Transz ember lehet jó pszichológus?
Nyugodtan meg lehet csinálni azt, amit leírtam a valóságban is, és akkor nem fiktív lesz, viszont egyértelműen cáfolni fogja a wiki definícióját, és bármejiket, ami ahhoz hasonlóan fogalmaz. A társadalom nem a másik iratai alapján érzékeli az embereket nőnek, vagy férfinek, és az, hogy valójában ki a férfi, és ki a nő, az megint másik kérdés.
Amit le leírsz az kb nem történhet meg a valóságban, szemben az én magyarázatommal, ami szerinted azért nem álja meg a helyét, mert fitív. Az egyiket meg lehet valósítani, a másikat nem.
A viselkedés megint más kérdés, nem a viselkedéstől függ az emberek neme. (egyébként meg semmi olyat nem csinálok, amit furcsállanának, ha ellenkező nemű lennék, mint ami vagyok). Nekem totál mindegy melyik mosdóba kell járnom (időnként, ha praktukisabb, bemegyek a másik nem mosdójába most is), az öltöző is mindegy nekem, melyikbe járnék, az ovóbácsikat egyébként imádni szokták a gyerekek, több ovóbácsit is ismerek, és semmi olyan nincs, amit írsz. Egyre több nő nem borotválja a lábát, és egy csomó nőt ismerek, akiknek nincs gyerekük, és nem csesztetik vele, és férfit is, akiket meg csesztetnek, hogy miért nincs.. Tesóm amikor kórházban volt, és teltházas volt, akkor nem a neme alapján tették egy szobába valakivel, hanem egy korosztályához tartozó ellenkező neművel, és pl. sokkal jobb volt vele egy szobában lenni (sokat tudtak beszélgetni), mint amikor a sokkal idősebbekkel, de olyan neműekkel, mint ő.
A példádban leírtakat nem lehet fejlettebb országokban kipróbálni, mert ott védik a gyerekek jogait. De azért picit hasonló (jó szándékú, de kritizált) esetek azért szoktak történni, mikor egy babának nem tudják megállapítani a nemét. Előfordul, hogy ilyenkor műtéttel avatkoznak be egy orvosilag kiválasztott nemet kialakítva a pici babán. Nyílván gyakran helytelen döntést hoznak, ami annak az embernek az életminőségét fogja lerontani. Újabban egyre gyakrabban merül fel, hogy amikor csak lehet, kerüljék el ezeket a korai műtéteket és hagyják meg a döntést a gyerek kezében, amikor elég nagy lesz ahhoz, hogy megmondhassa maga, milyen neműnek érzi magát.
A példa amit leírtam tényleg nem történhet meg a valóságban, de reméltem, hogy vagy annyira őszinte, hogy komolyan végiggondolod. Az ominózus pillanatot a születésed pillanatára vagy azt megelőzőre helyezve a "nem történhet meg a valóságban"-ból "valóságban is megtörténik" lesz.
Nagyon örülök, hogy a te esetedben annyira nincs nagy fontossága, hogy nőként vagy férfiként éled az életed. A legtöbb ember nem így van vele.
Az óvóbácsikat felétek talán imádni szokták. A kórházban nincs jelentősége milyen nemű ember mellett ápolnak, míg nem kell tisztába tegyenek mások szeme láttára. Abba a mosdóba és öltözőbe mész, amelyikbe akarsz.
Ez mind a te egyedi történeted. De ha kilépsz a buborékodból, azért látod ugye, hogy nem minden munkahelyen minősülsz alkalmasnak, csupán amiatt ami a lábad között található. Ha férfinak tűnsz, akkor a női öltözőből rendőrökkel vitetnek el, véletlenül nem kapsz állást az óvodában, nem tűrik el hogy rúzst viselj és sminkeld magad, szoknyát hordj.
Ha valóban érdekel, hogyan lehet valaki jó pszichológus, annak ellenére, hogy transznemű, előbb el kellene fogadnod a transzneműség definícióját. Nehéz olyan emberrel a beszélgetés, akinek saját, egyedi értelmezései vannak a szakszavak jelentéséről. Nagyon sok transznemű ember létezik Magyarországon, egyre többen vannak, akik még csak nem is rejtik véka alá magánéletük ezen részét. Ahogy hozzászoksz majd ehhez, úgy leszel képes hétköznapi, értékes emberekként tekinteni rájuk. Nem csodabogarakként, és nem Conchita Wurst meg Bish Bharbie, egyéb celebritások alapján általánosítasz akkor.
Szimpatikus, megértő embernek tűnsz a válaszaidból, aki még nem annyira ismerős ebben a témában, de nyitott a megismerésre. Remélem (pozitív értelemben), hogy hozzá tudtam járulni ahhoz, hogy többet tudj erről a területről.
Attól, még, hogy jogilag nem engednek valamit, az nem jelenti azt, hogy ténylegesen ne lehetne megcsinálni, a jog változhat, a tények nem (és van
egy csomó dolog, amit annak ellenére megtesznek, hogy jogszerűtlen). De, ha pl. eltörölnék azt, hogy születéskor feljegyezzék ezeket, akkor is az egyik ember transz lenne, a másik meg nem. De akár még valamilyen hiba is megeshet, hogy véletlenül elírják, és úgy vezetik be a rendszerbe a nemét, nem ez fogja eldönteni, hogy transz-e. EZ nem saját egyedi értelmezés kérdése, amit bemásoltál iszonyú könnyű megcáfolni, miért kellene egy olyan definíciót elfogadnom, amit nagyon könnyű megcáfolni? Nem egyedi a történelemben, hogy egy-egy definíciót, a pontatlansága miatt, vagy mert kiderült, hogy hamis, megcáfolták, megváltoztattak, és újra megfogalmaztak.
Azokat a műtéteket én sem pártolom, mert ilyenekről az embernek magának kellene döntenie, hogy szeretné-e, vagy sem, és ettől függetlenül, a döntése nem is biztos, hogy összefüggésben lesz azzal, hogy milyen neműnek érzi magát.
Az csak társadalmi szokás, hogy ki rúzsozza magát jellemzően, és ez kultúránkként változik. Az olyan férfi egyáltalán nem biztos, hogy transz, aki szereti sminkelni magát, vagy szoknyában járni.
A "felétek" igen eltérőt jelent. vidéken is ismerek többet, és fővárosban is. Több országból vannak tapasztalataim ezzel kapcsolatban (Magyarország is köztük van). Nagyon megbecsült, szeretett munkaerők.
Az meg megint más kérdés, ha valakit a neme miatt nem tartanak alkalmasnak egy-egy munkahelyen, munkahelyre, ezt károsnak találom (nagyon ritka az olyan munka, amit valóban meggátol az ember neme, és ilyenkor tényleges akadályokra gondolok, nem a nemi sztereotípiákra, megszokásokra).
És lehet, hogy van jó transz pszichológus, de amiket mondtál, azok közül egyik sem bizonyítja/indokolja ( az sem, hogy a nehézségei ellenére lett az).
Képtelen vagyok megérteni, miért hiszed, hogy a te definíciód helyesebb és pontosabb, mint a pszichológusok meghatározása.
A teljesség igénye nélkül:
A Magyar Pszichológiai Társaság terápiás útmutatójában leírt meghatározás:
"A transznemû és gender-nonkonform (TGNC) emberek azok, akiknek nemi identitása nem teljesen egyezik a születésükkor megállapított nemmel." ( [link]
"A transzneműség a születéskor kijelölt társadalmi nemtől (gender) és/vagy biológiai nemtől (szexus) eltérő önazonosítás vagy kifejezés"
( [link]
"A transzneműség átfogó gyűjtőfogalma mindazon embereknek, akiknek nemi szerepe (az ún. gender=dzsender) valami okból eltér a születéskor többnyire meghatározott biológiai nemtől (férfi vagy nő)."
Még a google szótára sem mond mást: "denoting or relating to a person whose sense of personal identity and gender does not correspond with their birth sex."
Ha te máshogyan határoznád meg a transzneműséget, akkor a megfelelő szakmai fórumokon ezt meg tudod vitatni a szakértőkkel.
A többire nem reagálnék, mert azt érzem, hogy nem tudok hozzátenni ahhoz, amit eddig is megírtam már.
Picit úgy érzem, hogy vagy egyfajta buborékban élsz vagy túl fiatal lehetsz, és még rád várnak az évek, amik segítenek egyedi emberi sorsok megismerésében. De nincs ezzel semmi baj.
A wikipédia deifiníciója, és a többi hozzá hasonló nagyon könnnyen megcáfolható, akkor is, ha pszichológusok írták le. ha már meg van cáfolva, nem lesz igaz. Feltehetőleg (bár tévedhetek) a píszí jegyében fogalmaztak ilyen sután és pontatlanul.
Amivel bizonygatni próbálod az igazadat az csak egy érvelési hiba, semmi több, mert azt állítod, hogy azért igaz, mert x, vagy y azt állította.
Akár lehet valaki bűncselekmény áldozata, ahol a nemét (nemi identitását) szándékosan nem a biológiai neme alapján határozzák meg születésekor, nem lesz belőle transznemű, ha ő biológiailag fiú/férfi, és a nemi identitása is fiú/férfi, attól még hogy nőneműnek határozták meg a nemét a születésekor, ő pont, hogy akkor lesz transznemű, ha ő maga nőnek fogja magát érezni, annak ellenére, hogy nőneműként, vagy női identitásúként határozták meg születésekor, ha biológiailag férfi/fiú. Ha valkinek nem határozzák meg a nemét születésekor, ő is vagy transz lesz, vagy nem, nem az alapján lesz az, hogyan határoztak, vagy nem határoztak róla születésekor.
Képtelen vagyok megérteni, miért ragaszkodsz egy olyan definícióhoz, amit simán meg lehet cáfolni.
A magyarázataid alapján egy macskára is azt mondanád, hogy kutya, ha pszichológusok, vagy a transzvanilla éppen úgy határoznák meg, meg persze, a Föld is lapos volt olyankor, amikor tudósok azt mondták róla.
Bár nem írtad meg, milyen érvelési hibát vétettem volna, feltételezem, hogy a tekintélyre hivatkozásra gondoltál. Az a helyzet, hogy ha valaki valódi tekintélyre hivatkozik (ez esetben a pszichológusokra, akik felállíthatják a transzneműség diagnózisát), akkor az nem érvelési hiba.
Azért ragaszkodom az említett definícióhoz, mert míg a pszichológusok elismert szakértői ennek a témának, valódi tudományos kutatások tömegével a hátuk mögött állítanak valamit, addig rólad (láthatóan) ezt nem lehet elmondani. A te személyes meglátásod áll szemben egy komplett szakma definíciójával.
"magyarázataid alapján egy macskára is azt mondanád, hogy kutya"
Ez viszont valódi érvelési hiba a részedről :o)
"a Föld is lapos volt olyankor, amikor tudósok azt mondták róla"
A tudomány sosem az egyetlen és soha nem megdönthető igazságot mondja el neked. Mindig a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján mutatja meg, hogy mi a legmeggyőzőbb elmélet a konkrét történés leírására.
Analóg módon lehetséges, hogy a pszichológus szakma a jövőben változtat a transzneműség meghatározásán is, például a te hatásodra. De ehhez előbb el kell végezned a szükséges tanulmányokat, be kell bizonyítanod a tudásod és meggyőző érveket kell publikálnod (peer review feltétlenül szükséges).
#28: a hivatalos iratokban adminisztratív okokból pontatlanul rögzített nemmel kapcsolatban nem foglal állás a pszichológia. Amennyiben erről többet szeretnél tudni, az illetékes anyakönyvi hivatal vagy kormányablak tud neked pontos tájékoztatást adni.
Ja arra, és konkrétan érvelési hiba. Baromság ez, hogy "valódi" tekintélyre hivatkozni nem érvelési hiba. Bárilyen "valódi" tekintély tévedhet, lehet pontatlan. Bármiylen tekintélyre hivatkozni érvelési hiba.
Megpróbálom elmagyarázni, hogy megértsd, miért érvelési hiba:
én azt állítom, hogy azok a "valódi" tekintélyek tévedtek ebben-és ebben, így és így, te azt állítod, hogy nem tévedtek ebben-és ebben, állításodra nincsenek valós érveid, meg se cáfoltad, amit írtam, csupán ismételgeted ugyanazt az állításukat, arra hivatkozva, hogy ők valódi tekintélyek. (én meg nem, itt bejön a személyeskedés, mint érvelési hiba). másik érvelési hibád volt még a hamis okozat, amikor megállapítottad, hogy addig nem tudom megérteni, hogy lehet valaki transz létére jó pszichológus, amíg nem fogadok el egy olyan definíciót, amit könnyen meg lehet cáfolni.
A kutyás, macskásat, és a lapos földeset csak poénból írtam, azért elnézést is kérek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!