Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Miért van az hogy a pszichoter...

Miért van az hogy a pszichoterapeuták előszeretettel dobálóznak a diagnózisokkal?

Figyelt kérdés

Évekig jártam egy pszichológushoz, amikor külföldön éltem, anyukám borderline és nekem emiatt komplex ptsd-m alakult ki kényszerbetegséggel. Legalábbis ezzel kezelt, de már sokkal jobban vagyok, és a szupportív terápiája segített is. Azonban most hogy haza kellett utaznom, próbáltam keresni itteni terapeutát. Félévig jártam egyhez, aki eleinte még jónak tűnt, és a furcsaságokat bebeszéltem annak, hogy csak meg kell szoknom a hirtelen váltást.

Nárcizmust meg borderlinet diagnosztizált nálam, holott az égvilágon semmi ilyen bajom nincs. Állítólag személyiségzavarokra specializálódott, és amikor felhívtam a régi külföldi terapeutámat azt tanácsolta, hogy hagyjam ott, mert ez szakmailag nem professzionális. Kezdem azt hinni, hogy ezek a “szakemberek” csak úgy dobálóznak ezekkel a diagnózisokkal, az egyik ismerősömtől hallottam, hogy ő szintén talált pszichológust, de hogy az valami autizmus szakértő IS volt egyben, és aspergert diagnosztizált nála, pedig teljesen normális. Nem értem, mindenki a saját szakmai profilját erőlteti a klienseire?

Normális életet élek, normális kapcsolataim vannak, csak időnként elkap a szorongás meg a kényszergondolatok, és nagyon felháborodtam, hogy félévig az egész pénzkidobás volt, meg amiatt mert le akart építeni a nem létező nárcizmusomat, ezért az önbizalmamat is elvette, amit most újra fel kell építenem.

Ti tapasztaltatok ilyesmit? Mit gondoltok erről a szakmáról? Biztosan vannak jó terapeuták, én is jártam egyhez évekig, de így most szünetelek.

2019. dec. 14. 20:22
 1/1 anonim ***** válasza:
100%

Egyrészt: tényleg tele van a szakma oda nem illő alakokkal. Van, aki egyszerűen csak nem jó a diagnózis felállításában, de vannak, akik meg tojnak a betegre, csak minél hamarabb legyenek túl rajta.

Persze vannak normális pszichiáterek is.

Tovább nehezíti a helyzetet, hogy egy mentális betegséget baromira nehéz diagnosztizálni. Az orvostudomány ezen ága még igencsak gyerekcipőben jár, bár már így is rengeteget fejlődött mondjuk az 50-es évekhez képest. Egy tüszős mandulagyulladást könnyű diagnosztizálni, vannak elég egyértelmű tünetei, és ha az nem elég, lehet mintát vanni és elemezni. Mondjuk egy alkalmazkodási zavarnál, vagy egy bipoláris depreszsiónál ilyen lehetőség nincs. A tüneteket többféleképpen lehet értelmezni, és nincs semmi diagnosztikai módszer, amivel a feltételezett betegséget alá lehetne támasztani.

2019. dec. 15. 10:47

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!