Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Anorexiából gyógyulok. Mit...

Anorexiából gyógyulok. Mit kezdjek az extrém éhséggel?

Figyelt kérdés

Tizenkilenc éves vagyok és sajnos 6 éve anorexiás. A gyógyulásom már jópár éve tart, most kezdtem eljutni odáig, hogy majdnem elérem a BMI alsó határát (165 cm-hez 48 kg) és ez már fejben sem zavar, 2200-2500 kalóriát eszem egy nap és elkezdtem izmot is felszedni.

Nemrég viszont jelentkezett nálam az extrém éhség, olyankor 5-6000 kalóriát is meg tudok enni egy nap, aztán egész nap punnyadok és meg sem bírok mozdulni.

A normál étkezésem mellett folyamatosan éhes vagyok, az egyetlen motivációm amiért nem zabálok be minden nap az hogy nézegetem a régi képeimet - túlsúlyos gyerek voltam és úgy néztem ki mint egy telisz*rt zokni, ezt a külsőt semmiképpen nem akarom vissza.

Viszont amíg nem zabálok be, olyan szinten dekoncentrált vagyok, hogy már az online óráimon sem tudok rendesen figyelni.

Mit tegyek, hogy ne legyek mindig éhes?

2021. márc. 4. 10:09
1 2 3 4
 11/31 anonim ***** válasza:
52%
#10es hány kalóriát eszel egy nap?
2021. márc. 4. 15:21
 12/31 A kérdező kommentje:

Köszönöm a tippet, utánajárok mindenképp.

2021. márc. 4. 21:44
 13/31 A kérdező kommentje:

Általában úgy néz ki a dolog, hogy a nap folyamán rendesen eszem: reggelire zab gyümölcsökkel, fehérjével, tízórai nem mindig van, ha igen akkor gyümölcs, ebéd főtt étel (sovány húsok körettel - rizs, bulgur, lencse, főtt krumpli, zöldségfélék, saláta), ebéd után egy bögre feketekávé vagy gyümölcstea, utána pár órával nasi (egészséges süti, proteinszelet vagy egy kisebb szendvics), utána edzek vagy jógázom, vacsira általában melegszendvics sajttal, sonkával, tofuval, zöldségekkel, gombás tojás vagy valamilyen saláta pl. tonhallal, utána még egy kis nasi, pl. pár kocka csoki vagy egy müzliszelet, és lefekvés előtt egy-két órával még egy tea.

Az étkezésemmel nem lenne probléma szerintem, mert egészségesen és elegendő mennyiséget eszem, csak hiába mert mellette éhes vagyok állandóan, amit napközben még figyelmen kívül tudok hagyni, de estére már annyira rossz hogy konkrétan remegek és nem bírok tőle aludni.

Úgyhogy általában éjszaka szoktam bezabálni, 3-4000 kcal-t (amihez még ugye hozzájön amit napközben ettem, így jön ki az 5-6000). Nem minden nap fordul ez elő, hanem hetente egyszer vagy kétszer, de nagyon zavaró mert nem tudok tőle aludni, reggel pedig megszokásból korán felkelek.

A másik, amikor ebéd után/edzés előtt tör rám a zabálhatnék, ilyenkor kora délután eszem egy csomót, aztán fekszem egész nap. Estére persze kiéhezem megint, de utána már sokszor elmegy a kedvem az evéstől, mert teljesen fel vagyok fújódva, mégis éhes vagyok. :(

2021. márc. 4. 22:00
 14/31 A kérdező kommentje:

#2-es (folyt.)

Az kimaradt, hogy a zabálásoknál főleg szénhidrátokat eszem, pl. sok kenyeret (vmilyen lekvárral/krémmel, szendvicsként vagy magában), rizst, nápolyit vagy csokikat (általában ezzel indul a zabálás vagy más édességgel), gyümölcsszeletet, banánt, tésztaféléket, bögrés sütit, és ha van itthon akkor csipszet (ezt a zabálórohamokon kívül soha nem szoktam enni, de a szüleim vesznek és a sok édes mellé megkívánja az ember a sósat is).

Fehérjeforrásokat ilyenkor nem igazán szoktam enni, maximum fehérjés krémet vagy proteinsütit, mert hamar felfúj és megfájdul tőle a hasam (különösen a hústól, abból amúgy sem tudnék sokat enni).

2021. márc. 4. 22:10
 15/31 A kérdező kommentje:

#3-4

Köszönöm, hogy leírtátok a tapasztalataitokat.

Egészséges súly alatt mit kell érteni? A BMI szerint ideális testsúlyt (középértéket), vagy a test egyéni szükségleteit?

2021. márc. 4. 22:13
 16/31 anonim ***** válasza:
Mit szoktál enni éjjel?
2021. márc. 4. 22:19
 17/31 A kérdező kommentje:

#5-7

Egyszerűnek semmiképp nem mondanám. A gyógyulás (ahogy te is tapasztaltad biztosan) hosszú folyamat, tele van hullámhegyekkel és -völgyekkel, ami a hangulatra, az étvágyra és a testképre egyaránt jellemző.

Nekem is egy hajszálon múlt, hogy túlélem-e, bár ANNYIRA extrém alacsony sosem volt a testsúlyom (a legalacsonyabb a 165 centimhez 39 kg volt egy rövid ideig, de az már engem is megijesztett, úgyhogy hamar felhíztam 43 kg-ra és ott stagnáltam egy jó ideig), de mivel kb. nem is ittam semmit csak 2-3 deci vizet naponta, a keringésem majdnem teljesen összeomlott, 3 hétig feküdtem 38-as pulzussal a kórházban).

Egyébként az segít a legtöbbet, ha találsz valami erős motivációt, ami miatt érdemes felgyógyulni és túlélni. Nekem a családom mellett az utazás és az önfejlesztés lehetősége volt ilyen, illetve hogy megbízható felnőttként önálló életet tudjak kezdeni. Most pedig extra löketnek bejött egy lehetséges párkapcsolat, ez még plusz energiát ad. :)

Az élet gyönyörű, csak - különösen mostanság - nem könnyű pozitívan hozzáállni. Fel a fejjel és mielőbbi gyógyulást kívánok!

2021. márc. 4. 22:26
 18/31 A kérdező kommentje:

Főleg szénhidrátforrásokat, a részleteket a 14-es hozzászólásban leírtam. :)

2021. márc. 4. 22:28
 19/31 anonim ***** válasza:
50%
Egyél! A tested követeli a jussát.
2021. márc. 6. 16:22
 20/31 A kérdező kommentje:

Könnyű azt mondani, ha nem voltál az én cipőmben...

2021. márc. 6. 22:57
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!