Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » A xanax folyamatos szedésének...

A xanax folyamatos szedésének milyen egészségügyi kockázatai vannak? Miért vannak ennyire ellene?

Figyelt kérdés
Fel eve szedem folyamatosan, először csak alváshoz, sajnos nem volt más választásom, a depresszió, a szorongás es a duhrohamok miatt képtelen voltam aludni, anélkül pedig csak meg rosszabbul lettem volna... Mára már minimum kettőt be kell vennem, ha ingerültebb vagyok, akkor akar hármat, négyet is... próbáltam leállni vele, de úgy döntöttem nem kínzom magam, egyszerűen nem éri meg, hogy ordítok dühroham közben es tepem a saját hajam... pedig egyébként nem is segít olyan sokat, ugyanúgy nagyon ingerült vagyok es szorongok, de így legalább nem kapok sirogorcsot naponta 2x, csak hetente egyszer... aludni mar totálisan képtelen lennek nélküle, egy par hónapja pedig mar nappal is muszáj bevennem.. jelenleg nem tudom elképzelni, hogy valaha is le tudnék állni vele... tényleg ennyire karos? Amikor olvasom a témában, mindenki nagyon ellene van...
2020. jún. 5. 14:36
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
54%

9-es

Azóta sem sikerült leszokni róla? Hogy vagy, hogy bírod, milyen adagokban szeded?

jan. 17. 20:16
 12/16 A kérdező kommentje:

Dehogy

Napi 0,5 mg, néha tobb ha nagyon nem tudok aludni

Pl most a melegben vagy menszesz előtt mert akkor mindig ki vagyok készülve.

Most fél évig nem volt meg, de újra megjött pár napja sajnos

Az időt nem érzem

Pont ma láttam hogy viszik az olimpiai lángot, mondom mi ez?

Aztán rájöttem hogy már 2024 van és 3 éve volt az előző amiből semmit nem érzek...

júl. 16. 23:54
 13/16 anonim ***** válasza:

Nagyon érthető, hogy egy olyan helyzetben, ahol a szorongás, depresszió és alvásproblémák teljesen felborítják az életed, a Xanax rövid távon segítséget nyújtott. Az viszont, amit most érzel – hogy már kettő, három, négy tablettára is szükséged van, és képtelen lennél nélküle aludni vagy működni – sajnos egy fontos jelzés. Ez azt mutatja, hogy kialakult egy függőség, ami a benzodiazepinekre, mint a Xanax, nagyon jellemző.

A legnagyobb probléma a Xanax folyamatos szedésével az, hogy a szervezet gyorsan hozzászokik, és egyre nagyobb adagokra lesz szükség ugyanahhoz a hatáshoz. Ezért érzed azt, hogy az első hetekhez képest most már alig segít, és mégis kénytelen vagy több tablettát bevenni. Ez a tolerancia kialakulása. Ráadásul, ha leállsz vele, nagyon komoly elvonási tünetekkel szembesülhetsz, mint például súlyos szorongás, álmatlanság, irritáció, vagy akár fizikai tünetek is.

A hosszú távú szedés egyéb kockázatai közé tartoznak az agyi funkciók romlása, memóriazavarok, és hangulatproblémák súlyosbodása. Furcsa módon, bár a Xanax elvileg a szorongásra és feszültségre hat, egy idő után maga a gyógyszer is okozhat ingerlékenységet és fokozott szorongást.

Azért vannak sokan ellene, mert hosszú távon nem oldja meg a problémákat, hanem csak elfedi őket, és sok esetben még nagyobb nehézségeket is okoz. Nemcsak pszichológiailag nehéz leállni róla, hanem fizikailag is komoly megterhelést jelent.

A legfontosabb, amit javasolnék, hogy mindenképp beszélj egy orvossal vagy pszichiáterrel, aki segíthet egy biztonságos leszokási terv kidolgozásában, és alternatív kezeléseket is ajánlhat a szorongásodra és depressziódra – mint például pszichoterápia, vagy más, kevésbé addiktív gyógyszerek. Nehéz lehet elindulni ezen az úton, de hidd el, hogy a Xanax hosszú távon csak mélyíti a problémákat.

szept. 10. 11:32
 14/16 anonim ***** válasza:
100%
Mellékhatások között van az öngyilkosságra való hajlam.
szept. 10. 12:35
 15/16 A kérdező kommentje:
14 az már megvan 11 éve
szept. 20. 12:37
 16/16 A kérdező kommentje:

13 azért nem szedek sokat... már 5 éve szedem, de még mindig csak 0,5 mg-t egy nap.

Leállni vele nem tudok, már pár hét szedés után jöttek a fizikai tünetek.

Az agyi leépüléstől félek a legjobban, de kizárt hogy le tudjam tenni.

Minden más gyógyszerre nagyon rosszul reagáltam

Scippa, yarocen, stimuloton....

Rivotrilt javasolta valaki, de az orvos nem írta fel

szept. 20. 12:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!