Miért alakultak ki ilyen "rutinok" nálam?
Sziasztok.
Valamiért folyamatosan többször kell megcsinálnom dolgokat. Van, hogy a szobámban ülök azt azon veszem magam, hogy minden falat megérintek, kétszer kinéek az ablakon, többször hátra kell néznem jobbra és balra amíg nem lesz "megfelelő". Éjszaka már ilyen rutinnávált,hogy először lekapcsolom a villanyokat majd elsétálok az ablakig majd kinézek jobbra balra, látnom kell, hogy égnek a közlekedési lámpák mind2 oldalt. Volt, hogy régebben annyira elhatalmasodott ez a kényszer,hogy hiába feküdtem le felkellett kelnem és megkellet érintenem minden falamat, még azt is amit alig értem el. Ilyenkor néha bebeszélem magamnak, hogy rossz dolgok történnek ha nem teszed meg! Nagyon idegesít de nem bírom abba hagyni. Manapság már tudom valamennyire kontrollálni de még mindig itt van. Nem tudom mennyire jártasok ebben az orvosok, mert nem akarom hogy dilisnek nézzenek, vagy elmebetegnek. Szerintem anyámnak is feltűnt valami, mert mikor megyünk valahova folyton hátra kell nézek mkind2 irányból. Leginkább ez a falérintés bolondít meg, pedig semmi értelme, de az agyam valamiért megakarja érinteni mint a többi "rutin" is ilyen. Más is csinál ilyet vagy mi ez nálam? Gyerekkoromban nem volt ilyenem, később kedődött. Elég ijesztő, most is este mikor gépezek jobbra balra kell felnéznem, hogy lássam a szekrányeim tetejét és van hogy többször mert van hogy nem lesz "megfelelő"vagy hogy mondjam.Kérlek ne nézzetek dilisnek, szüleimnek nem mondtam el, de nem is tűnt fel nekik szerintem annyira. 22L.
OCD lesz ez. (obsessive compulsive disorder)
Gyakoribb mint hinnéd, az emberek 2.3%át érinti valamikor élete során OCD.
Anyuddal beszélj, mert bizonyos százalékban örökölhetted valakitől. Esetleg volt-e a családban hasonló?
Egyéb rizikófaktor jellemzően gyerekkori abúzus, trauma vagy intenzív stressz...
A legtöbb embernél 20-35 között jelentkezik, gyerekeknél inkább csak durva trauma hatására.
A rituálé biztonságérzetet ad, ezért csinálod. Az életben van egy csomó nem kóros, de tök értelmetlen rituálé.
Pl annak mi értelme van, ha öreganyám keresztet vet ha valaki istenkáromol? Maga a mozdulat nem ér el semmilyen fizikai hatást, de mégis milliók csinálják napi szinten.
Az OCD rituálék általában a biztonsághoz köthetőek, pl valaki 3-szor kell, hogy visszamenjen megnézni, hogy elzárta-e a csapot.
Gondolj bele, a sötétben, különösen az alvás alatti önkívületi állapotban az ember védtelen. Genetikailag belénk van kódolva, hogy minden árnyékban ragadozót lássunk, biztosak legyünk benne, hogy a fekhelyünk környezete biztonságos, védett. Vagy hogy senki nem követ.
Nekem ICD-m van (impulse control disorder), ami az OCD ikertesója, az én kényszereim kifelyezetten károsak. Tricholillománia mellett én azon aggódok, hogy ne legyenek maradandó kopasz foltjaim. Pont olyan erős a késztetés, mint nálad, de ez inkább egyféle görcsös "tollászkodás", a "rossz" textúrák kiiktatása. De értelme nincs, mert hát ki a fenét érdekli minden szál hajam tökéletes sima-e...
Stressz hatására rosszabbodik.
Pszcihológus tud ebben segíteni, és tud adni gyógyszert is.
Nekem Szertralint írtak fel rá, meg kognitív terápiát (cognitive behavioural therapy = CBT).
Nem feltétlen kell hogy meglegyen minden rizikó faktor, ezek csak hajlamosítanak.
A dolog gyökere a perfekcionalista gondolkozás.
Sulis szekálás simán közrejátszhat.
Valamiféle trauma, vagy hosszú távú megaláztatás, kudarc ér, ami annyira megvisel, hogy minden áron mindennek tökéletesnek kell lennie, mert ha nem az, baj lesz.
Pont emiatt nagyon könnyű beszedni OCD mellé mondjuk trichotillomániát vagy dermatillomániát. Ugyanaz az ideges, kényszeres beállítottság, csak az egyik rituálè, a másik meg csak mozdulat, amit alig veszel már észre.
Valószínű, hogy attól alakulnak ki ezek a stresszbetegségek mert az emberi agy nem erre a modern ingerszintre lett tervezve. Ami egy vadászó-gyűjtögető embernek veszély volt, hogy pl jön a tigris, vagy hogy meg kell keresni az összes bogyót.
Ebben a világban ezek a beállítottságok gondold el milyen hasznosak. Az átélt stressz hatására az agyad fogta a jelet, hogy jön a tigris, futni kell.
De nem a tigris jön, hanem a pénteki ZH meg a villanyszámla. Ez kb olyan, mintha egy nagyon lassú de kitartó ragadozó kergetne. Az agyad továbbra is küldi a futáshoz szükséges vegyületeket, és pásztázik mindent, hogy na hol vagyunk biztonságban.
Pár ezer éve ez nagyon jól jött voona a túléléshez, a társadalom oszlopos tagja lennél mint őrszem.
Ma viszont más fajta veszélyek leselkednek, és az agyadnak nincs arra kémiai sémája, hogy jön a koronavírus vagy a gazdasági válság. Kémiailag úgy kezeli mint a tigrist, hiába nem tudsz előle futni.
A CBT célja, hogy átírja ezeket a beidegződéseket.
Megtanítja az agyadat bízni a racionális érvekben.
A gyógyszer meg szól a belső labornak, hogy bocsi srácok tigris nincs, ne fáradjatok, nem kell futni sehova.
Felnőtt vagy, szóval simán lemehetsz az orvoshoz feliratni valamit ami a szterotonint helyrekapja nálad.
Ha a szüleid kérdezik, magyarázd el nekik higgadtan hogy ez és ez van, kémiai hiány, a gyógyszer kipótolja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!