Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Lehetséges, hogy Borderline...

Lehetséges, hogy Borderline személyiségzavarom van, ha ilyen gyakran váltakoznak az érzelmeim?

Figyelt kérdés
Szóval, elég komplikált, amit érzek. Eddig azt hittem, hogy mániás depressziós vagyok, mert volt hogy napokig-hetekig csak rossz kedvem volt, utána ugyanannyi időre csak jó kedv. De most egy ideje már nagyon szélsőségesen váltakoznak. Például reggel felkelek, hogy tök jól vagyok, szép az élet, jól nézek ki, bármit képes vagyok elérni, jó ember vagyok, vannak emberek akik mellettem állnak, érdemes élni meg minden. Aztán eltelik egy kis idő, és nagyon hirtelen átvált az agyam, már-már annyira, hogy hetente egyszer-kétszer komolyan eltervezem, hogy öngyilkos leszek. Persze nem teszem meg, mert le is írtam egy papírra, és mindig nézem, és tudom hogy ez csak a betegség miatt van, és ne legyek hülye. Ilyenkor nagyon hirtelen teljesen másképp kezdek gondolkodni, képtelen vagyok már mosolyogni és kommunikálni is alig, csak makogni. Ilyenkor mindig olyan gondolatok jönnek, hogy te egy hülye sz.r ember vagy, miért élsz még egyáltalán, soha semmit nem vagy képes önállóan csinálni, mindenki jobb mint te, mások 100x többet elértek, mint te az életben, nem is nézel ki jól, egy dagadt sárga fogú alacsony sz.r vagy, senki nem is szeret igazán, soha nem lesz senkid az életben, soha nem fogsz semmit se elérni az életben, stb. Naponta általában ötször képes vagyok átlépni az egyikből a másikba, és sehogy nem tudom már kontrollálni, mármint azon kívül, hogy ne öljem meg magam, mert azt tudom, hogy csak a betegség miatt érzem. Hiába mondogatom magamnak, hogy elég, ne gondolkodj negatívan, elég volt már, akkor is bármit csinálok és bármivel foglalom le magam, az az állapot marad órákig, nem tudok kilépni belőle. Annyit még megfigyeltem, hogy este, amikor sötétedni kezd, akkor általában mindig belépek ebbe a negatív-depis ciklusba egy időre, és van, hogyha sokáig maradok fent, akkor sikerül végül pozitív lenni a nap végére, máskor marad úgy egészen lefekvésig. Reggel pedig általában mindig úgy kezdődik, hogy végülis tök jó az élet, és ez egy jó nap lesz. Pár kivétel volt azért, amikor egész délutánig csak feküdtem, mert nem volt erőm felkelni sem. Szerintetek ez az amire gondolok, a Borderline? És ezen akkor csak pszichiáter, gyógyszeres kezelés segíthet?

2020. szept. 16. 13:16
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Annyit tudok biztosan mondani, hogy egy komplex mentális betegséget vagy személyiségzavart biztos senki se tud diagnosztizálni majd 10 sor alapján. Ahhoz egy terapeutával kellene beszélned, részletesen feltárni a problémáidat és teszteket végezni veled.

Javaslom, hogy menj el egy pszichológushoz, ha a terápia nem elég ő úgy is tovább küld majd a megfelelő szakorvoshoz. De elsőnek ne pszichiáter él kezdj szerintem.

2020. szept. 16. 13:25
 2/5 anonim ***** válasza:
85%

Egyet értek az előttem szólóval. Emellett szerintem nem azon van a hangsúly hogy mi a diagnózisod, hanem hogy jobban érezd magad, sokan belehajszolják magukat egy egy diagnózisba es ezzel hátráltatják a saját javulásukat.

Egyébként a borderline-t "hivatalosan" nem gyógyszerrel kéne alapkezelni mivel személyiségzavar, hanem pszichoterápiával. Én egy klinikai szakpszichológust keresnék a helyedben, vagy ha mindenkepp pszichiáter akkor legyen meg a pszichoterapeuta szakvizsgája

2020. szept. 16. 14:14
 3/5 anonim ***** válasza:
63%
Fent van a neten, hogy mi kell egy Borderline diagnózishoz. A kilenc (azt hiszem ennyi) kritériumból ötnek meg kell lennie. De saját magadat nem diagnosztizálhatod. Ebben jártas szakembereknek is nehéz megâllapítani a személyiségzavarokat.
2020. szept. 17. 10:25
 4/5 anonim válasza:
Mndenképpen keress fel egy pszichológust, aki ezt eldönti. Ha borderlineos is vagy, akkor egy pszichoterápiát fognak ajánlani, már ha ezt elfogadod, ahol a személyiségedet kissé újrakovácsolják. Ha öngyilkos gondolataid vannak, akár a legközelebbi kórházba is bemehetsz, nem fognak elküldeni.
2020. szept. 21. 17:36
 5/5 anonim ***** válasza:
Írj majd hogy mizu veled, nekem is elég hasonlóak a tüneteim..
2020. szept. 21. 21:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!