Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Hat a szerotonin tabletta, ha...

Hat a szerotonin tabletta, ha az egyén mindennap szív?

Figyelt kérdés
Ha mindennap "lecsapol" egy kis örömöt az agyból, ami miatt állandóan demotivált, stb. akkor hathat a szerotonin tabletta vagy fölösleges?
2021. febr. 22. 17:28
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

9

A motivációt nem csökkenti a fű, ebben biztos vagyok. Az agy jutalmazási rendszerét kell ilyenkor újraindítani, erre a legegyszerűbb mód, ha 2-3 nap erejéig remeteként élsz. Az a lényeg, hogy minden kellemes időtöltést hanyagolsz pár napig. Ezután a takarítás is érdekes lesz számodra. Nekem bevált! Sokszor a szememet és a füleimet is letakarom/bedugom pár óráig.

2021. febr. 22. 17:56
 12/17 A kérdező kommentje:

10:

Amúgy sem biztos, hogy baj van a szerotoninnal, csak egy kedves ismerősöm ajánlotta aki hasonló cipőben jár, és nála az alap lustaság eltűnt, motiváltabb lett.

11:

Hát én nemigazán csinálok semmit mostanában ezen kívül, és nemigazán vagyok boldog, motivált.

2021. febr. 22. 18:05
 13/17 anonim ***** válasza:
Akkor csinálj valamit :D
2021. febr. 22. 18:07
 14/17 anonim ***** válasza:

Én nem is nagyon tudok szerotonin tablettáról, szerintem ilyet nem is lehet kapni. De ha tegyük fel lenne, sok értelme nem lenne, max az emésztésed borulna fel tőle. A szerotonin neurotranszmitter nem jut át az agy vér gáton, tehát nincs arra mód, hogy közvetlenül az agyba juttasson valaki a szinapszisokba.

Csak a különböző antidepresszánsok jutnak át az agy vér gáton és ezek közvetetten növelik annak szintjét, azáltal hogy gátolják a lebomlását, visszavételét a szinapszisban.

A másik tévhit, hogy a szerotonin közvetlen kapcsolatban van a hangulattal, és ha sok van az agyban akkor valaki jól érzi magát. Ez nem így van. Az antidepresszánsok igen gyorsan, néhány óra alatt megemelik a szintjét és ettől nem lesz senki sem jobb hangulatú azonnal, max ha hirtelen túl sok lesz, akkor szerotonin szindrómát kaphat, ami életveszélyes állapot.

A szerotonin szint és a kedélyállapot között van egy összetettebb kapcsolat, amit a tudomány mai napig nem ért pontosan. Ha megnövekszik a szintje, akkor sok hét vagy hónap alatt történik valami újrahangolódás az agyban, aminek folyományaként lesz valakinek jobb a kedélye, hangulata. Tehát itt van egy sok, hetes, hónapos folyamat, ami ráadásul egy igen kellemetlen dolog, e közben az átállás alatt még pont hogy paradox hatások jelentkeznek és valaki elkezd szorongani vagy még inkább depressziós lesz. Ezért lehet csak lépcsőzetesen emelni az antidepresszáns adagokat, és ugyanis lépcsőzetesen csökkenteni az elvonási tünetek végett.

2021. febr. 23. 13:41
 15/17 anonim ***** válasza:

14

Szerintem nem konkrétan szerotonint juttatnak be, hanem annak prekurzorát, amiből aztán majd kialakul a szerotonin. Vagy ilyesmi. :D

2021. febr. 23. 13:43
 16/17 anonim ***** válasza:
Nincs olyan hogy szerotonin tabletta. Keress rá, hogy SSRI gyógyszer. A sejtek közti szerotonin visszavételt gátolja.
2021. febr. 23. 15:00
 17/17 anonim ***** válasza:

Igen, tudom van ilyen. Pl. az L-triptofán aminosavat reklámozzák, ugyanis az az egyik építőköve a szerotoninnak. De egy csomó élelmiszerből is beviszünk ilyet és attól hogy teli esszük magunkat vele, a szervezet még nem fog több szerotonin termelni, csak akkor ha eleve valami ritka anyagcsere probléma, egyoldalú táplálkozás miatt kevesebb van mint kellene. Ha nincs ilyen szinte semmi hatás, pénzkidobás.

Aztán van még az 5-HTP, ami megint egy köztes állapot az L-triptofán és a szerotonin között. Ezt is lehet pumpálni és ezt már korlátlanul szerotoninné alakul (egy DDC nevű enzim és vitamin B6 segítségével), szóval elméletileg hasonlóan emelheti az agyi szerotonin szintet, mint az antidepresszánsok, csak lassabban és kiszámíthatatlanabban, legalább is még tudományosan nincs alaposan tesztelve ez a feltevés.

De akár L-tryptophan, akár 5-HTP-n keresztül valahogy növeli az ember a szerotonin szintet, a kedélyállapot és a szerotonin közötti távoli összefüggés ugyanúgy áll, mint az antidepresszánsok esetén. Tehát közvetlenül nem változik a kedélyállapot, csak egy hosszú több hetes/hónapos folyamat után.

Amit még nem említettem az előbb, hogy az is hozzátartozik, hogy még ez is pontatlan állítás, hogy a kedélyállapot és a szerotonin között távoli kapcsolat lenne. Mert csak akkor változik a kedélyállapot jó irányban, ha az illető klinikailag depressziós, szorongó, kényszerbeteg stb. Tehát nem beteg embereknél lehet akármennyi szerotonin többlet, nem lesz tőle "még jobb" hangulatú. Tehát inkább valahogy abban segít az agynak, hogy a különböző átviteli zavarokat, agyterületek közötti blokádokat egy (hosszú több hetes) újrahangolódási folyamattal helyreállítsa. De akinél nincs ilyen, ott nem lesz semmi jótékony hatása.

2021. febr. 23. 15:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!