Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Mit lehet tenni ha egy emberbe...

Mit lehet tenni ha egy emberbe gyerekkorában szó szerint beleverték, hogy haszontalannak lássa magát és mindenért magát hbáztassa?

Figyelt kérdés
Elit család gyermeke, 3an vannak, ő a középső. A szülei fiút akartak, de lány lett. Ezért folyton bántva volt. A nővere elkényeztetett, mert első gyerek nagy kedvenc. Az öccse megint kedvenc mert végre fiú lett. Ő folyton le volt tojva, elhanyagolták, verték is, amíg egyszer egy ilyen eset utáni kórházlátogatás után, a nagynéni - az apa húga - magához vette a gyereket, mert nem bírta nézni hogyan bánnak vele. "A te hibád", "Ez is miattad van", "Nem tudsz te semmit" - ilyen jelzők hangoztak el nap mint nap. Sajnos a nem olyan egyszerű dolog megszakítania velük a kapcsolatot - az anya aki a legerőszakosabb volt vele, időről időre felbukkan szánt szándékkal ott ahol éppen van - leginkább eseményeken, rendezvényeken, hogy tönkretegye a lány hangulatát. Sok év telt el azóta, de a lány a mai napig nem tudja feldolgozni és elfogadni ami történt. A legrosszabb, hogy mindenért magát hibáztatja, rossznak gondolja magát, aki csak szenvedést okoz a környezetének. Emelett sok más baja is van - autoimmun beteg például, amit nehezen tudnak kezelni. Mindezeken kívül egy nagyon kedves értelmes lány, nagy szeret tanulni, főleg nyelveket. Nagy szíve van mások iránt, minden megvan benne, amire azt mondanánk, hogy egy jó ember, de akárhányszor elhatározza és eltervezi, hogyan kéne kijönni ebből az állapotból, az élet mindig görget egy újabb akadályt, ami teljesen keresztülhúzza a tervet. Azt mondta, hogy akárhányszor úgy érzi, hogy végre feltudna jönni a felszínre levegőért, valami újra a mélybe rántja és már nem bírja tovább, ez túl sok és nem szabadna az élet ilyen nehéz legyen. Egy halom pszichológust meglátogatott már, de a beszélgetés itt már nem segít. mit lehetne tenni?

2019. nov. 26. 13:11
 1/7 anonim ***** válasza:
76%
A pszichológusok sem csodatévők. Magában kell tudatosítania, hogy ezek alaptalan vádak voltak és ő igenis ugyanolyan értékes ember, mint bárki más. Ezt a lelki munkát senki sem tudja elvégezni helyette. Nehéz, de nem lehetetlen. Sok sikert!
2019. nov. 26. 13:28
 2/7 anonim ***** válasza:

Ha úgy érzi, nem bírja tovább, lehet, hogy ideje lenne pszichiáterhez fordulni.

Anyuka honnan tudja, hogy mikor hol van? Lehet, hogy költözni kéne, ha nem lehet szabadulni tőle. És, tudod, az ilyen negatív gondolatspirálokat ne hagyd lehetőleg szó nélkül, éreztesd vele, hogy nem okoz szenvedést se neked, se másnak.

2019. nov. 26. 21:13
 3/7 A kérdező kommentje:
Mint mondtam elit család. Mindenhol vannak kapcsolatai így folyton tudja hova van meghívva. A költözés pénzügyi okokból nem opció, mivel a szüleitől egy lyukas garasra sem tart igényt, mindent magunknak kell előteremtenünk és így elég nehéz az előrejutás. De a költözés sem jelentene megoldást, mint írtam mindenhol vannak kapcsolatai. Nem tudom, talán jogi útra kellene terelni az ügyet, de én ehhez nem értek. Hogyan lehet bizonyítani egy évtizedekkel ezelőtti gyermekbántalmazást? És még ha lehetne is nem évült már el rég? Pszichológus azt mondta, hogy egyáltalán nem ritka, hogy az ilyen esetek évtizedekkel később látnak napvilágot mert az áldozatok félnek beszélni és félnek az újabb megtorlástól.
2019. nov. 26. 21:26
 4/7 anonim ***** válasza:
0%

A jogi út csak még jobban szétfogja zilálni a már eleve rossz kapcsolatot.

Valahogy -ezt ő tudja a legjobban-, de ki kell békülni velük és újra építeni a dolgokat elölről.

Tudom ez a legnehezebb, de ha már elindult akkor utána menni fog lassan(de biztosan). Hosszútávon csak ez fog megoldást jelenteni. A hallogatás és rossz viszony mindig elfogja rontani a hangulatot ha ez szóba kerülne.

A béke sajnos általában az egyik fél rovására oldható meg, főleg az elején.. Ameddig a másik el nem ismeri a hibáját.. De minden film jó, ha a vége jó mondják..

Remélem nem írtam hülyeséget. A legjobbakat.

2019. nov. 26. 21:37
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

Nehéz elképzelni, hogy bárkinek MINDEN településen lenne kapcsolata. De, ha ennyire féltek tőlük, irány külföld.

Bizonyítani kb. lehetetlen, igen. Pont ezért marha nagy gond, ha nem szólnak az áldozatok azonnal.

2019. nov. 26. 23:23
 6/7 A kérdező kommentje:
Kibékülni azzal a nôvel aki tönkretette a gyerekkorát, az életét, még mindig folyamatosan csak áskálódik valamint verte és megalázta? Nem tudom ezt hogy gondoltad 4es, de szerintem ha ezt megtenné, azzal magát alázná meg leginkább a lány
2019. nov. 26. 23:28
 7/7 anonim ***** válasza:

Ha nem "engdik",hogy jó legyen akkor legyen rossz.

Azaz,ha igyis-ugyis okolják akkor okolják okkal.

Tudod egy kis változtatással:ha nem lehetsz a jó példa akkor legyél a rossz.

2020. jan. 12. 20:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!