Miért van ennyi klisés pszichológus?
Megpróbáltam keresni egy jó terapeutát, de kiakadtam, amikor elolvastam a kínos, erőltetett bemutatkozásokat. 1-2 jót találtam, természetesen mind foglalt már, a többi pedig mindenféle klisékkel dobálózik. Nem merném rájuk bízni a legszemélyesebb gondjaimat.
Tényleg ennyire lehetetlen egy jó pszichológushoz kerülni? Nektek hogy sikerült?
Teljesen megértem amit írsz. Én lassan befejeztem az egyetemet és pszichológus leszek, és kb úgy olvasom pszichológusok bemutatkozását, hogy na ilyet nem csinálunk.. A kedvencem amikor valaki meg mindenhez is ért.
Azt tudom javasolni, hogy próbálj olyat keresni, akinek nem 'csak' a diplomája van meg, hanem szakképzése is van. Pl tanácsadó szakpszichógus, klinikai szakpszichológus. Aki ilyen önmagad megismerésére meg lelked virágos kertjének feltárására invitál (nyilván kisarkítottam) ők nagy eséllyel nem rendelkeznek szakvizsgával, ami az jelenti h csak önismeretre, önfejlesztésre van képesítésük. Tehát mondjuk egy gyászban lévő klienst nem vállalatnak el. Mivel ilyesmit nem írhatnak ki hogy ilyen olyan problémában tudnak segíteni (pl szorongás, depresszió stb) ezért jönnek a nagy idézetek meg a már-már spiribe hajló szövegek
4: nagyon sajnálom. Ha jobban belegondolok, számtalan olyan ismerősömről hallottam, hogy pszichológiát tanulnak, akikben a büdös életben nem bíznék meg. Az egyik évekig manipulálta a környezetét, vagdosta magát, drogozott, lenézett és kinevetett másokat, pont nyáron futottunk össze egy közös baráti társaságban (ekkor már talán épp szakvizsgázott) és kiabrándító volt a viselkedése, mindenkit ugyanúgy kibeszélt, kinevetett, önmagáról meg elég grandiózus képe volt. Szóval vagy pszichopata az illető, vagy nárcisztikus, vagy szimplán s*ggfej, de ha én ismerek egy ilyet a környezetemben, akkor statisztikailag még hány hasonló van?
Tudom, ez egy sarkított példa, mert ahhoz hogy valaki pszichoterapeuta legyen, részt kell vennie a saját önismereti terápiáján szupervízió mellett, de fogadnék, hogy sokan ezt sem veszik komolyan, tekintve a felhozatalt.
Nem vagyok 100%-ban biztos a jogszabályi háttérben, de úgy tudom, hogy jogilag terapeutaként, azaz mentális betegségek diagnosztizálásával és kezelésével egyedül a klinikai szakpszichológus végzettségű valaki foglalkozhat a pszichiáter orvosokon kívül. Tehát MSc szintű pszichológus + klinikai szakpszichológiai szakvizsga több éves klinikai gyakorlat (mialatt valaki más felügyeli a munkáját). Akinek nincs ilyen és terapeutaként tünteti fel magát bárhol, az valószínűleg BTK. kuruzslás kategóriába tartozik.
Persze bárki, sima pszichológus Bsc.-s meg akár egy pék is hirdetheti magát "beszélgetős" szolgáltatásként, coach, életvezetési tanácsadás, lelki tanácsadás, energiagyógyászat stb., de terapeutaként nem, mert ilyenre engedélye sincs. Akinek van, az pedig nyilvántartva van a minisztérium által ( [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!