Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Lehet, hogy skizofren vagyok?

Lehet, hogy skizofren vagyok?

Figyelt kérdés

Pszichologus es pszichiater felallitott diagnozisa szerint szorongasos zavarom van, panikszeru epizodokkal. Velemenyem szerint a hipochondria a legnagyobb bajom. Nagyon konnyen beletudom magam lovalni a panikrohamba, a szorongasba. Vannak olyan szituaciok, amikor konnyebben sikerul. Peldaul ha itthon vagyok nehezebben tudom kiprovokalni (gondolom mert abszolut nem szorongok), de ha pl munkahelyen vagy nagyobb tarsasagban vagyok, konnyen ramtor a szorongas, megmagyarazhatatlan diszkomfort erzes, ami megijeszt (itt meg gondolom van egy alapszorongas rajtam). Nem tudom ilyenkor megfogalmazni, hogy mi bajom van es miert erzek felelmet es aggodast, de ezek az erzesek megijesztenek es meg rosszabbul erzem magam. Azt erzem ilyenkor, hogy menekulnom kell, elonti a feszultseg a testemet, eg a karom es melegem lesz, ideges vagyok. Mintha teljesen mas tudatallapotban lennek es mashogy erzekelnem a valosagot, mindent ijesztonek talalok ebben az allapotomban. Eleg ijeszto, ilyenkor nem tudom objektiven szemlelni a dolgokat, mert felek. Minden gondolatot, mozdulatot, mindenrol azt gondolom, hogy ront a rosszulleten. Lehet csak a veszelyforrast keresi az agyam ilyenkor? Ez lehet skizofrenia? Amikor ez az allapot elmulik, en sem ertem visszagondolva, hogy amugy azon miert kezdtem el panikolni, hogy peldaul hirtelen melegem lett.

Nagyon felek a betegsegektol. Ha elolvasok egy betegtajekoztatot es olyan komoly betegsegek vannak benne, hogy skizofrenia, siman rosszul leszek. Volt, hogy elolvastam, hogy valaki ket Xanaxot bevesz fogorvos elott, le kellett fekudnom aludni, pihenni, hogy megnyugodjak. Bar ez viszonylag regen volt, valamivel jobb mar ennel a helyzet.

Sajnos mar vannak ilyen berogzodeseim, hogy ha nyilvanos helyen eszek, akkor tutira rosszul leszek, vagy ha idegen gyogyszert veszek be. Igy a munkahelyen szinte egesz nap nem eszek, mert utana erzem, hogy erosodik a szorongas. Ha teleeszem magam, akkor a legrosszabb. Valoszinu az emesztesi folyamatokat gondolom tul. Ha nem eszek tok jol vagyok szorongasugyileg, de ugye mar ha nagyon ehes vagyok, korog a gyomrom, akkor meg mar azert vagyok stresszes. Mindketto nyilvan stressz a testnek, de nem tudom kezelni. Ezen felul ugye kerulom javareszt azokat a helyeket, ahol voltam mar rosszul, de ugy tudom ez tipikus panikos tunet. Ezert nem szeretek moziba menni, diszkoba menni. Egy idoben volt, hogy reggel 10korul erosodott fel a szorongasom, hetekig tukon ulve figyeltem az orat es elkonyveltem, hogy na ha 10 ora lesz, tuti ujra rosszul leszek. Ez mar rogeszmenek, teveszmenek szamit?

22/L

2020. máj. 13. 08:14
 1/5 anonim ***** válasza:
74%
Egyáltalán nem. A skizofréniának pont az a lényege, hogy meg van róla győződve hogy ő nem skizofrén.
2020. máj. 13. 08:34
 2/5 anonim ***** válasza:
100%
Figyi, hiába írsz ki temérdek kérdést erről, nem vagy skizofrén! Tudom, hogy milyen érzés, én is szorongtam betegségektől, és akkor senki sem tudott megnyugtatni, de most egyszerűen egy beszűkült tudatállapotban vagy, így csak ezen pörög az agyad. Remélem, szedsz gyógyszert a szorongásodra, mert ez egy nagyon bénító érzés, és minél hamarabb tenni kell ellene.
2020. máj. 13. 08:35
 3/5 Travis83 ***** válasza:
100%

Hali! Klasszikus szorongás, semmi több. A skizofrénia kizárva. Én is szorongásos, pánikrohamos vagyok. Nálam épp ellenkezőleg, otthon tör rám, sohasem akkor, ha dolgozok vagy társaságban vagyok. Gyakran véletlenszerűen, a semmiből jön elő. Ilyenkor 180-ra ugrik a vérnyomásom, rámtör a halálfélelem, néha nem kapok rendesen levegőt, úgy érzem meghalok. A testem pedig úgy rángatózik, mintha epilepsziás rohamom lenne. Megtanultam kezelni. Most már nagyon ritkán fordul elő és ha meg is történik, még csirájában elcsitítom. Vannak bevált technikák, nézz utána a neten! Bár vannak egyedi esetek, amikor valami más válik be.

A másik megoldás a gyógyszer. Xanax, Seduxen meg hasonlók. Én irtózom a gyógyszerektől, de egy-egy ilyen durva pánikroham alkalmakor vettem már be diazepámot. Segített, de szerintem nem az orvosság, hanem a tudat, hogy bevettem, hiszen azóta már sokszor segítettem magamon gyógyszer nélkül, a puszta tudatommal. Ha nem irtózol a bogyóktól, ez a könnyebb megoldás.

Harmadik opció a terápia. Rengeteg terápiás kezelés létezik a szorongásra. Először felmérik milyen szintű a szorongásod, majd a megfelelő terápiás kezelést nyújtják. Vannak lehetőségek. Szóval ne zárd magadba és beszélj róla másokkal is, próbálj segíteni magadon vagy fordulj segítségért, kérjél segítséget! Lehet, hogy egy régebbi (akár gyerekkori) trauma okozta/okozza a szorongást, ilyenkor hipnózissal is segíthetnek. Mondom, vannak lehetőségek, csak tenni kell az adott betegséged ellen és megtalálni a neked megfelelő módszert. Fiatal vagy még, most kell csinálni valamit. Sok sikert kedves!

2020. máj. 13. 08:43
 4/5 A kérdező kommentje:
Szedek gyogyszert, de minimalis adagot. Dilemmaban vagyok, hogy emelni kene-e vagy elhagyni (termeszetesen dokival egyeztetve, fel szem Escitilt szedek, 10mg a terapias adag, en 5ot szedek). Mert oke, hogy a szorongasom eltompulna, de nem akarom, hogy minden mas erzelmem is egysiku legyen. Meg a gondolkodasmodom ugyanaz lenne gyogyszer mellett es ha abbahagynam a szedest, felek, hogy ujra felerosodnenek a tunetek. Azon probalok dolgozni, hogy lazabban kezeljem a dolgokat, ne ilyen gorcsosen, de vannak rosszabb napok, rosszabb pillanatok.
2020. máj. 13. 08:44
 5/5 A kérdező kommentje:

Minden pszichologus apamra vezette vissza ezeket a tuneteket, de en ugy gondolom, hogy ez volt a legkezenfekvobb gondolat a reszukrol. Nem ereztem soha, hogy apam miatt van ez. 3 eves koromban lelepett, 14 eves koromban ujra felbukkant, libikokas volt az egesz lenye, hol felbukkant hol eltunt, de az tuti, hogy mindig ha talalkoztunk volt valami testi tunetem: ekcemas lett telibe az egesz fejborom, gyomorrontasom lett, hanytam, gombas fertozeseim lettek, mandulagyulladas, minden igazabol ami a legyengult immunrendszerhez kotheto.

Neked hogy sikerult legyoznod, kezelned ezt? Probalom figyelmen kivul hagyni, nem torodni vele, ez ugy veszem eszre, hogy surun bevalik, de a nagy, intenziv szorongast meg nehez ezzel lecsillapitani.

2020. máj. 13. 08:51

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!