Szerintetek érdemes lenne felkeresnem egy pszichológust? Milyen hosszú időtartamot ölelne fel ennek a kezelése? Anyagilag kb. mennyibe kerülne ennek a kezelése?
Megpróbálom röviden összefoglalni azt, hogy miért gondolkodok azon, hogy felkeressek egy pszichológust: középiskolában rendkívül sokat bántottak az osztálytársaim 8-ban (fiúk is, de főként a lányok), megvádoltak mindenféle olyan dologgal, amiket meg se csináltam (pl. szexuális molesztálás), aztán 8. után, 9. elején iskolán belül osztályt váltottam, de ezek a jóakaróim átjárkáltak az újdonsült osztálytársaimhoz elmesélni azokat, hogy miket csináltam állítólag (amivel korábban megvádoltak), így az új osztályomban is akadt néhány emberke, aki folyamatosan keresztbe tett nekem, illetve piszkált állandóan (szigorúan ügyelve az egyházi iskolához illő szellem betartására). Ha már egyházi iskola: Ebben az új osztályban akadt 1-2 olyan tanár, aki szintén próblémás volt: Az egyik (férfi) tanár folyamatosan tartotta rettegésben a társaságot, ha egy diák nem tudott valamit, akkor elhordta mindennek, és az emberi méltósságát teljesen a sárga földig tiporta. Volt egy (női) tanár, aki ugyanezt megcsinálta, csak ő még fel is pofozta a diákokat (nem egyszer engem is), vagy egy másik diákkal pofoztatta meg azt a gyereket, aki nem figyelt 45 percen keresztül rá, esetleg néha elbambult picit. (Ezt egyébként az osztályomba járó lányok tök okésnak gondolták, sőt aszisztáltak is hozzá). A követelményrendszer is embertelenül sok volt mindehhez, ilyen napi 12-16 órákat kellett a tananyaggal tölteni, még hétvégén is. Így összességében annyira tüskés lettem belülről, hogy képtelen vagyok bárkivel is normális emberi kapcsolatot kialakítani, teljesen képtelen vagyok elengedni magamat bárhol is, aminek meg az lett a vége, hogy így 19 évesen 1 párkapcsolatom sem volt, amit meg annyira rosszul viselek, hogy már több hónapja nem bírok rendesen aludni, random felébredek az éjszaka közepén, nem bírom kipihenni magamat, van hogy 3 órát tudok csak aludni mindösszesen, máskor meg 12-14 órákat, több megszakítással, pocsék minőségben, az életkedvem meg szerintem kb. nullával egyenlő, annyira magam alatt vagyok már, pláne, hogy az utóbbi 3-12 hónapban a maradék barátságom is teljesen leépült már, így nem kicsit érzem magányosnak magamat.
Ez egyébként még pszichológus eset, vagy már ennél komolyabb? Melyik szakembert ajánlanátok felkeresni ezügyben? Hogy adjam ezt elő neki? Milyen óradíjakkal dolgoznak a jók? Van TB-és keretek közt is vállalható? Mekkora az előjegyzés TB-és, illetve állami helyen most? Van már nektek bevalt emberetek ilyesmire, akit tudnátok ajánlani nekem, akár privátban is?
(Bocsi a sok kérdésért, de sosem jártam ilyen helyen, a kóklereket szeretném elkerülni, mert félek attól, hogy többet ártana, mint használna.)
Sajnálom, hogy ilyenek történtek veled.
Van ahol TB-alapon a helyi rendelőintézetben is elérhető. Előjegyzésről stb nincsenek ismereteim.
6 ezer Ft-tól lehet találni szakembereket.
Jogos a félelmed, mert nehéz megbízható szakembert találni, akivel tényleg tudsz dolgozni - és valóban foglalkozik veled, odafigyel rád. A tb-s rendelésről általában azt hallom, hogy random begyógyszereznek és 10-15 perce van a dokinak egy páciensre. De voltam magánrendelésen is úgy, hogy a pszichológus kb leszart, nem is figyelt oda rám - csak végigtolta a napot, beszedte a pénzt, a kliensek között 5 perc szünetet se tartott, még az előző páciens papírjait rendezgette, mikor már velem beszélt.
Nagyon vacak érzés, hogy amikor sebezhetőnek érzed magad és már eljutsz addig a pontig, hogy segítséget szeretnél kérni, akkor még külön oda kell figyelned arra, hogy akitől segítséget kérsz, az ne ártson neked. Ha úgy érzed, nyugodtan keress meg több szakembert is, mielőtt elköteleződsz valaki mellett.
Klinikai szakpszichológust vagy pszichoterapeutát ajánlott keresni konkrétan - nem sima pszichológust.
Ha egyetemre jársz, nekik kellene biztosítaniuk ingyen is segítséget, a legtöbb helyen van rá lehetőség.
Érdemes megnézni, hogy a közeledben milyen szakemberek vannak, nézd meg a honlapjuk, és az értékeléseiket, véleményeket róluk.
Szerintem ez mindenképpen egy olyan probléma, amivel hosszabb ideig fog tartani a kezelés, akár évekig - persze egy idő után már lehet, hogy csak havonta egyszer kell találkoznod a terapeutáddal.
Nem tudom melyik városban élsz, de ahol én élek (megyeszékhely), itt konkrétan megmondták, hogy a TB-s pszichológusoknak nincs kapacitása jelenleg.
Ettől függetlenül én elmennék a helyedben, államinál az első vizsgálat úgyis pszichiáter által lenne, hogyha van már valami kialakult problémád, akkor ő meg tudja mondani neked. Gyógyszert pedig nem vagy köteles elfogadni.
Ezen felül pszichológusokon kívül találhatsz még mentál higiénés szakembereket, akik szintén segíthetnek esetleg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!