Mély depresszió vagy bipoláris zavar?
Egy laikus ember a bipoláris zavart hogyan tudná magán felismerni ?
Esetleg tapasztalatot tudna valaki mondani?
Bipoláris embereknél a mániákus (felhangoltság) szakasz és a depresszív szakasz, nem percekig,órákig tarthat,hanem akár hetekig,sőt hónapokig is. És gyakran vannak kevert szakaszok,amikor egyidejűleg, pillanatonként változva van jelen a kettő.
Ha sokszor tapasztalod magadon,hogy indokolatlanul rossz kedvű vagy, vagy éppen indokolatlanul fel vagy dobódva, nyugtalan vagy, majd erőtlennek,kedvtelennek érzed magad, alvászavaraid vannak, foglalkoztat az öngyilkossá,akkor és ezek váltakoznak, tehát a két véglet,akkor bipoláris zavarod van.
Unipolárius depresszióban is vannak hangulat ingadozások.
Szerintem emiatt is elég knnyű félrediagnosztizálni. A nagy különbség, hogy a bipoláris a jobb pediódusokban meglehetősen "eufórikus" tud lenni.
Orvosoknak se mindig könnyű ezt megállapítani. Engem évekig félrekezeltek, mert mikor először mentem pszichiáterhez, akkor épp depressziós fázisban voltam, aztán az antidepresszáns elnyomta a tüneteim egy részét (a túlzott lentet).
Ha gondolod írj, szívesen mesélek priviben, hogy milyen is ez az egész. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!