Járok pszichológushoz, de mivan ha én nem akarom elmondani a kellemetlen dolgokat?
Ha nem mondod el, mi a bajod, akkor hogy tudna segíteni?
De ilyen esetben NEM a pszichológus a hibás, hanem te vagy az
Ez olyan, mintha elmennél a háziorvoshoz, de nem mondanád el a tüneteidet, hanem neki kéne kitalálnia.
Milyen megoldást vársz, ha nem mondod el, hogy mi a bajod???
Nagyon egyszerű: ha nem mondod el, nem tud segíteni. Ebben az esetben
a) állami rendelés esetén fölöslegesen rabolod el az idejét más betegektől, akik valóban gyógyulni szeretnének;
b) maszek rendelésen fölöslegesen fizetsz ki alkalmanként 7-10 ezer forintot.
A pszichológus előtt ugyanúgy nincs helye a lelki szemérmeskedésnek, ahogyan orvos előtt sem szabad szégyellni levetkőzni.
Legalábbis, ha tényleg gyógyulni akarsz.
A pszichológus azért van, hogy segítsen. Nem a párod, nem a főnököd, nem az anyád, érzelmileg teljesen kívülálló.
Nem az fogja érdekelni feltétlenül, hogy konkrétan MIT csináltál, hanem az, hogy vajon MIÉRT azt a megoldást választottad - ez viszont csak úgy fog kiderülni, hogy sokat mesélsz neki magadról, rengeteg konkrét helyzetet - és így szépen kirajzolódik majd előtte, hogy bizonyos helyzetekben hogyan reagálsz, mi az amin változtatni kellene.
Ebben tud segíteni, hogy szépen lassan stratégiát válts adott élethelyzetekben. De ezt nem kiselőadásokkal fogja elérni ("csúnya dolog letagadni a vétségeinket, ejnye-bejnye"), hanem gyakorlatokkal - mígnem egyszercsak a lényed részévé válik egy új stratégia.
Saját magad ellensége vagy, ha nem vagy vele őszinte.
Tipp: sokszor egyszerűbb leírni a gondolatainkat előre, levélként, ott pedig egyszerűen felolvasod. Meglátod, 1-2 alkalom után már el is fogod hagyni az előzetes írást:)
Sok sikert!
Erről egy vicc jut az eszembe, bocsi. :D
Az állatorvos lebetegszik, és elmegy a háziorvosához.
– Mi a panasza? – kérdezi a doki.
– Nézze, én állatorvos vagyok. Én úgy gyógyítom a betegeimet, hogy nem kérdezek tőlük semmit, hiszen ők nem tudnak válaszolni. Maga erre nem képes?
– Dehogynem – válaszolja az orvos kis gondolkodás után. Szó nélkül megvizsgálja az állatorvost, majd átad neki egy receptet.
– Tessék, ezt váltsa ki!
– És ez hatni fog?
– Persze. Ha mégsem, akkor legfeljebb elaltatom…
Vond le a tanulságot! :D
Sajnos a pszichológus nem fog tudni segíteni, ha nem mondod el a tüneteidet, traumáidat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!