Mi kell ahhoz, hogy jó pszichológus legyen valaki?
Természetesen a tárgyi tudáson , és seggelési hajlamon kívül... Mi más? Empátia? Logika?
Milyen egy rossz pszichológus? Mik az ismérvek? Mit kell érzékelni ahhoz, hogy az ember felálljon, és végleg elköszönjön tőle?
Tapasztalatot is írhattok!
A rossz pszichológusra tudok példákat.
- Imád pletykálni a hozzá járók lelki problémáiról meg ilyeneket mond: "neki csak elmondják, ő meghallgatja de az illetőnek kell megoldania" kvázi nem tudom mit tesz ha bizonyos dolgokra nem világít rá például
- saját családjában nem látja, hogy rosszul működik a család, sőt, ő akadályozza meg különféle módokon, hogy gyerek leváljon a szülőről
- kéretlenül oszt tanácsokat, ítél meg másokat, szakemberkedik, pszichológiai nagyotmondásai vannak mert okosnak szeretné hinni magát
- rejtett pályaválasztási motivációja, hogy beláthat mások titkaiba, rejtett életébe és ez örömmel tölti el
- találkoztam már olyannal, aki etikátlan módon viselkedett
Popper Péter szerint:
A pszichológusi tevékenységre való alkalmasság négy parancsolata:
1. Az anyáddal, apáddal, testvéreiddel való viszonyt illetően ne csapd be magad, ne hazudj magadnak!
2. Legyen rendben a szexuális életed!
3. Ne akarj hatalmat emberi lélek felett!
4. Vegyél erőt voyeur-hajlamaidon! Ne élvezd, hogy embersorsokba kukucskálhatsz!
Az empatikus figyelem alap a pszichológusnak.
2eske jól leírta. De azért hozzá szólnék:
A saját családját mindenki máshogy látja, elfogultan, érzelmi kötésekkel, ezért ott nem is szabad és szakmailag is "erősen nem ajánlott" elemezni a lelkeket. Ez nem hiba. Ahol érzelmi kötődés kialakul, senki nem tud objektív maradni. Nézd csak meg azt a két, ország által elismert pszichológust, akinek a gyereke kemény droggal kereskedett és embereket gyilkolt, amíg maga is arra a sorsra került, amit mással csinált. És a média úgy állította be, hogy "elismert pszichológus fia", közben egy utolsó bűnöző volt, amit nem vett észre az elfogult szülői gárda. Ez nem hiba, ezt tanítják, hogy saját baráti körben, családban ez nem működik. Ezért kell az ismerősöket máshoz bajánlani.
Az is rossz pszichológus, aki nem figyel, saját magát vetíti bele a páciensbe, panaszkodik, és nem jár időben szupervízóra, amivel ezt meg tudná előzni.
Hatalmat élvezi a másik felett. Kérdések helyett kéretlen tanácsokat osztogat.
Beszéltem már picologussal, aki azért sajnálta magát, mert a medencéjéből naponta kellett a faleveleket kiszednie, miközben azt mesélte, hogy az egyik páciense impostor syndrome jeleivel ment hozzá. Hát kvára nem megfelő módszer önértékeléssel küzdő embernek a vagyonnal hencegni.
Pszichológusok lenézése érdekes kérdés. Nem tudom hogy valóban le lennének nézve.
Az én szemszögéből ők igazi gyógyítók csak a 2 napi bérem adjam oda egy órás beszélgetésért nem az a kategória, ahol a magyar megismeri a pszichológuskat, hanem inkább gyötri magát a gondjaival. Ez luxus cikk, amit komoly bajban lévők, vagy gazdag emberek vesznek igenybe. Sima pszichoszomatikus depressziósok, inkább küzdenek maguktól, mert enni jobban akarnak, mint gyógyulni.
Törekedjen arra, hogy kérdezzen, megismerjen, lehetőleg ne legyenek olyan sztorik a fejében, amelyeket csak ő talál ki a páciens mondanivalója alapján, mert ha kérdés nincs, csak kitalálás, gyakran teljesen félre lehet érteni vagy félre lehet ismerni a másikat. Sok emberi kapcsolat áll abból, hogy "az egyik fél azt mondta, hogy" mire "a másik fél úgy gondolta, azt hitte, azt vélelmezte, hogy ezzel az egyik azt mondta, hogy... Rákérdezni meg nem kérdez rá, csak már elindul a fejében egy gondolatmenet.
Ismertem olyat is (több évtizeddel ezelőtt) aki szakmai hibákat követett el és nem szabadott volna engedni, hogy gyerekekkel foglalkozzon.
A sérült lélek, ha gyógyítani szeretne, csodákat érhet el.
Azt gondolom, hogy igazán jó szakember akkor lesz valaki a tárgyi tudáson kívül, ha ő maga is tudja, milyen a szorongás vagy a depresszió például, mert átélte.
Nézd meg például Marha Linehan példáját. Borderline személyiségzavarból gyógyult, azt hiszem, a 40-es évei elején, és azt mondta, hogy én ezeknek az embereknek segíteni akarok. Olyan terápiás programot dolgozott ki a borderline személyiségzavarra (DBT), amit mai napig átütő sikerekkel alkalmaznak mindenhol.
Az én pszichológusom elmondta, hogy neki is vannak hibái, kóros mechanizmusai. Eleinte azt gondoltam, hogy komolyan egy ilyen szakemberhez jöttem? Aztán belegondoltam, hogy basszus, ő nem csak a könyv lapjain keresztül látja az én problémámat, hanem saját bőrén tapasztalva tudja, hogy miről beszélek. Addig is imádtam hozzá járni, de ezután csak még nagyobb bizonyosságot szereztem arról, hogy kiváló szakember.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!