Ez lehet nárcisztikus személyiségzavar?
Szeretnék később szakembert is megkérdezni erről, de előtte érdekelne pár vélemény itt is. Rengeteg anyagot olvastam már nárcisztikus témakörben, valakiről mégsem tudom eldönteni, hogy lehet-e az, vagy sem.
A tünetek:
- Dicsekvő
- Senkivel szemben nem bírja elviselni, ha nincs igaza, és ez nem csak vitatémákra, hanem apróbb dolgokra is kiterjed. Folyamatosan okoskodik, mindenbe beleszól - abba is, amihez nem ért.
- Ha felhoznak neki valamit, ami nem vet rá jó fényt, dührohamot kap. Például ha tudod, hogy nyelvvizsgára készül, és 2-3 hónap után megkérdezed, hogy sikerült, dührohamot kap, amennyiben megbukott. Pedig te nem tudtad, hogy megbukott, és nem is hátsó szándékkal kérdezted.
- Dühroham közben üvölt, ordibál, csapkod
- Ha valami nem úgy történik, ahogy neki tetszik, minimum látványosan duzzog, de előfordul a dühroham is. Olyankor a bolti alkalmazottakkal is nagyon csúnyán beszél, ha véletlenül a boltban éri egy apróbb kellemetlenség
- Mindenkin megpróbál uralkodni, ami párkapcsolatban különösen kitűnik. Mindig, mindent jobban akar tudni, mint a párja, még azt is, hogy mi mennyire fáj a párjának, vagy mely számítógépes játék okoz neki örömet, és melyik nem.
- Nem érti a nem szót, nem tiszteli mások határait - ha a párja aznap nem akar szexelni vele, nagyon megsértődik
- Nem szeret segíteni másoknak, ha megkérik rá, akkor gyakran meg is sértődik
- Kárörvendő, különösen akkor, ha valaki más megbukik egy vizsgán. Miközben pont ő az, aki sokszor meg szokott bukni, pl. egyetemen.
- Ha olyan dologgal foglalkozol, pl. megnézel egy filmet, ami szerinte egy kalap ürülék, akkor mindenképpen szóvá fogja tenni
- Egyszer tud valamit, máskor nem. Például lehet, hogy 2-3 évig tudja, mi a szokás a párja családjában karácsonykor, a 4. évben pedig olyan, mintha mindez törlődött volna a memóriájából.
Ami miatt mégsem vagyok benne biztos, hogy az lehet:
- Nem érdekli a társaság, nem próbál meg benyalni az embereknél, vagy egyáltalán szépen megjelenni. Leginkább otthon szeret lenni egyedül, a többi emberrel egyenesen bunkón viselkedik.
- Párkapcsolatban hűséges, nem egy flörtölős, megcsaló típus
- Nem túl sikeres. Egyes társaságokban különösen bátortalannak, félénknek tűnik
A nárcisztikus személyiségzavarnak több fajtája van és ha nárcisz, akkor ilyen fajta: [link]
Tudsz algolul? Hol olvastál pszichológiát?
4. Köszönöm szépen! Tudok angolul, és Doctor Ramanit is ismerem, nagyon szimpatikus a hölgy. A nárcizmusról főként Nárcisz Coachtól tanulok, ő egy magyar hölgy, aki Sam Vaknin anyagait fordítja, és nem csak fordítja, hanem kapcsolatban is áll vele. Igazából Barbara az első hazánkban, akit ismerek, és nem azt mondja, hogy ó, a nárci egyértelműen egy sikeres, csodaszép, okos illető, hanem lehet éppenséggel úgymond "lúzer" típus is. Ettől függetlenül nem biztos, hogy a kérdésben szereplő ember az.
5. Félreérted a dolgot. Minden kérdés alatt, ahol a nárcizmusról (vagy bármilyen más személyiségzavarról kérdeznek), visszakérdez valaki, hogy miért fontos beskatulyázni? Nem, nem az úgynevezett beskatulyázás itt a lényeg.
Csupán ha valakivel közeli kapcsolatban állsz, akár testvéred, szülőd, barátod vagy a párod, és úgy érzed, hogy egy fekete lyukba dobálod az energiát, miközben te csak egyre fáradtabb, befásultabb leszel, jogosan vagy kíváncsi erre. Jogosan vagy kíváncsi rá, hogy tényleg nem is volt esélyed arra, hogy normális kapcsolatot alakíts ki az illetővel, annak ellenére, hogy minden tőled telhetőt megtettél, igyekeztél szeretni, támogatni, és eltűrni a sok hülyeséget, amivel lehúzott. Erre persze csak azután jössz rá, hogy már nem beszélsz vele, és észreveszed, hogy feléledsz. Egyre vidámabb, energikusabb vagy, amikor már nincs az életedben, közben valahol még mindig fáj, hogy így alakultak a dolgok. Természetes, hogy az ember ilyenkor kíváncsi az okokra, elkezd elemezgetni... Igen, ez már a múlt, de ha nem elemezném a múltat, akkor a jövőben is elkövetném pontosan ugyanazt a hibát.
Ha nem nárcisz, akkor szociopata. Én ezt a személyiségzavart todom még hogy amire jellemző az egyoldalú agresszivitás. Megpróbálhatod ebből a szemszögből megközelíteni.
Utálja-e a horror filmeket?
Vannak-e szociális fóbiái?
Mennyire zárkózott? Utálja-e ha nézik bizonyos tevékenység közben?
Vannak-e hiperaktív hajlamai?
Milyen volt korábban az emberekhez való viszonya?
Hülyének nézi-e a szüleit?
Mennyire érzéketlen/ hiányos az érzelmi világa?
Vannak személyes tapasztalataim ezzel kapcsolatban. Akár arra is követketztethetünk hogy a nárcisztikus családtagtól tanul viselkedni elkövetőként a szociopata. Nyugodtan írj ha valamibel előrébb jutottál.
Köszönöm a választ.
Nem tudom a horrorhoz hogy áll, de ez is lehet jel? Biztosan nem horror-rajongó, de fogalmam sincs, utálja-e őket, vagy szimplán nem érdekli ez a műfaj.
Szociális fóbia - Ha az annak számít, hogy társaságban nem tudja elengedni magát, és folyton azután megy, akit ismer... Még WC-re is követi, szó szerint.
Elég zárkózott. A hiperaktív hajlamot nem tudom, mit takar, de talán annak a párja a figyelemhiány, és az tapasztalható. Hülyének nézi a szüleit, és más embereket is... Lehet, hogy írok privátot az este folyamán.
A horrorral az a helyzet, hogy korábbi traumákra tud emlékeztetni, főleg annál aki szorongásra hajlamos. A Stephen Hawking féle horror filmnek a címén van aki csak idétlenül tud élvezkedni, mert az 1 darab mutatónévmás és van aki csak a horrorparódiát szereti. Az elsődleges okot nehéz lehet kideríteni hogy miért nem szereti. Mindegy, csak eszembe jutott.
Gondolom van hogy érzelmileg üresnek, hiányosnak érzi magát, valakire ráakaszkodik akitől az érzelmi biztonságot várja, esetleg feminin, anyakomplexusos.
Társaságban szorong, paranoid, nem szereti a tömeget, talán másnak a komfor zónájában kellemetlenül érzi magát. A számára idegen szűk helyeken emberek közt nem találja fel magát.
Gondolom kegyetlenül gyalázkodva tudja szidni azt aki neki nem tetszik.
Még olyannal személyesen nem találkoztam, aki hangos, szókimondó és szociopata is, de a viselkedésmintákat ismerem.
Köszönöm szépen, ez nagyon érdekes! Ma is tanultam valamit. Van egy nő, aki a nárcizmusról készít videókat, és elmondja, hogy a volt férje utálta a horrort. Itt viszont azt hittem, hogy szimplán az a baj, hogy degradálja a párja ízlését. (A nő nagyon szereti a horrort, azt mondta.) Ezek szerintem emögött is van valami.
Igen, a ráakaszkodás megtörténik, sőt, én a nárcisztikusoknál sokat emlegetett tükrözést is tapasztaltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!