Honnan tudtátok meg, hogy borderline személyiségzavarotok van? Esetleg volt, aki (nem terapeuta) rávezetett?
Összetörtem...
Másfél éve vagyok együtt a párommal, sok év vágyódás után. Fél éve volt egy összeomlásom (miközben mindenki aki ismer, tudja, hogy mennyire talpraesett, határozott, céltudatos ember vagyok), miután nem értettem, mi történik a kapcsolatomban. A figyelem már semennyire sem irányult rám, az életünk csak ő problémáiról, öngyűlöletéről, értéktelenségéről, sikertelenségéről és az üresség érzéséről szólt. Nem értettem, hogy nem látja magát olyan értékesnek, mint én (ahogy folyton mondom neki), valamint a rengeteg törődésem hogy nem ad semmit, összetörtem...
Terápiára járok fél éve, de kb csak a kedvesemről beszélünk. Elég hamar rájöttünk, hogy a viselkedése tökéletesen ráillik a borderline személyiségzavarra. A 9 kritériumból nyolc erősen igaz...
Minden percben készen állok és figyelek, kontrollálom magam annak megfelelően, hogy milyen a hangulata, mikor mondhatok dolgokat... NAgyon figyelek rá és szeretnék segíteni, de tudom, hogy ezred annyit sem ér a kis lelkességem és szeretetem, mint egy képzett terapeutáé.
Gyakran kérdezi kétségbeesetten, hogy "Mi a baj velem??", ilyenkor mondanám, hogy én tudom... De ismerem annyira, hogy csak áttaszítanám őt a legroszabb állapotba, azt fogná fel, hogy "ő egy hibás emberi lény, nincs értelme léteznie sem". Mélységesen elutasít minden külső segítséget, főleg a pszichoterapeutákét - fél a megbélyegzéstől és az "igazságtól". Ha a legapróbb ráutalás is történik, hogy esetleg az elméje nem teljesen egészséges (nem, nem szoktam beszólogatni!), akkor pillanatok alatt üvöltve osztja a véleményt.
Nagyon kétségbe vagyok esve és szeretném, ha valaki segítene rajtunk. Olvasok most egy könyvet (Manuela Rösel: Ha fáj szeretni), ami segíthet nekem jobban kommunikálni vele és emgérteni őt: olyan, minta rólunk írták volna. De az, hogy én megtanulom őt kezelni, csak az egyik fele a közös életünk egyengetésének. Szeretném, ha picit jobban lenne, és ha járna szakemberhez.
Hogy tudom neki elmondani, hogy erre lenne szüksége, a legkevesebb lelki sérelem nélkül?
Ti hogy tudtátok meg?
Nekem anyukám jött rá 18 éves koromban, mivel már jártam pszichológushoz, vele is átbeszéltem a témát így lett biztos a dolog. A "Borderline mellett csak megbetegedni lehet" dumát meg felejtsük már el. Van barátom több mint egy éve, és semmi jelét nem mutatja annak, hogy szenvedne, sőt, tökéletesen boldog párkapcsolatban élünk.
Kérdező, a párod szüleivel, közeli barátaival beszéltél erről? Lehet, ha több embertől hallja (persze úgy, hogy közben biztosítjátok a támogatásotokról), akkor nagyobb eséllyel megy el pszichológushoz, mert úgy gondolja, ha ennyien mondják, lehet benne valami. Te biztosítsd afelől, hogy nem ítéled el a betegsége miatt, és kitartasz mellette, bármibe is kerüljön.
Szia! Én is border vagyok, engem szinte kényszeríteni kellett, hogy ezzel elmenjek pszichoterápiára, pszichiáterhez (előtte voltam terápián anorexiával). Az volt az egyetlen, ami segített, hogy együtt csináltuk. Bejött velem a párom csak, hogy megbeszéljük az első alkalmat hármasban, végül minden egyes alkalommal ott volt végig. Párterápiának nem nevezném, a kapcsolatunkban nem volt probléma, és nem is beszéltünk ott róla. Viszont határozottan jó volt így utólag, hogy mindig ott volt. Én nem voltam hajlandó beszélni a pszichiáterrel, letagadtam a hegeim, stb.
A lényeg, hogy legyél ott, legyél vele folyton. Érezze, hogy nincs egyedül. Néha k*rva nehéz lehet borderrel együtt lenni, de ha szereted megéri.
Én azóta nagyrészt kijöttem az erdőből, sokkal jobban vagyok szerencsére, de a párom nélkül ez lehetetlen lett volna számomra.
(Közel 4 éve vagyunk együtt.)
20/L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!