Autizmus spektrumzavaros emberekhez hogyan érdemes közeledni?
Tudom, hogy egyénenként különböző lehet, de pl olvastam, hogy sokan nem szeretik, ha a szemükbe néznek/megérintik őket. Vannak ilyesmik, vagy teljesen hülye vagyok hozzá? (az vagyok, de nagyon érdekel, szóval légyszi ne lincseljetek meg)
Van esetleg valakinek személyes tapasztalata?
Öszintén szólva ilyet még nem tapasztaltam, emellett az Auti-k közt sokkal nagyobb az eltérés mint egy Auti és nem-Auti közt.
A párom Autista, meg a lányom gyerek is, de semmi különös bánásmódot nem igényelnek, csak néha vannak furcsa reakcióik, de nem igazán problémás.
#2 Azért ne csináljunk már szörnyeteget belőlük...
Ők is emberek, egyénenként eltérő személyiségek. Ha a spektrum "rosszabbik" végén helyezkedik el, esélyes, hogy kísérővel találkozol vele, ő tud válaszolni a kérdéseidre. Ha a "jobbik" végen vagy a közelében van, lehet, hogy első ránézésre fel sem tűnne, hogy mi a helyzet.
Lehet, hogy azért szeretne tapasztalatot gyűjteni, mert elgondolkodott rajta, hogy később szakemberként velük szeretne foglalkozni.
https://www.youtube.com/user/autistavagyok
Ezen a csatornán sok mindent meg lehet róluk tudni, illetve vannak tematikus blogok, pl.: [link]
6
Ha nincsenek diagnosztizálva, akkor te honnan tudod, hogy autisták?
Köszönöm szépen az eddigi válaszokat!
4-eshez csak annyi, hogy jogos, én sem úgy gondoltam, hogy pislogás nélkül valaki szemébe bámulok, miközben ismeretlenként taperolom. Inkább olyasmire gondoltam, mint a kézfogás, vagy a természetesen kialakuló szemkontaktus beszélgetés során.
7-es: aki autistákkal foglalkozik vagy velük él, az észreveszin a jellemzö eltéréseket, illetve sok olyan van, aki nagyjából leélte az életét sikeresen és idös(ebb) korban diagnosztizálják pl öröklödés miatt.
Azaz az életét vagy egy jelentös részét leélte minden probléma nélkül, anélkül, hogy tudott volna erröl az eltérésröl.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!