Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Van gyógymód a kényszerbetegsé...

Van gyógymód a kényszerbetegségre? (Nem gyógyszerszedésre gondolok. )

Figyelt kérdés

Az apám kényszerbeteg, és régebben elég komoly gyógyszereket is szedett ez ellen. Mivel nekem is vannak hasonló jellegű "tüneteim" (pl.: kényszeresen pislogok, krákogok, és ha nincs minden egyenlő mennyiségben mindkét oldalamon, az baromira irritál), úgy gondolom, hogy valamilyen szinten örököltem tőle ezt a problémát.

Neki olyan "dolgai" vannak, hogy kb. ötször fel-le veszi a nadrágot és a cipőt, kapcsolgatja a villanyokat, illetve fel-le lépked a lépcsőkön... És régebben szokott olyanokat kérdezni, hogy "Nem történik semmi baj a gyerekkel? Biztos? Biztos" (a "gyerek" szóval rám célzott), és ezt a kérdést folyamatokan ismételgette. Ő azt álltja, hogy meggyúgyult, de ezek a dolgok még most sem múltak el teljesen... Meg persze én is egyre több ilyet tapasztalok magamon. Van ez ellen valami gyógymód? Pszichológushoz nem akarok menni, nehogy az legyen, hogy majd gyógyszerszedésre utasít... Mert abszolút nem szeretnék gyógyszert szedni. Tehát van olyan megoldás, amihez nem kell semmilyen gyógyszert szedni?

(Bocs a hülye fogalmazásért, és az esetleges nyomdahibákért.)

2010. júl. 19. 23:04
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

A kényszerbetegség jól kezelhető pszichoterápiával. Gyógyszeres kezelés nem feltétlenül szükséges , de ezt pontosan egy pszichiáter tudja megmondani.

Egy jó pszichiátert kellene keresni.

2010. júl. 19. 23:15
 2/6 anonim ***** válasza:
53%

Szia!

Súlyos kényszerbeteg vagyok, kényszercselekvés, kényszeres gondolatok, önkárosító vágyak és még sorolhatnám, sajnos gyógyszer nélkül nem lehet segíteni ezen a betegségen, terápia nagyon jó, ha csak kényszercselekvő lenne, akkor talán megúszható a gyógyszer, de ezek a kényszerek borzalmas szorongást okoznak, mely komoly depresszióhoz vezetnek, majd 1 havi fekvést a pszichiátrián, én így jártam. Gyógyszer sokat segít és lehet, h egy év múlva abba is lehet hagyni, de így csak kínlódni fog szegény. kitartást.

2010. júl. 20. 08:12
 3/6 anonim ***** válasza:
a kényszerbetegség mindig pótcselekvés, arra kell rájönnöd, hogy mi helyett csinálod és akkor könnyebb lesz leállnod.
2010. júl. 20. 18:36
 4/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Nos, én nem tartom magamat súlyos kényszerbetegnek, az is lehet, hogy csak a stressz miatt van (személyes okok), s majd magától elmúlik... Már így is enyhülnek a "tünetek".

2010. júl. 20. 21:04
 5/6 anonim ***** válasza:

A gondolat-stop technikát alkalmazd, amikor jön a kényszer és felismered, h hülyeség, egyszerűen mond magadban : STOP! ez betegség! vagy STOP! ez hülyeség, értelmetlen. nekem ez sokat segített. Cselekvésnél pedig muszáj csökkenteni a számokat, ha pl 5* nézel meg valamit, akkor 1 hétig csak 4* csinálod, ha sikerül, jutalmazd meg magad, majd 3*,2* és vége lesz

( én vagyok a súlyos kényszeres fejjebb )

2010. júl. 21. 12:20
 6/6 anonim ***** válasza:
Magánorvos vagy inkább pszichológus tudna segíteni ebben aki foglalkozik ilyenekkel. Csak olyanhoz vidd el, akit többen ajánlanak.
2010. júl. 21. 22:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!