Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Igaz-e, hogy a borderline...

Igaz-e, hogy a borderline személyiségzavarosok kedvenc személyük kiválasztásánál nagyon is jól ráéreznek (mivel nagyon jó emberismerők és intelligensek), hogy ki az, akit majd igazán fognak tudni befolyásolni, manipulálni?

Figyelt kérdés
A manipulálás tudom, hogy az ő esetükben nem teljesen tudatos, és nem is igazán rossz szándék áll a manipulálás mögött, mert a borderline-osok csak így tudnak viselkedni, és úgy cselekednek ahogyan éppen érzik, nincs feltétlenül a manipulatív viselkedésük mögött egy rosszindulatú, előre megfontolt, gonosz terv, mint a mentálisan teljesen egészségeseknél. Mert ha egy mentálisan teljesen egészséges, normális ember manipulál másokat, az már más.

2021. jan. 21. 15:10
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
32%

Igen, nálunk is ilyen volt a helyzet. Ahogy írod. Nálunk is én tartottam fent a barátságot, de pontosan amiatt, ha szükségem lenne rá, ott legyen. Ha nem volt hasznomra, dobtam, akadt mindig más. Neki viszont nem igazán, vagy legalábbis annyira mély mint velem, nem. Így mindig vissza tudtam édesgetni. Igazából nem is kellett édesgetni, csak ráírtam, hogy mizu, mintha mi sem történt volna, akár 1 hónap akár 1 év után.

Ez elég kegyetlenül hangzik így, de én mégsem érzem annak.

2021. febr. 1. 22:26
 12/28 A kérdező kommentje:
#11: Köszönöm a választ, nagyon jó! Ismerős ez a dolog, bár mi azért beszéltünk utólag a kapcsolatmegszakadásról, de gyakorlatilag a legjobb barátom jött mindig magától, hogy újra felvegye a kapcsolatot egy-egy hosszabb, féléves, vagy háromnegyed éves vagy akár 1-2 éves szünet után (amely szünet úgy kezdődött ugye, hogy ő lépett le szó nélkül). De amikor én véget vetettem a kapcsolattartásnak a legutóbbi próbálkozásánál, amikor jött megint sok hónap szünet után, és kisebb utalásokkal rávilágítottam a manipulatív, lelki zsaroló viselkedésére, akkor rendesen elkezdte dobálni rám a sz@rt verbálisan - gondolom amikor az ember rávilágít egy borderline-os személy ilyen helytelen viselkedésére, akkor az dühöt vált ki a borderline-osban, verbálisan visszatámad, és velem, azaz a hozzá közel álló emberrel próbálja elhitetni, hogy az milyen hülye lenne, és felnagyítva vétkeit próbál meg abban bűntudatot kelteni, hogy aztán az bocsánatot kérjen a borderline-ostól. Ilyen helyzetből nem jön ki az ember jól, ezért is mondják, hogy borderline-ossal vigyázni kell.
2021. febr. 1. 22:47
 13/28 anonim ***** válasza:
47%

Velem egyszer próbálta ő megszakítani a kapcsolatot, sokáig hallgatta.. Azt mondta, azért, mert kikényszerítettem.

Mindig én tűntem el, vagy egyértelműen elmondtam, hogy ne keressen. Aztán én bukkantam fel mindig újra, volt hogy azért, mert szükségem volt valakire, vagy csak mert olyan kedvem volt. Igazából a kapcsolatunk nem érdeken alapult, mert nekem ő fontos volt, de sosem volt fontosabb magamnál. akartam a bizalmába férkőzni, mert elég zárkózott volt, hogy csak nekem nyíljon meg, pedig igazából nem érdekelt mélyen, mi van vele. A barátságunk alatt végig inkább az volt a lényeg, hogy ő körülöttem legyen, foglalkozzon velem, ha nem kaptam meg a figyelmet, megkaptam mástól.

2021. febr. 1. 22:54
 14/28 A kérdező kommentje:
#13: Nagyon köszönöm ezt a választ is, egy az egyben stimmeltek ezek az általad leírt dolgok a mi volt baráti kapcsolatunkra is. Erről van szó, a rájuk irányuló figyelmet és tiszteletet igénylik nagyon a borderline-osok. Az a borderline-os legjobb barátom is nagyon ügyesen férkőzött be az én bizalmamba - én is egyébként egy elég zárkózott és visszahúzódó személy vagyok, erre ráérez egy borderline-os, hogy majd ezt a zárkózott embert lehet majd befolyásolni, manipulálni. Ha nem is teljesen tudatos a dolog, akkor is, egyik kommunikációnk során jött egy érdekes szöveg a borderline-os volt legjobb haveromtól, amikor megnyíltam neki olyasmiről, amikről nem szoktam általában, hogy "emocionális manipuláció is terítéken van" Könnyen lehet, hogy alkohol behatása alatt volt akkor is, amikor ez a gondolat kicsusszant az agyából, hiszen egy alkoholista borderline-osról beszélünk, az alkoholizmus szintén egy jellemző megnyilvánulása ennek a személyiségzavarnak, de nyilván ezt te is tudod. Ebből a kijelentéséből kiindulva kezdtem gyanítani, hogy a borderline-osok valamennyire tisztában is vannak azzal, hogy manipulatívak, DE ha ezzel a dologgal a számukra fontos személy 'favorite person' szembesíti őket, akkor nyilván tagadják ezt a dolgot, vagy szándékosan ignorálják a mondandóm lényegét, és vissza is támadnak.
2021. febr. 1. 23:23
 15/28 anonim ***** válasza:
61%

Milyen sz*r emberek vannak, ilyenek létezése miatt sz*r a világ... Én el nem tudom képzelni, hogy egy ember használati tárgy, aki azért van, mert nekem kell valami.

Elmebetegek gyülekezete...

(Személyes tapasztalatom, egy borderline iránti mély érzelmem alapján mondom.)

Az az ember akkor is élő ember amikor épp nem látom, amikor épp nem kell nekem semmi. Akkor is keresem és foglalkozok vele - barátokkal és a szeretteimmel, akik úgy is állnak hozzá, hogy meg is érdemlik - amikor semmi hasznom belőle. Csak úgy egyszerűen gondolok rá, hogy hogy van, mi lehet vele, és felhívom, beszélek vele, átmegyek hozzá, találkozok vele. Akkor is, ha tegnap is megtettem. Tartom a kapcsolatot, foglalkozok a céljaival, tudok-e valamit segíteni ezekben, és nem azért, mert kell valami, hanem mert megérdemli, mert ők szeretni valóak.

Persze én nem vagyok "bordi"...

Ha azt kapnátok, amit érdemeltek, akkor már rég felakasztottátok volna magatokat.

2021. febr. 2. 09:09
 16/28 anonim ***** válasza:
35%

Kedves utolsó!

Én is egy emberi lény voltam, amikor kislány koromban egy felnőtt férfi arra használt, hogy a beteges vágyait rajtam élje ki..nem egyszer, nem kétszer.. évekig.. Senki sem védett meg, senki nem vette észre a segélykiáltásokat, vagy ha mégis, nem segítettek.

Majd pont mások érzéseivel fogom magam fárasztani, mikor az enyémekkel sem törődött soha senki!

Ha most nem lennék ilyen, ugyan ezt csinálnák velem a férfiak, használnának, amikor kedvük van. Helyette én használom őket, mikor kedvem van.

Kérdezd meg azt, aki miatt ilyen negatív élményeid vannak, hogy mi történt vele, mert lehet ő sem ok nélkül vált ilyenné. Ne ítélkezz, mert ezek a szar emberek olyan sebeket szereztek már az életük legelején, amit te el sem tudsz képzelni..

2021. febr. 2. 12:49
 17/28 anonim ***** válasza:
29%

Kedves Kérdező!

Sajnálom, hogy rossz tapasztalataid vannak egy borderlineos ember miatt, de nem kell mindenkit egy kalap alá venni. Nálad is érzékelhető a gyűlölet egy beteg ember felé és akkor már biztos mind egyforma, utáljuk hát az összeset..Igenis vannak érzéseink, csak megtartjuk magunknak. Engedd el azt az embert, fogadd el, hogy ő ilyen és lépj tovább. Vagy reménykedj az utolsó előtti kívánságában, hogy mind felakasztjuk magunkat..hátha (Nem fogjuk, már csak azért sem, mert ezt szeretnétek .. és tudjátok... mindig az van, amit mi akarunk 😘)

2021. febr. 2. 12:54
 18/28 A kérdező kommentje:

#16: "mert ezek a sz@r emberek olyan sebeket szereztek már az életük legelején, amit te el sem tudsz képzelni.." Igen, erről van szó, a volt legjobb barátom is kora gyerekkorában sérült lelkileg, erről nem tehet. Ez a lelki sérülés aztán kihat az egész életére, emberi kapcsolataira. Szélsőséges hangulatingadozások, depresszió, instabil emberi kapcsolatok, alkoholizmus. Ilyen szempontból persze hogy sajnálni lehet egy ilyen embert, de ha közel kerülsz hozzá, és neked árt, mint az én esetemben, akkor persze hogy a magad önző szempontjából kell nézned a dolgokat. Mindenki saját magáért felelős. Ezért kellett megszakítanom vele a kapcsolatot, mert egy magát fölém rendelő, manipulatív, lelki zsarolóval nagyon toxikussá tud válni egy barátság.

#17: köszönöm, nem a teljes embert utálom, hanem azt a viselkedését amivel ártott nekem. De ez így szokott lenni, az ilyen emberek a lelki sérülésüket adják aztán tovább, és így szemétkednek a hozzájuk közel kerülő emberekkel. Persze nem mindig, mert sok jó is volt a volt legjobb barátom személyében és a vele való kapcsolattartásban.

Egyébként köszönöm a tanácsot, igazából elengedtem azt az embert, csak az bánt, hogy valószínűleg sosem fogom tudni megbeszélni vele rendesen a dolgokat, és nem lehetett így jól lezárni a kapcsolattartásunkat.

2021. febr. 2. 13:20
 19/28 A kérdező kommentje:
"pedig igazából nem érdekelt mélyen, mi van vele. A barátságunk alatt végig inkább az volt a lényeg, hogy ő körülöttem legyen, foglalkozzon velem, ha nem kaptam meg a figyelmet, megkaptam mástól." Tökéletesen és nagyon jól, pontosan leírtad magadról őszintén, ami a lényeg, nálunk is pontosan ez volt. Örülnék, ha a volt legjobb barátom is elmondaná ezt így magáról legalább másnak, őszintén.
2021. febr. 2. 13:38
 20/28 A kérdező kommentje:
*ez lemaradt, a #13-asra volt ez válasz.
2021. febr. 2. 13:39
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!