Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Szerintetek mi bajom van?...

Szerintetek mi bajom van? Ezzel lehetne már orvoshoz fordulni? Lelki vagy mentális eredetű?

Figyelt kérdés

Szűk mondatokkal annyi,hogy volt párom 3,5 éve megcsalt. Szakítottam vele, majd 2 éven át zaklatott,halálosanfenyegetett s emellett zsarolt. Mindennapom így telt el. Eleinte tudtam kezelni,majd volt,hogy alkoholba futottam rengetegszer.

Ez okból minden férfi nemű a szememben lealacsonyodott. Nem merek új kapcsolatot kezdeni.

Emellett a gyermekkorom sem volt a legfényesebb. Néha úgy érzem nincs kiút,sosem leszek már boldog.

Mai napig amikor minden rendben rámtör a szorongás,félelem, hányinger érzet, remegés. Pár percig tart majd jobb lessz. Volt, hogy mindennap ugyanabban az időben elkaptak ezek az érzések s mikor tudtam, hogy közeledik az óra vettem be frontint (az egyik családtagomé). Volt, hogy napközben is mikor kiborultam. Úgy éreztem nem birom menekülnöm kell ezek az érzések elől. Majd volt mikor kettő szemet is bekellett vennem mert nem volt elég egy.

Éjszakákat nem alszom , bármilyen fáradt és álmos vagyok nemtudok aludni talán a frontin segítségével(de az sem mindig). Van, hogy csak 4 órát alszom és reggel korán kelek. Viszont van az is, hogy egyáltalán nincs kedvem fölkelni s emberek közé menni. Már olyan szinten néha amikor tudom , hogy mennem kell valahova teljesen ideges vagyok miatta. Legszívesebben csak aludnék és aludnék napközben mivel éjszaka későn tudok csak elaludni. Nemtudom "összerakni magam". Ha tudom ,hogy például tegyük fel szerdán mennem kell valahova akkor arra kb 2-3 napot készülök, hogy addigra összeszedjem magam és eltudjak menni.

Orvosnál nem voltam még nem is szeretnék igazán hisz nem szeretném kiteregetni az életem gondjait,bajait s ha el is kellene mesélnem elsírnám magam.

Mit lehetne tenni ezek ellen?

Vannak barátaim társaság rendben ki is mozdulok velük ha épp nincs rajtam ez a félelem amit nemtudok megmagyarázni mi. Néha velük sincs kedvem foglalkozni s olyankor azt hiszik haragszom rájuk pedig nem csak egyszerűen nemtudom magam elengedni. A hányinger és a remegés talán pánikroham? Fogalmam sincs.

:(

2021. jan. 6. 23:42
 1/6 anonim ***** válasza:
Hasznos elfoglaltság, kreatív hobbi, takarítás stb bármi, ami kirángat az önsajnálatból és leköti a figyelmedet teljesen!
2021. jan. 6. 23:48
 2/6 anonim ***** válasza:
Csak te gyógyíthatod meg magadat, a többi csak tüneti kezelés!
2021. jan. 6. 23:49
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
Lelki eredetből következnek a testi bajok,a sok stressz mindent előhoz.Én ajánlom a pszichológust,hidd el sok embernek segített már,neki ez a munkája,nem a szomszédnak mondod el aki örül a bajaidnak.Pánikroham igen,amit jobb ha még időben kezeltetsz mert csak kezelhetetlen lesz később,attól hogy a szőnyeg alá sepred a gondjaid még nem oldódnak meg,szerintem itt már nem segít egy kis "elfoglaltság",a pszichológus segítene ezt kezelni...Ebben nincs semmi szégyen,igazából semmi veszítenivalód sincs vele,mert az idő csak megy feletted,és érthető okokból így nem fogsz tudni nyitni senki felé hogy legyen egy kapcsolatod,ami segíthetne elfelejteni a sok rosszat...Kitartást:)!
2021. jan. 6. 23:55
 4/6 anonim ***** válasza:
Kicsináltak ezek a lelki megterhelések. Egy szemét partner eléggé ki tudja készíteni az embert. Lehet, hogy egy nárcisztikus kötsögöt kaptál ki. ( [link] Ezeken túl lenni kel némi idő, tehát fogadd el, hogy neked most kell egy kis idő, amíg túl leszel ezen. Pszichiáter segíthet. Alvás is, beszélgetni emberekkel a bajodról.
2021. jan. 7. 00:31
 5/6 Angel3000 ***** válasza:
Szia! Sajnos, hogy ezek a dolgok megtörtèntek veled, ès beletaszitottak egy Pszichoszomatikus betegsègbe. A pszichoszomatikában szenvedô ember nem bolond, ahogy a köznyelv neveznè ès nem is hipochonder. Teste szenvedô alanya csupán lelke „elfojtásainak“ kûzdelmeinek. A pszichoszomatikus orvoslás a testi, lelki társadalmi kölcsönhatásokat is vizsgálja az emberi betegsèg keletkezèsèben, lefolyásában és kezelèsèben. Hiszen ha a lèlek súlyos traumát èlt át mint a Te esetedben is, az kihat a testedre is! Megmagyarázhatatlan testi tûnetnek nevezzûk az olyan testi tûneteket, amelyeket a szakemberek nem tudnak hagyományos orvosi diagnosztikus cimkèvel ellátni, illetve ha sikerûl is a tûnetek alapján diagnózist felállitani, a testi panaszok ès az általuk okozott egyeb következmènyek, pèldául a társas èlet beszûkûlèse, munkakèpessèg csökkenèse, fokozottabbak annál, amit a betegsèg indokolna. A pszichoszomatikus betegsègek elnevezès a test ( görögûl szóma) ès a lèlek (pszichè) kölcsönhatásának zavarára utal. A pszichoszomatikus beteg igen hamar egy saját maga által gyártott önrontó körbe kerûlhet. Mivel figyelmèt minduntalan testi törtènèseire irányitja, melyek jelentôs szenvedést okoznak neki, ezeket kórosnak minôsiti a tûnetek az èlmèny szintjèn felerôsödnek, igy meghatározója lesz a tûnet a beteg minden napjának. Mely fokozott betegszerephez, ès ennek megfelelô viselkedèshez vezet. Általában a következô lelki eredetû közèrzeti zavarok merûlnek fel; megmagyarázhatattlan fèlelem, alvászavar, idegessèg, depresszió, zavartság, kimerûltsèg, èrdektelensèg, szexuális örömèrzet lecsökkenèse. Javaslom, hogy szedjèl B vitamin Forte komplexumot, az idegeid megerôsitése cèljából. Fontos lenne, hogy sportoljál rendszeresen, hogy jobban èrezzed magadat. A sport segit az idegessèg lekûzdésèben! Futás, kerèkpározás, talajtorna, jóga,- mind segit. A hányinger ès a remegès a fokozott idegi feszûltsègben jelentkezik. Èmelygès ès hányinger esetèn a gyömbèrgyökèr segithet. Elrághatsz egy kis darab gyökeret. Vagy teheted teába, de lehet kapni gyömbères kekszet, cukorkát, vagy ihatsz valódi gyömbèrgyökeret tartalmazó gyömbèrsört is. Kerûljed a koffeint ès a kávèt, mert növeli az idegessèget ès a szorongást, ráadásul a beleidet is stimulálja, súlyosbitja ezáltal a közèrzetedet. Gyakoroljad a mèly lègzèst, a tudatos figyelmet ès a meditációt! A mentális gyakorlatok segitenek a lègzèsre ès a jelen pillanatban való lètezèsre koncentrálni, ami által kezelhetôvè válik a stressz ès a szorongás. Továbbá próbáljad ki nyugtató hatású párologtató olajokat vagy fûstôlôket! Nyugtató hatású gyógynövènyek pèldául; kamilla, a levendula, a vetiver ès a rózsa. Biztositsál magadnak idôt ès helyet, hogy kiûrithessed a fejedet, hogy úrrá lehess az idegessègeden, szorongásodon. Minden jót!
2021. jan. 7. 01:02
 6/6 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen kőszönök minden választ!:)🥀🙏
2021. jan. 7. 14:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!