Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Mi történik egy gyermekpszicho...

Mi történik egy gyermekpszichológiai terápián?

Figyelt kérdés
Szóval az a helyzet, hogy eletkort nem szeretnék írni, de már nem kiskamasz vagyok, viszont pont abban a korban hogy még gyermekpszichológushoz kell mennem. Olyanokat kerdezek, akik jártak/nak pszichológusnál. Arra lennék kivancsi, hogy mi történik ott? Tegyük fel, hogy azért megyek oda, mert úgy érzem, hogy szorongok emberek között, olyan szinten hogy az hatással van a mindennapjaimra. Miket kérdez tőlem? Teszteket kell csinálnom? Vagy foltból álló kepeket, és elmondanom mit latok mint a filmekben? :D bocsi a hulye kérdésekért, de tényleg nem tudom hogy mi tortenik ott. Ha válaszolsz, írhatsz privit is. Arra vagyok kivancsi hogy: ha szeretnél életkort írhatsz, milyen gonddal mentél, miket csináltatok, és hogyan oldódott meg a gond.

2021. máj. 27. 19:03
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
0%

A pszichológia sajnos lényegében arról szól, hogy a pszichológus pénztárcája vastagabb legyen. Ennek érdekében a veled töltött időt megpróbálja úgy eltölteni, hogy neked úgy tűnjön, ennek van valami értelme.

Ha bárki mással, pl. családtaggal, baráttal tudsz beszélni a problémádról, azzal előbbre vagy. Nyilván nem feltétlen könnyű találni olyat, akiben megbízol.

2021. máj. 27. 19:21
 2/17 A kérdező kommentje:
(Egyébként nem azzal a gonddal mennék, amit irtam, hanem nagyon sokkal komolyabbal) és ezt a gondot nem merem elmondani a családomnak, mert félek hogy vinnének az elmegyógyintézetbe
2021. máj. 27. 19:25
 3/17 anonim ***** válasza:
100%

Az első válaszolóval ne foglalkozz, csomó ilyen kérdés alatt ezt a dumát nyomja...

Az, hogy mit fogtok csinálni, eléggé pszichológus függő. Valószínűleg megkér majd, hogy mesélj a jelenlegi és esetleges korábbi problémáidról, az életedről, családodról. Utána lehet, hogy felvesz veled teszteket, amiknek a (beszélgetéssel kiegészített) segítségével diagnosztizálhat is, ha klinikai szakpszichológus (remélem, ahhoz tervezel menni). Ez valószínűleg több alkalmat fog igénybe venni. Ha kapsz diagnózist (de akkor is, ha nem), akkor el lehet kezdeni egy terápiás folyamatot, ami nyilván nagyban függ a problémáidtól és a pszichológus módszereitől is. Ezért nem is lehet mondani egy konkrét forgatókönyvet, amit biztosan követ majd a pszichológus. De legyél türelmes, általában nem lehet csodát elérni néhány hét alatt.

Egyébként vannak olyan pszichológusok, akik serdülőkkel és fiatal felnőttekkel is foglalkoznak, úgyhogy lehet, hogy érdemes lenne olyan szakembert keresni. Sok sikert! :)

2021. máj. 27. 19:57
 4/17 anonim ***** válasza:
100%
Bár kicsit nagyobb voltam mint most te (szerintem), meg az osztálytársaim, néhány barátnőm is járt. Jófejek voltak amúgy, én bírtam őket, nagyjából csak beszélgettünk, meg néha ilyen kártyákat mutogatott. :D Az lehet, hogy valami teszt volt, de nem tudom, de ilyen karikázós dolgok nem voltak, csak beszélgetés. Jártak oda szerintem kisebbek is, mert voltak játékok a polcon meg a szekrényben, meg plüssök is, de szerintem a kisebb gyerekeknek. Sosem faggatott vagy szólt be, meg ilyenek, és mindig az én oldalamon állt. Családról, barátokról, iskoláról, hobbikról, mindenféléről kérdezgetett, de ha nem akartam elmondani, nem volt muszáj, de aztán úgyis elmondtam, mert tényleg nem adta tovább másnak, se nem mondta vissza anyáéknak. Szerettem oda járni, meg sokkal normálisabb lettem tőle, bár teljesen komplett szerintem soha nem leszek. :D
2021. máj. 27. 21:18
 5/17 anonim ***** válasza:
100%

3#-as nagyon jól leírta neked a lényeget! :)

Nem tudunk neked egy "sablont" írni az ott történtekről, mert a terápia menete a te személyiségedtől, a problémádtól, illetve az adott pszichológus módszerétől függ. Annyi biztos, hogy sokat beszéltek majd rólad, a családodról, a problémáidról és azokról a dolgokról, amik foglalkoztatnak téged.

Az fontos, hogy mindenképp legyél vele őszinte. Nem gondolatolvasó, csak akkor tud segíteni, ha beavatod a problémáidba. Ez lehet, hogy elsőre nehéznek tűnik, de ha szimpatikusnak találod a szakembert, akkor idővel kialakul közöttetek egy bizalmi kapcsolat.

És csak hogy tisztázzuk ezt az "elmegyógyintézetbe zárnak" kérdéskört. A pszichológusnak titoktartási kötelezettsége van, amit csak akkor szeghet meg, ha önmagadra vagy másokra veszélyt jelentesz. A falcolás és az önbántalmazás egyéb formái nem tartoznak ebbe a kategóriába, illetve az öngyilkossági gondolatok sem, ha nincsen erre vonatkozóan konkrét terved - idő, helyszín, elkövetési mód -.

Akármi is a problémád, amit ennyire szégyellsz, gondolj arra hogy a pszichológusnak ez a munkája, hallott ő már mindent... A célja az, hogy empatikusan végighallgasson és segítsen neked.

2021. máj. 27. 21:29
 6/17 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat, örülök hogy rendes emberek írtak :) Még egy olyan kérdésem lenne, hogy szerintetek hogy kellene felvezetnem a szüleimnek, hogy el szeretnék menni? Ha esetleg valaki azt írná, hogy sunyiban menjek a tudtuk nélkül, az sajnos több tényező miatt is lehetetlen, mindenképp be kell őket avatnom, csak mivel említettem, nem akarom nekik elmondani hogy miért szeretnék menni, valami okot meg nyilván fognak kérni. Akkor a pszichológus nem mondhatja el neki hogy milyen problémákról beszélek? (Öngyilkos gondolatok Isten ments, nincsenek, és magamra és másra veszélyes terveim sem)
2021. máj. 28. 14:23
 7/17 anonim ***** válasza:
100%

5# vagyok. Az első kérdésedben sajnos nem tudok segíteni. Én titokban járok, mert a szüleim feleslegesnek és ostobaságnak tartják...

A második kérdésedre reagálva, a pszichológus nem mondhatja el a szüleidnek, hogy miről beszélgettek. Kivéve, ha úgy látja, hogy a súlyosabb a probléma, értsd kórházi kezelést igényelsz. Erősen kétlem, hogy ez előfordulna a te esetedben.

2021. máj. 28. 14:29
 8/17 anonim ***** válasza:
100%
Az lemaradt, hogy ezt bátran kérdezd is meg a pszichológustól az első alkalommal. Kötelessége elmondani neked, hogy milyen esetekben nem érvényes a titoktartási kötelezettsége, és mi az, amiről a szüleidet is tájékoztatnia kell.
2021. máj. 28. 14:32
 9/17 anonim ***** válasza:
Hany eves vagy? 16 felett mehetsz nelkuluk, de ha 16 alatt vagy is beszelhettek 1x a tudtuk nelkul, es kitalalhatjatok, h kene felvezetni.
2021. máj. 28. 14:59
 10/17 A kérdező kommentje:
az iskolapszichológus mennyit ér szerintetek?
2021. máj. 28. 16:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!