Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Valaki a minap azt mondta,...

Valaki a minap azt mondta, hogy szerinte OCDs vagyok, ti mit gondoltok?

Figyelt kérdés

Egy fotós ismerősöm mondta ezt, arra hivatkozva, hogy amikor tárgy táj épület stbt fotózunk, mindig egy órán keresztül is akár, milliméteres pontossággal próbálom beállítani a képet hogy szimmetrikus legyen a fotó, miközben azt utólag is javíthatom. Ez néha igaz, de én azt nem szeretem úgy. Nem az igazi.

Emiatt rákerestem az OCD tüneteire és pl találtam hasonlóságot. Esténként sokszor vannak rossz gondolataim. Ez hangulattól függ, van hogy minden este ha rossz állapotban vagyok, van, hogy csak hetente kéthetente van ilyen. Ezt úgy kell elképzelni, hogy valami rossz eszembe jut. Pl sokszor képzelem el magamat egy hídon miközben fotózok, és leejtem a kamerát vagy telefont. Az első gondolatom, hogy utánaugrom mert sok pénzbe került, de rájövök hogy valószínűleg végem is van és megfulladok. Néha van olyan, hogy én bántok mást. Olyat akit szeretek. Pl kutyámat. Van egy kanapénk amit karácsonykor hogy a fa elférjen mindig fel kell emelni és áttenni máshova. Nagyon nehéz és egy 7 8 centi hely van alatta max de fémből van a lába meg a keret is. Szóval az jut eszembe mondjuk egy este hogy ezt emeljük valahova, a kutya ott van a közelben én pedig ráejtem. Néha véletlenül néha szimplán elengedem. Hallom ahogy összetörnek a csontjai meg visít. Van hogy elképzelem, hogy kést szúrok valakibe. Aztán ezek a gondolatok egyre rosszabbak lesznek és oltári módon be tud stresszelni, van hogy el is sírom magam. Félek egyszer bántok így valakit és tönkreteszem az egész életem 20 év börtönnel. Általában ilyen gondolataim este vannak. Amikor ezek rámjönnek mintha más ember lennék. Most hogy beszélek róla teljesen semleges, mintha kitalálnám. Semmi érzést nem vált ki, mert tudom úgyse csinálnék semmi ilyet. Csak néha "bekattanok" aztán rámjönnek rendesen ezek a gondolatok amikor attól félek mivan ha mégis megteszem ezeket vagy ilyesmit csinálok. Nem tudom érthető e. Szóval olvastam hogy ez OCD lehet. Viszont azt is olvastam, hogy a túlzott rendrakás pl, szóval aki mindent mm pontosan a helyére rak az is erre jellemző. De ennek meg az ellenkezője vagyok. Borzalmas rendetlen vagyok sajnos és zavar is de képtelen vagyok rávenni magam hogy rendszeresen takarítsak. Legutóbb az ágyam magasságában állt a szemét a szobám egy részében. Edzeni is akarok de egyszerűen arra is képtelen vagyok rávenni magam. Nincs semmi elszántságom. Bárminek nekikezdek 3 nap után feladom. Egy jó könyv, edzés, sakk tanulása, fotók szerkesztésével is szenvedek nincs türelmem és kitartásom semmihez mégha azt szeretem is és céljaim lennének vele. Nem tudok pár percnél tovább figyelni valamire, mégha az fontos iskolai óra is. Vsgy tanulás. Egyből elkalandozom. Nem tudom mit kéne csinálnom. Ha tényleg OCDs vagyok és doki kezeli, akkor ezeken a dolgokon fog javítani? Köszönöm a segítséget előre is

2021. máj. 11. 00:59
 1/7 anonim ***** válasza:

Ez durva, és ez az első eset, hogy ilyet írok ide, de fordulj szakemberhez szerintem. Nem is tudtam, hogy az OCD ilyen tünet együttest is takarhat, csak a takarítási, rendrakási kényszerről, mozdulatok irracionális ismétléséről tudtam.

Amiket a kitartás hiányáról, rendetlenségről írsz, lehet akár AD(H)D is; ez sokszor együtt van jelen az OCD-vel.

2021. máj. 11. 01:16
 2/7 anonim ***** válasza:
Szerintem ez simán lehet OCD, érdemes lenne szakemberhez fordulnod vele. Viszont nekem is feltűnt, hogy elég sok ADHD-s tüneted is van. Én ADHD-s és OCD-s vagyok, ha nincs kezelve eléggé meg tudja keseríteni az életed sajnos, de szerencsére könnyű kezelni mindkettőt (én gyógyszert szedek, de létezik terápia is, arról nincs tapasztalatom). A gyógyszer teljesen elmulasztotta a kényszeres gondolatokat, a szorongást, esténként végre nyugodtan tudok pihenni, és készülni az alvásra.
2021. máj. 11. 07:43
 3/7 A kérdező kommentje:
Eh ez szívás. Érdekes, hogy évekig jártam pszichológushoz meg pszichiáterhez de egyiknek sem tűnt fel ez az egész.
2021. máj. 11. 10:45
 4/7 A kérdező kommentje:
Milyen gyógyszert szedsz kettes? Igazából a gondolatokkal annyira nincsen bajom. Csak azzal, hogy képtelen vagyok koncentrálni huzamosabb ideig. Például sakkban már képes lennék fejben játszani, de egyszerűen elkalandoznak a gondolataim.
2021. máj. 11. 10:47
 5/7 anonim ***** válasza:

2-es vagyok. Én is megfordultam többnél is az évek során, azt se tudták, miről beszélek :D ezen igazából nem is csodálkozom, itthon államilag talán 2-3 helyen foglalkoznak vele, fekvőbeteg ellátásban. Az ADHD-t se ismerik itthon túl sokan, összesen 3 hely van, ahol diagnosztizálják.

Bitinexet szedek. Ez egy SNRI antidepresszáns, itthon az ADHD-ra van törzskönyvezve, de az OCD-re is jó, igazából nekem az ADHD-val nem is igazán csinál semmit (nem a leghatásosabb gyógyszer, csak ezt írják fel először). Most kombinálják Ritalinnal, ami itthon hivatalosan kábítószer, és csak speciális papírral, személyi igazolvánnyal válthatom ki. Elvileg segíteni fog a koncentrálásban, és a motivációban, igazából nekem is ugyanazok a bajaim, amiket fent leírtál, mindenbe belekezdek, aztán meg is unom, meg egyszerűen nincs erőm a takarításhoz, edzéshez stb., tanulni pár percig tudok, aztán elkezdek álmodozni.

2021. máj. 11. 11:54
 6/7 A kérdező kommentje:
Írhatok privátot? Szeretnék kapcsolatban maradni veled, hogy mennyire hat a gyógyszer. De akkor ez a cucc meggyógyít?
2021. máj. 11. 12:40
 7/7 anonim ***** válasza:
Persze, írhatsz. Meggyógyítani nem tud, egyiket se lehet véglegesen gyógyítani, csak szinten tartani. A gyógyszer mellé/helyett terápia létezik még.
2021. máj. 11. 12:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!