Borderline-nal van értelme "sima" pszichológushoz vagy coach-hoz menni?
Sok szakembernél jártam már, mire egyáltalán diagnózist kaptam borderline-ról. Rettentő elégedetlen vagyok az életemmel, szörnyű rossz az önképem. A barátaim társaságában lassan meg sem tudok lenni, olyan nehéz elviselnem, hogy játszva megvalósítják azokat a dolgokat, amikre én hiába törekszem.
A pszichológusokból meg azért van elegem, mert úgy tesznek, mintha nekem jó lenne az, hogy elrontom a saját életem, ahelyett, hogy azon munkálkodnának, hogy megértsem, hogy miért alakult ez ki (meg vagyok győződve, hogy a szüleim miatt), és hogy megértsék, mi zajlik bennem pontosan, mik az irreális félelmeim, mik miatt értékelem le magamat, stb. Van egyáltalán olyan pszichológus Mo.-n, aki pl. Big Five-val megnézi az ember személyiségjegyeit, mielőtt kezelni kezdi? Úgy általában, csak nekem az az érzésem, hogy itthon ez egy kókler szakma, és a legtöbbnek lövése sincs, hogy kéne kezelni az embert?
Tejoisten. A borderline az egyik legbonyolultabb szemelyisegzavar. Nehez kezelni.
Evek kellenek hozza. Gondolom mindenki egy alkalom alatt akar megoldast. Es te mennyit tettel onmagadert kerdezo? Vagy csak eljarsz terapiara es varod, hogy majd mas ravezessen a problemaidra? Csak mert te 10-15e ftot fizetez alkalmankent egy olyan embernek aki 3x tobb evig tanult mint te?
"Vagy csak eljarsz terapiara es varod, hogy majd mas ravezessen a problemaidra?"
Miért, mi a f**zért fizetek neki, ha nem ezért? Mi az isten a dolga egy terapeutának, ha nem ez? Beszélgetni a szomszéd bácsival is tudok.
Sry, rosszul fogalmaztam.
Szóval. A Terapeutának valóban ez a dolga, viszont neked is tenned kell ahhoz, hogy kigyere belőle.
Az úgy nem igaázn vagy csak nagyon lassan fog mükődni ha csak a terapeuta ad bele munkát te pedig várod, hogy egyszer jó lesz. A borderline nem egy sima depresszió vagy fostos fóbia. Nem. Ez egy nagyon komplex dolog és nem biztos, hogy x megközelités lesz a megoldás.
Ha te úgy érzed, hogy nem haladsz semerre használd a szád és mond meg a szakembernek. Vagy ha nem akarod akkor keress mást akivel úgy érzed egymásra hangolódtatok.
A SOTÉ-s bennfekvést én pl merem ajánlani vagy a csoportterápiájukat.
Vettél már valami pszichológiai könyvet a borderről vagy vmi kognitiv terápiás könyvet amiből megismerheted a benned dúló gondolatokat? Hallgass podcasteket, relaxálj stb.
Barátnőm borderlineos. Ő tündérhegy után megy sotéra is. Pszichiáter + pszichológus + csoportterápia + bodywork lesz szükséges neki.
Ebből hála égnek kettő ingyenes.
Kialakitottam otthonra neki egy napirendet pl, mivel inkább kinyirná magát , így sok kedve nincs dolgokra ezért segitek:
Közös könyv olvasás (séma terápiára alapozó), majd a gyakorlatok megcsinálása: Hála napló, érzelem napló..miért voltál hálás a mai napon, mi volt a negatív a mai napban, megkérdőjelezés.
10 perc "Meditáció"
irok neki egy kis füzetben napi motiváló értékelőt + matrica.
Kint séta valamennyit.
stb
Te is adj bele munkát és szurkolok neked!
Utolsó: köszi a tanácsokat.
"Ha te úgy érzed, hogy nem haladsz semerre használd a szád és mond meg a szakembernek." - ezt teszem pontosan, de az az igazság, hogy már baromi sok szakember látott engem, és már belefáradtam. Eleve azt sem tudom, mennyire valid a borderline diagnózis, ha egyszer tündérhegyen kívül sehol sem kaptam meg.
Nekem nincs senkim, aki olyan lenne, mint a barátnődnek te. A családom nem foglalkozik velem, azt se tudja, hogy kéne, nem is nagyon értik és nem is nagyon érdekli őket ez az egész. A barátaim se látják a mindennapjaimat, nem is tudok velük ebben igazán őszinte lenni. Nekem marad az egyedüllét, a sok frusztráció meg az öngyilkos gondolatok. Én úgy érzem, az élet levette rólam a kezét. Egyébként magasan tudnék funkcionálni, éltanuló voltam, végzettségem és piacképes tudásom van, de iszonyat elégedetlen vagyok magammal és úgy érzem, nem önazonosan élek. Hát így.
ha gondolod írj rám. Munka után írhatok neked hosszabban, konkrétabban és nyugodtan kiadhatod magadból az aggodalmaidat.
Nagyon szivesen beszélek veled. Igyekszem minél jobban megismerni a borderlinet.
Hát, sokszor mondta hogy nem érdemel meg, meg jobbat érdemlek és ő csak egy teher.:D
Ezt akkor is eljátszotta mikor bevett 48 rivot és a parkban vártuk a mentőt, hogy addig a friss levegőn legyen. Régi szép idők.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!