Téveszme vagy kényszergondolat?
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy az téveszme vagy kényszergondolat, ha vannak vissza visszatérő gondolatok, amik szorongást okoznak? S pl ezek olyanok, ha valami olyan filmet lát az ember, akkor elgondolkodik, hogy mi van, ha a mi világunk is ilyen? S akár ezt kicsit tovább torzitva is...
Vagy olvas valamilyen súlyos mentális betegség tünetéről, s napokig tud rajta gondolkodni, hogy mi van, ha vagy mi lesz ha, ilyen lesz.
S ezek a gondolatok vagy ezeknek a témái akár naponta is sokszor változnak.
Kicsit olyan ez, mint amikor az ember nagyon meg akarná győzni magát arról, hogy elmebeteg...
Maga a gondolkodás rendszere paranoid. Ha amúgy logikusan ki tudod zárni, hogy igaz lenne, akkor az végül is kényszergondolat (is).
Tehát: Úgy érzem, X megfigyel. Látja (tud róla), hogy bénázom, hogy mikor eszem, hogy mit csinálok.
De logikusan kizárhatom, mert: tudom, hogy nem tud lehallgatni, megfigyelni, és nincs mindenhol ott, ahol én vagyok. Sok dologról nem tud, mert senkinek sem beszélek róla. Bármennyire is furcsa, hogy néhol felbukkan, ahol én is, de ez velem is előfordul, nagyjából hasonló számban. Nem találok logikus magyarázatot arra, hogy miért is figyelne engem, és olyan sem létezik, hogy a gondolataimban olvasna.
Azt gondolom, van átjárás a kényszergondolatok és a paranoid téveszmék között, hogy milyen mértékben, azt nem tudom megmondani.
Ezen én is gondolkodtam, hogy a kényszeres gondolatok, akár halványan paranoid gondolatok is lehetnek...
Nyilván ez nem annyira befolyásoló, mint a skizofréniában. De úgy érzem ez így lehetséges..
Persze, nem kizárt.
De a skizofrénia szerintem már az egyik véglet.
Szerintem is, úgy gondolom, hogy az a "csúcs".
Viszont érdekes, hogy sokan nem is tudják, hogy pl a szorongásos állapotok neurozis alá tartoznak, míg pl a skizofrénia az elme szintjét érintő betegség.
S az is egy sokak által vitatott kérdés, hogy pl szorongásos zavarokból lehet e skizofrénia?!
Szerintem mivel teljesen más a kettő, ezért kizártnak tartom.
Sok dolgot kevernek az emberek.
Az utolsó felvetéssel kapcsolatban pedig nincs is véleményem :-D
De annyira keveset tudunk az agy (meg úgy általában is az ember) működéséről, hogy ki tudja?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!