Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Szerintetek meg lehet bocsátan...

Szerintetek meg lehet bocsátani a zaklatást?

Figyelt kérdés

Másfél évig jártam pszichológushoz egy számomra nagyon szimpatikus hölgyhöz. A terápiát az ő kezdeményezésére zártuk le, mert úgy érezte elakadtunk. Segített nekem másik pszichológust keresni, akivel folytathatom a közös munkát (ehhez a pszichológushoz járok még most is).

Az utolsó óránk nem pont úgy alakult ahogy én szerettem volna, sok megválaszolatlan kérdés maradt bennem. Először írtam neki üzenetet, amire válaszolt is, később további üzeneteket küldtem neki, amiket viszont már még sem nézett. Ez miatt nagyon dühös lettem rá és pár nappal a lezárás után elmentem az egyik munkahelyére, megvártam még kijön onnan és odamentem hozzá, hogy beszélni szeretnék vele. Sajnos csak pár percet tudtunk beszélni, mert azt mondta, hogy mennie kell. Ez volt az első eset, hogy zaklattam őt.

Második alkalommal az történt, hogy egy hónappal a terápia lezárása után kértem tőle üzenetben időpontot. Azt mondta, hogy sajnos nem tud adni, majd letiltott messengeren, telefonon és viberen. Ezek után eléggé összetörtem, továbbra is sok megválaszolatlan kérdés maradt bennem. Ekkor történt az, hogy elmentem arrafelé ahol rendelni szokott és megláttam a rendelőhöz közeli kávézó teraszán. Mivel egymaga ült egy asztalnál, gondoltam odamegyek hozzá, hogy beszéljünk kicsit. Ekkor már nem volt olyan megértő és türelmes velem mint első alkalommal. Azt mondta, hogy ha legközelebb is a szabadidejében zavarom, akkor meg fogja tenni a szükséges jogi lépéseket. Ezek után csak néhány szót tudtam vele váltani és elmentem onnan. Ez az eset már három hónapja történt, azóta nem kerestem őt sem személyes, sem elektronikus formában sem.

Tudom, hogy hatalmasat hibáztam, nem szabadott volna ezeket megtennem. Nagyon megkedveltem ezt a nőt és nem szeretném ha ezek után egész életemben haragudna rám azért amiket tettem. Az lenne a kérdésem, hogy ti ezek után képesek lennétek-e megbocsátani az illetőnek? Sajnos sehogy sem tudom neki elmondani, hogy mennyire sajnálom amiket tetem és, hogy soha többé nem fogok ilyet tenni, mert az megint zaklatásnak számítana.

2020. okt. 9. 21:01
1 2 3 4 5 6 7
 21/64 anonim ***** válasza:
75%
20. jaj ne mondj ilyet még félreérti és folytatja.
2020. okt. 9. 22:09
 22/64 anonim ***** válasza:
100%

Elolvastam az előzményeket és az alapján meg tudom érteni a nőt, azért viselkedett így, mert már nem hagytál neki más választást. Hiszen lezárta a dolgot, onnantól meg már ezek a próbálkozásaid teljes mértékben zaklatásnak minősülnek és hát lássuk be, ez egy ponton túl már félelmetes is tud lenni.

A leszakadás dolgot az utolsó pár alkalommal kellett volna kezelni és feltételezem beszéltetek is erről, csak ennek ellenére neked még így is kevés volt. Ezek után teljesen jogos lenne a feltételezés, hogy ha te odamész hozzá ezekről beszélgetni a szabadidejében váratlanul és ő nem elküld (ami amúgy tényleg jogos volt az előzetesen történtek után, ezt neked is be kell látnod), hanem ad egy újabb esélyt neked a beszélgetésre, akkor te nagy valószínűséggel ezt bátorításnak vetted volna és ha nem is gyakran, de újra és újra felkerested volna valamilyen formában, hogy addig is érezd a törődését. Így meg soha nem tudnál elszakadni tőle, szóval a drasztikus reakciója már csak ezért is volt szükséges. De nézd úgy, hogy segített új pszichológust keresni, hogy ne maradj magadra és legyen kivel megbeszélned ezeket is. A megválaszolatlan kérdéseiddel hozzá fordulj.

Azon meg ne rágódj, hogy haragszik rád, valószínűleg fel van készülve az ilyen esetekre és mivel már hónapok teltek el úgy, hogy békén hagytad, ő tovább lépett és nem foglalkozik már ezzel. Ne keresd továbbra se és akkor nem is fog haragudni. Zárd ezt le magadban, mert vele ez tényleg ennyi volt és semmilyen folytatása nem lesz már. Max ha újra zaklatni kezded, de az meg csakis rosszul sülhet el. Van új pszichológusod, aki azért van, hogy segítsen neked. Ezekkel a problémákkal is fordulhatsz hozzá. Tovább kell lépned.

2020. okt. 9. 22:16
 23/64 anonim ***** válasza:
75%
Szerintem hagyd békén szegény nőt. Gondolj bele milyen rossz lehet neki. Ha meg nem megy szép szóra akkor még ott vannak a jogi lépések. ha ez is kevés akkor lehet valamelyik rokona úgy feloldozás hogy becsinálsz.
2020. okt. 9. 22:20
 24/64 anonim ***** válasza:
89%
szerelmet vallasz a terapeutádnak, ő teljesen korrektül megmondja hogy ez így nem megy tovább és nem hagy ott, hanem még keres neked egy férfi pszichológust és nem érted meg hanem zaklatod tovább. Ez több mint gáz. Ő megmondta hogy nem szerelmes beléd. Mit kell ezen még átbeszélni? Értem, hogy rosszul esik a fenyegetőzés de úgy tűnik nem igazán értetted a szép szót és nem hagytál neki más lehetőséget.
2020. okt. 9. 22:27
 25/64 anonim ***** válasza:

Ez eléggé félelmetes amit művelsz.

Lépj túl rajta, keress más terapeutát.

2020. okt. 9. 22:33
 26/64 anonim ***** válasza:
100%
Te összekevered a párkapcsolatot a terápiás "kapcsolattal". Az utóbbinál bármelyik fél elköszönhet bármikor. Meg sem kell indokolni. A terapeutád korrekt volt, nem hagyott csak úgy ott. Mást nem várhatsz tőle, mert nem a barátnőd volt. De egy barátnőt sem lehet a végtelenségig zaklatni ha nem akarja, ezt jobb ha megtanulod.
2020. okt. 9. 22:33
 27/64 A kérdező kommentje:
Köszönöm a hozzászólásokat! Sajnálom, hogy a legtöbb bejegyzés arról szólt, hogy én milyen "beteg" egy ember vagyok, de mindenkinek joga van véleményt nyilvánítani. Arra buzdítani bárkit is, hogy további hibákat kövessen el pedig elég bunkóságnak tartom, de ezzel úgy gondolom csak magatokat járatjatok le. A világ egy jobb hely lenne ha inkább azon lennénk, hogy segítsünk egymásnak. Külön köszönöm a hozzászólást azoknak, akik kedvesen és kulturáltan tudtak megnyilvánulni, jól esett, hogy vannak itt ilyen emberek is.
2020. okt. 9. 22:43
 28/64 anonim ***** válasza:
100%

Foglalkozz azokkal, amik segítő szándékkal íródtak. Ezeken viszont tényleg gondolkodj is el és próbáld meg megfogadni őket, még ha nem is az van bennük, amit hallani akartál (hogy neked van igazad és nyugodtan keresd fel, majd minden jó lesz úgy). A továbblépéshez először szükséges a beismerés, majd utána jöhet az elfogadás és végül az elengedés.

A nő nem haragszik rád, biztos, hogy már nem is foglalkozik ezzel, úgyhogy emiatt nem kell rosszul érezned magad és semmiképp se próbálj tőle bocsánatot kérni, mert ezek után már csak rosszabbul jöhetsz ki belőle. Azzal mutatod ki, hogy sajnálod a történteket, ha tiszeletben tartod a kérését és nem keresed többet semmilyen formában. Szóval tényleg engedd ezt el és ne foglalkozz vele többet.

2020. okt. 9. 22:57
 29/64 anonim ***** válasza:
54%

De a példád pont azt mutatja hogy az sem vezet semmire ha az ember segíteni akar.

Ez a nő segíteni akart neked, arra használta a szakértelmét amit évekig tanult, hogy neked jobb legyen. És te visszaéltél vele.

Azt kéne tudatosítani hogy neki csak munka voltál, egy páciens a sok közül, nem kell ebbe többet belelátni. És egy ilyen szakmai kapcsolatot semmiképp nem szabad keverni a magánélettel, teljesen nonszensz hogy odamész hozzá az ülésen kívül is. Onnantól kezdve hogy másik pszichológushoz kerültél, nektek semmi dolgotok egymással. Sem szakmailag, sem magánban.

Átléptél egy határt.

És látom hogy az előző kérdés óta erre már rájöttél, de még mindig nem érzed a súlyát. Ezért kaptál annyi negatívat, mert egy egészséges embernek egy ilyen sztoritól borsózik a háta.

És hogy válaszoljak az alap kérdésre is, nem lehet megbocsátani. Elfelejteni semmiképp. Akit egyszer zaklattak, az már mindig úgy fog gondolni a zaklatójára, mint egy rossz emlék, ezt nem lehet jóvátenni semmivel.

Inkább azon drukkolj hogy teljesen elfelejtkezik idővel a létezésedről, mert ha nem, akkor mindig az őrült, menthetetlen zaklatójaként fog rád gondolni ha eszébe jutsz.

De valószínűleg eszébe sem fogsz jutni többé, mert mint mondtam, neki csak egy ügyfél voltál a sok közül, jelenleg is van neki rengeteg, most az ő ügyük köti le. Meg még ott van a magánélete is emellett. Nem te jársz a fejében egyfolytában, örül neki hogy időben lepasszolt mielőtt elharapózik a felé mutatott mániád.

Ezt a sztorit is meséld el az új pszichológusodnak hogy fel tudd dolgozni a történteket, és ezáltal is fejlődni tudj. De vele ne játszd el ugyanezt mint ezzel a szerencsétlen nővel. Kezeld a helyén a kapcsolatotokat, ami abszolút szakmai. Nem a barátod akinek elpanaszolod a gondjaidat, cserébe ő is az övéit. Ő egy szakember aki arra van hogy kibogozzon dolgokat a fejedben, és jobban érezd magad. Ez egy üzleti szolgáltatás, semmi több.

2020. okt. 9. 22:57
 30/64 A kérdező kommentje:

Kedves utolsó válaszoló!

A példám pont azt mutatja, hogy képes vagyok beismerni és tanulni a hibáimból.

Nem értek egyet azzal, hogy a pszichológusok a klienseket csak egy munkának tekintik, egy üzletnek. Bármilyen meglepő, ők is emberek és igenis szeretnék, hogy a klienseik jól legyenek és nem felejtik el őket, legalábbis a jó pszichológusok szerintem ilyenek. Biztos vagyok benne, hogy az előző és a mostani pszichológusom is ilyen. Szerencsés vagyok, hogy megismerhettem őket.

2020. okt. 9. 23:30
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!