Vannak itt OCD-ben szenvedők, masnéven kényszerbetegek?
Figyelt kérdés
Ti hogyan kezeltek? Esetleg van olyan aki már kigyógyult? Mi motivál titeket, hogy ne érezzétek úgy, hogy muszáj megcsinálnotok?
Mostanában úgy érzem egyre jobban eluralkodik rajtam, de próbálom elnyomni. Csak már nincs olyan, hogy ne jönne elő. Fürdéskor, fogmosásnál, ajtó zárásnál, papucs vagy cipő levételnél, egyszerűen mindig.
Nagyon zavar, tudom, hogy kezeltetnem kéne, amit próbálunk is. Csak elég nehéz.
Szia, én is kényszerbeteg vagyok, viszont én még csak most jutottam el oda, hogy orvoshoz forduljak. Tehát ilyen téren nem tudok tanácsot adni.
De úgy tudom, hogy attól csak rosszabb lesz ha megpróbálod elnyomni ezeket a késztetéseket, és én is így érzem. Általában valami pozitív dologra gondolok a szorongás csökkentéséhez, de ugye ez nem mindig műkődik. Néha az is segít ha veszek 3 mély levegőt és így valamennyire lenyugszom. Valamint ha emberek között vagyok, (barátok, család...) akkor sokkal kisebb mértékben jön elő, és sokkal egyszerűbb leküzdenem. Tehát talán az is jó lehet ha többet vagy olyanok társaságában akiket szeretsz.
Nekem ezek azok amik egy kicsit is beváltak, persze még így se gyakran:(. Szerintem ezt a betegséget szakember segítsége nélkül nagyon nehéz leküzdeni, sőt némely esetben lehetetlen.
2020. júl. 6. 02:48
3/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszodat. Amennyire csak lehet próbálom elnyomni, de csak idegesebb és feszültebb leszek tőle, ezért inkább megcsinálom, hogy megnyugodjak. A családom ezt nem érti. De nem tehetek róla, ez csak jön. Lehet, ha figyelmen kívül hagynám, akkor könnyebb lenne, vagy ha becsuknám a szememet amikor tudom, hogy élő fog jönni annál a mozdulatnál akár.
2020. júl. 6. 15:18
4/4 anonim válasza:
Szia. Nekem ez van szerintem, mert elég sok tünetem beigazolja ezt. SŐt itt is megkérdeztem és sokak szerint tuti OCD. Nekem nem pont a bezárás, kézmosás stb "rituálék" vannak hanem teljesen logikátlan mint meg kell érintenem mindegyik falat a szobámban, kétszer le kell kapcsolnom a villanytt meg fel, ha az egyik lábamat beütöm véletlen akkor a másikkal is muszáj, mert az érzés azt akarja, vagy ha megigazítok egy hajszálat az egyik oldalt, a másikon is kell. Kétszer jobbra és balra hátra kell nézzek a székemben ilyenek. Egy ideig tudom kontrollálni, de éjszaka hatalmasodik el sajnos. Még akkor is mikor fekszek azágyban kényelmesen. Olyan mintha egy hang a fejemben mondaná, hogy "ha nem teszed meg akkor valami rossz fog történni", mintha az agyam diktálna néha. Családodnak mutass OCD videókat youtubeon van sok. Igaz angol, de lefordíthatod nekik, vagy magyarul is van talán pár. Orvoshoz nem akarok menni, mert nem látom értelmét, és félek hogy dilisnek tekintene. Én azon gondolkzok,hogy csináltatok egy tigris tetköpt és ha érzem az ingert mikor jön az ocd akkor ránézek és elképzelem hogy most nincs veszély, nem jön tigris nem kell figyelni semmit. Valaki mesélt nekem eről itt gyk-n olyan mint egy túlélőösztön, figyeled mikor jon a tigris, vagyis a rossz, a félelem ha nem csinálod meg a rituálékat. Valami ilyesmit mondott de eléggé megéritnett. Ezért is fogom majd megcisnáltatni hátha segít, ha nem az sebaj mert tigriseket amúgy szeretem :D.. 23L bocs a regényért. de kiskorom ota van ez asszem akkor tok normalisnak tunt még a falérintés is-..
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!