Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Aggódom a barátnőm miatt. Ez...

Aggódom a barátnőm miatt. Ez valami mentális betegség lehet?

Figyelt kérdés

Tudom, nem kéne vele foglalkoznom, mert nem az én életem, de nagyon aggódom miatta. Ismerem körülbelül 10 éve. Mindig nagyon barátkozós volt, az emberek imádták őt, de azért távolságtartó volt, nagyon kevés embert engedett közel magához. Egy idő után megváltozott, nem sokkal később mondta hogy iszik az apukája. Ezt körülbelül 8-9 évesen nem tudtam hova tenni, azonkívül hogy próbáltam vigasztalni, félév után újra normálissá vált, így nem is tőrödtem vele. 2-3 éve, elhunyt az apukája azóta újra ugyanilyen. Már kezdek tőle távolódni, átverve érzem magam, mint ha folyamatosan manipulálna, mindig fenyeget és hazudozik. Mikor megemlítem neki hogy milyen idegesítő, felemleget valami kedves emléket, amiket együtt csináltunk, mostanában szószerint megfenyeget hogy megöli magát. Iszonyatosan bunkó, arrogáns és okoskodó. Ha valami olyat csinálok ami nem tetszik neki, akkor "kedvesen" támad,fenyegetőzik, néha meghúzza a hajam. Majd bevágja, hogy ő nem érez bűntudatot, nem bánja meg, tehát nem érek semmit ha fenyegetni próbálom őt. Kikészülök. Folyamatosan mondja hogy mennyire nem foglalkozik vele az anyja, direkt próbál összeugrasztani mindenkit mindenkivel, utána előadja hogy mennyire szeret minket. Alig hagyja hogy másokkal barátkozzunk, ő folyamatosan új barátokat szerez, egy csoportba rakja őket, majd pár hónap alatt rájuk un, és kezdődik minden előlről. Közli, hogy ők nem a barátai, és mi vagyunk az igaziak, velük, izé.. csak "szórakozik"... Az iskolában biztos nem fog senkinek feltűnni amiket csinál, mert egyébként jó nevű iskolába jár, mindenki azt hiszi hogy mintapélda, annak ellenére hogy mindig büszkélkedik hogy mit csalt végig, vagy nem is tanult mégis ötös lett. Egyszer említette, hogy ő simán megölne egy embert, na azóta alig merek vele beszélni, emocionálisan nulla, büszkén mesélte hogy a szerb filmet és a cukorfalatok c. filmet végignézte, és nem is volt olyan durva. Nem mutatott sose félelmet, mikor évekkel idősebb férfiak szólogattak be nekünk, simán visszaszólt. Kicsit lehet túlzok, de ő tényleg egyetlen örömét az állatokban leli, velük viszont gyönyörűen bánik, többször ment sérült állatokért, akár tanítási időben, elhanyagolt kutyát félév alatt tanította be vagy száz trükkre. Egyszerűen képtelen vagyok megérteni ezt a különbséget, és hogy miért csinálja ezt. Gondolkodtam egy ideig, hogy mitől lehet ez, és az egyik testvére is elég indulatos, apja is elvileg az volt. Lehet örökölte? Most szakítsak vele meg minden kapcsolatot, tegyek tönkre egy 10 éves barátságot? Kérlek segítsetek, már nem bírom tovább vele, de nem akarok véget vetni, mert egyébként az egyik legjobb barátnőm.

Egy 16 éves lányról van szó.

2021. febr. 6. 13:27
 1/4 anonim ***** válasza:
Ez nem pszichiátriai betegség. Vannak ilyen emberek és kész. Ha nem ilyen barátot szeretnél, hanyagold.
2021. febr. 6. 14:13
 2/4 anonim ***** válasza:

Uh, ez így elég ijesztően hangzik...:/

Szerintem próbálj vele olyanokat csinálni, amit szeret és próbáld elterelni a figyelmét a szuicid dolgokról. Kicsit hasonló voltam egy időben, mint a barátnőd, de már javultam, de még mindig komor, flegma és negatív tudok lenni. Nekem eddig 1 ismert idegi eredetű betegségem van, de még vizsgálnak.

2021. febr. 6. 16:19
 3/4 anonim válasza:
Az alapján amit elmeséltél nekem nagyon úgy tűnik, hogy a trauma miatt van, amit okozott neki, hogy meghalt az apja, és emellett az anyja sem törődik vele. Valószínűen erősen szeretethiánya van, aminek a tünetei így jönnek ki rajta. Szerintem az egyetlen ami segítene rajta, ha elmenne pszichológushoz. De ha ezt nem lehet megoldani, próbálj meg vele mélyebben elbeszélgetni, érezze, hogy számíthat rád, bízhat benned. Sok sikert, remélem renbejön!
2021. febr. 14. 19:11
 4/4 anonim ***** válasza:

Az elmondottak alapján nekem nagyon pszichopata-gyanús. Nulla bűntudat, nulla empátia, manipuláció, hazugságok. Nem szeret, nem szorong, nem tanul.

Na most ez kétféle lehet. Elsődleges, vagy másodlagos.

Ha elsődleges, az genetikai. Tehát akkor mindig ilyen volt, legfeljebb csak nem mutatta.

De lehet másodlagos, amit környezeti hatások alakítanak. Pl rossz gyerekkor. A másodlagos pszichopaták nem teljesen érzéketlenek, valamilyen szinten képesek kötődésre, illetve érzelmeik is vannak, elsősorban a negatívakat élik meg jobban. Én ez utóbbira gyanakszom a leírásod alapján, de ugye nem vagyok szakember, egyértelmű diagnózist csak ő állíthat fel. Nem tudnád valahogy rávenni, hogy menjen el pszichológushoz? A hozzá hasonló emberek általában egyáltalán nincsenek tisztában azzal, hogy lehet valami gond van velük. Szóval ebből kifolyólag segítséget sem kérnek. Nem tudom, hogy pszichológus mennyit segíthet rajta, elvégre ez nem egy betegség, de megpróbálni mindenesetre érdemes lenne. Ha ő is együttműködik és nyitott változni, akkor lehetnek pozitív ereedmények. Ellenkező esetben a pszichhológus is csak annyit ér, mint halottnak a csók.

Te próbáltál már beszélni vele ezekről? Ha igen, hogy fogadta?

2021. febr. 23. 22:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!