Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Nem godoljátok, hogy a pszicho...

Nem godoljátok, hogy a pszichológia többet árt, mint használ?

Figyelt kérdés

2021. máj. 6. 14:58
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
19%
Nem gondolnam, hogy minden esetben tobbet art, mint hasznal, de az esetek kb. feleben egyaltalan nem is hasznal, de nem is art, de ha valakinek a 6. gyogyszer utan is tunetei vannak, vagy 15 ev utan derul ki, hogy legalabb haromszor diagnosztizaltak felre, azt annyira nem szoktak szeretni.
2021. máj. 6. 16:20
 12/18 anonim ***** válasza:
87%

A kérdezőnek és #11-nek: a pszichológia nem egyenlő pszichiátria!!!

A pszichiátria diagnosztizál és gyógyszereket ad, illetve ha olyan vénájú a pszichiáter, akkor végezhet pszichoterápiát is a betegével.

A (megfelelően továbbképzett) pszichológus nem diagnosztizál és nem ad gyógyszereket, hanem pszichoterápiát tart. Egy jó terapeuta nem elemezget, hanem csak úgy vezeti a kliensét a saját érzelmei között, hogy ő maga jöjjön rá összefüggésekre.

A pszichoterápia heti minimum 50 perces foglalkozást takar és nagyon látványos, mélyreható pozitív változásokat tud előidézni a kliens személyiségében, életvezetésében, ha megvan benne a nyitottság az önismeretre, változásra és a terapeuta ebben jól tudja vezetni, támogatni.

A pszichiáterek többsége viszont ezt a melót gyógyszerezéssel és diagnosztizálással próbálja megspórolni, itt is gyakran olvasom, hogy emellett havi, kétheti 15-30 perc "pszichoterápiával" próbálva kiszúrni a páciens szemét. Ez felháborító és az egész szakmát lejáratja, mert az borítékolható, hogy így a páciens problémájának a gyökerei ottmaradnak és újragenerálják a problémákat, tehát sokan érezhetik úgy, hogy egy helyben toporognak, de még összeszednek mellé gyógyszerfüggőségeket is pl.

Úgyhogy a válasz a kérdésedre: a pszichoterápia rengeteget tud használni, de ebben nagy felelőssége van az embernek, hogy igenis menjen utána és találja meg a megfelelő terapeutát, akivel együtt tud működni.

2021. máj. 6. 16:55
 13/18 anonim ***** válasza:
83%

Tolj egy olyan kérdést is, hogy hogy van e értelme az orvostudománynak pl :D

Minek teszel fel egy kérdést, ha nem fogadod el az ellenvéleményt?

Mr. "😂🤣😂"

2021. máj. 8. 10:23
 14/18 anonim ***** válasza:
50%
Én csak a saját tapasztalatomat tudom leírni. Nekem többet ártott. Azóta már annyi önbizalmam sincs már mint a terápia előtt és kész káosz lett az életem.
2023. márc. 8. 22:46
 15/18 A kérdező kommentje:
14# Bővebben leírnád, hogy mi történt?
2023. márc. 9. 09:16
 16/18 anonim ***** válasza:
53%
Nyilván nem volt jó a terapeutája és felmentette magát vele ahelyett, hogy másikat keressen. Van, aki már annyira beleragad az áldozat szerepbe, hogy csak az önigazolást keresi, hogy rajta nem lehet segíteni. Voltaképp nem is lehet, ugyanis az emberben meg kell lennie az önmagán segíteni szándékozásnak is.
2023. márc. 9. 11:04
 17/18 anonim ***** válasza:
79%
Nekem egyértelműen ártott. A "szakemberek" nagy része, akikhez mentem, saját maga is pszichológiai problémával küzdött, ráadásul olyan aranykalitkában éltek, hogy NEKEM kellett felvilágosítanom őket, hogy az élet nem olyan, hogy az emberek támogatják, tolerálják és vigasztalják a másikat, hanem egy farkastörvények alapján működő fasiszta húsdaráló... És akkor még ezért fizessek is. Elég volt ezekből a hályogkovács semmirekellőkből.
2023. okt. 1. 09:52
 18/18 anonim ***** válasza:
68%
17# Én is pont így éreztem. Nem ugyanazt a csatornát néztük az biztos. Hasonló érzésekkel és tapasztalatokkal távoztam.
2023. okt. 3. 00:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!