Kezdőoldal » Egészség » Immunrendszer, fertőzések » Szerintetek túl sok vitamint...

Szerintetek túl sok vitamint szedek?

Figyelt kérdés
Nagyon nehezen jöttem ki egy sima megfázásból, fülkürthurutot kaptam, arcüreggyulladást, kb két hónapig egyfolytában hőemelkedésem volt, ez ment kb 3 hónapig kínlódtam. Most elhatároztam, hogy feltuningolom a szervezetemet. Szedek multivitamint, 2x500 mg-os c vitamint, fokhagyma kapszulát, krill olaj kapszulát és echinacea kapszulát. Párom azt mondja túlzásba viszem... Persze kúra szerűen akarom, nem egyfolytában...
2016. máj. 10. 14:02
 1/9 anonim ***** válasza:
61%

Szerintem nem viszed túlzásba.

Ezeket nem igazán lehet túlzásba vinni. Páran jönni szoktak vitamin túladagolással meg hasonlókkal, de ez hülyeség, ahhoz ennél eszméletlenebb mennyiségeket kéne megenni, ami gyakorlati képtelenség.

Én is szedek egy csomó mindent (halolaj, d-vitamin, magnézium, c-vitamin és multi, meg mikor még mi), és én érzem, hogy jó nekem. Nem szoktam beteg sem lenni.

Amit nagyon javasolni tudok még az a d-vitamin! Az nagyon fontos. És nem ám a sima kis ajánlott mennyiségben, hanem sokkal többet kell belőle beszedni.

Én d-vitaminból a napi hivatalosan ajánlott mennyiség 4000 %át szedem be naponta már vagy egy éve. Voltam vérvételen nemrég, ahol nézték a d-vitamin szintemet. Nahát a referencia tartomány kb. felére sikerült feltornáznom a d-vitamin szintemet. Ami azt jelenti, hogy nemhogy nem adagoltam még így sem túl, hanem csak éppen pont jó lett a szint.

Ennyit a túladagolásokról. A hivatalos értékek amiket ajánlott mennyiségként megállapítottak valaha, az kb arra elég, hogy épp ne dögöljön meg az ember. Pl. a napi 60 mg c-vitamin az az a határ, aminél már pont nem kapunk skorbutot. Na de nem csak ez a cél!

2016. máj. 10. 14:22
 2/9 A kérdező kommentje:
Húú, akkor megnyugodtam, hogy nem csak én szedek ennyi mindent. A C vitaminom olyan, hogy csipkebogyó kivonattal és D3 vitaminnal (800NE). Az jó?
2016. máj. 10. 14:42
 3/9 anonim ***** válasza:
44%

Jó, de ha nyáron sem vagy sokat napon, akkor d-vitaminból minimum 2000 NE kéne naponta.

Én ilyen cseppeket szedek külön (a multikban alig van d-vitamin):

[link]

De amúgy bármilyen nagyobb dózisú d-vitamin is megteszi, amit DM-ben, patikában lehet kapni. Szerencsére mostanában már ráébredtek a d-vitamin fontosságára és nagy dózisú d-vitamint sok helyen lehet már kapni, recept meg minden nélkül. Dm-ben is van már vagy 4 féle...

Ezekben a cseppekben adagonként 4000 NE d-vitamin van, és én télen dupla adagot toltam mert ugye napon sem voltam, na így lett pont jó a szint, szóval ezért merem mondani a minimum 2000 NE-t neked.

A magyar lakosság d-vitamin ellátottsága gyalázatos, köszönhetően annak, hogy a legtöbben amúgy is iordában kényszerülünk tölteni napjainkat, és amikor végre kijutna az ember a szabadba, akkor jönnek a bőrrákkal meg a tonnányi napvédővel. Újabb kutatások megerősítik, hogy a melanoma nem a napnak kitett részeken jelentkezik, és nem a nap okozza, sőt, a nap a d-vitamin által még véd is ellene. Nyilván nem kell leégni, mert az káros, de főleg a hámeredetű elváltozásokban van szerepe a sűrű leégésnek pl. bazálsejtes karcinóma nem a melanoma kialakulásában. (a bazálsejtes karcinóma egyébként nem okoz áttétet, így kvázi kozmetikailag kezelik csak, és eltávolítják a bőrfelszínről)

Az meg egyenesen baromság, hogy az emberek azt hiszik kell az uv faktor ha kimennek az utcára.

Szóval köszönhetően az életmód mellé társuló napfóbiának és az eddig elavult d-vitamin ajánlásnak, a magyar lakosság szinte teljes mértékben d-vitamin hiányos egész évben.

Egyébként ha akarnál d vagy más vitamin szintet méretni, magánlaborokban megcsinálják, csak hát az fizetős.

2016. máj. 10. 14:58
 4/9 A kérdező kommentje:
Hááát a D vitamin biztos kell nekem is, mert kiskoromban D vitamin hiányom volt... akkor még kiegészítem azzal is a "kollekciómat". Köszönöm!
2016. máj. 10. 15:03
 5/9 anonim ***** válasza:
40%

Szívesen!

Még annyit hozzáfűznék, hogy amiből szerintem is felesleges sokat szedni, az az A-vitamin. Itt a konkrét A-vitaminra gondolok (retinol származékok). Ezt azért túl lehet tolni, de ahhoz is kicsit erőltetni kell. Ebből elég ami a multikban van.

Viszont az a-vitamin előanyaga a béta karotin, amiből a szervezet pont annyi a-vitamint állít elő, amennyi kell neki. Na a béta karotint pl. nem lehet veszélyesen túladagolni (illetve ha sikerül, csak besárgul a bőr, ami idővel lekopik), így szerencsésebb ha ilyen formában eszi az ember, vagy ilyen formában van a multivitaminban is. Nagy előnye még a béta-karotinnak, hogy nyáron a megfelelő béta-karotin ellátottság plusz 2 faktort jelent a napsugárzással szemben természetes módon! És nem utolsó sorban segíti a barnulást, szép bőrszínt eredményez. Ehhez amúgy elég napi 1 sárgarépa is, szóval nem nagy kunszt. Én nyáron szoktam rágcsálni ,hogy szép színem legyen, és itthon sosem naptejezem magam, csak kakaóvajjal kenem ha strandra megyek és persze figyelek, hogy ne egész nap a déli tűző napon punnyadjak. Évek óta nem égtem le.

Fontos viszont, hogy dohányzók és azbeszttel dolgozók jobb ha kerülik a nagy mennyiségű béta-karotint is. Nem tudni miért, de náluk valamiért felhalmozódik asszem a májban vagy mi...gondolom a méreganyagok miatt. De ennek a mechanikáját nem tudom pontosan.

JA, meg amit még olvastam, hogy a sok kálcium az ami az igen sűrűn előforduló érelmeszesedést okozza. Tekintve, hogy a magyar lakosság d-vitamin hiányos, mert nincs soha napon, és k-vitamin hiányos is, mert nincs nagy kultúrája a friss zöldség evésnek, így a tejtermékekből felszívódó kálcium nem a csontokba, hanem az erek falára rakódik. Megfelelő- d és k vitamin ellátottság mellett meg az ajánlott kálcium mennyiség töredéke is elegendő lenne, hogy fenntartsa a jó csontozatot és így megelőzhető az érelmeszesedés is. Ja, meg a magnézium ami még fontos, mert állítólag itthon az is hiánycikk az emberek szervezetében.

Na bocs, ha fárasztottalak!

Látod én ilyen kis vitamin rajongó vagyok. Mindenfélének utánaolvasok.

Képzelheted mit szedek be itthon minden reggel, tabletták meg cseppek formájában. :-D Egyik ismerősöm szerint egy komplett labor van a konyhában, és jól kitolok magammal, mert örökké fogok élni.

Ja, még annyit hogy a megfelelő fehérjebevitel is fontos. Én akkor voltam sokat beteg, mikor nem fogyasztottam elég húst, vagyis fehérjét.

2016. máj. 10. 15:22
 6/9 anonim válasza:
67%

Szerintem viszont túlzásba viszed, úgyhogy ne nyugodj meg!

A vitaminok kapszula, gyógyszer formájában bejuttat a szervezetbe. Nem kell a szervezetednek lebontania, nem kell kinyernie a vitamint belőle, hisz megkapja készen.

Ez nem jó.

Ha sokat szedsz, egy idő után az immunrendszered nem tudja pótolni és egyre és egyre többre lesz szükséged.

Valamint a gyümölcsökbő, zöldségekből sem fogja tudni lebontani a vitamint a szervezeted, mert már megszokta hogy készen kapja. Ez ugyan tuningolja a szervezeted, de nem erősíti.

Erősítés azt jelenti, hogy ugyan megkapja a vitamint, de azt saját magának kell kinyernie, és ezáltal "mozgásban", rutinban van, nem pedig megkapja készen úgy, hogy semmit nem kell vele csinálnia.

Ezt ahhoz tudnám hasonlítani, hogy dolgozol és gürizel, hogy legyen pénzed, és mikor megkapod sokkal jobban tudod értékelni, mintha nyernél a lottón. Nem hiába mondják azt, hogy a munka nemesít.

Remélem el tudtam rendesen magyarázni. Szóval óvatosan a vitaminokkal. Én inkább azt mondom, hogy egyél sok húslevest meg borsos, fűszeres ételeket. Rengeteg vörös, lila és fokhagymát, főzve, párolva, kaja mellé, mindegy, csak ne kapszula formájában. Friss citromot, epret, banánt. Süss igazi állati eredetű zsírral, kerüld a napraforgóolajat, de olajos magvakat tisztán ehetsz (dió, szotyi, tökmag, stb.) sőt, kötelező!

Mellette sportolj, legyél többet szabadban, így még jobban erősítesz rajta és ellenállóbb lesz az immunrendszered!

Hiba lenne készen kapott vitaminoktól várni a csodát...

2016. máj. 10. 15:31
 7/9 anonim ***** válasza:

Szerintem betegség alatt ennyi nem baj és utána is kell a segítség, viszont amit lehet cserélj le természetesre majd, mert a kapszulákban sok a felesleges anyag. Persze az is számít, hogy milyen minőségű és mit tartalmaz a multivitamin mert van amiből elég ami abban van és a felesleget úgyis csak kipisiled pl c-vitamin A fokhagymát, az echinacea és a halolajból származó dolgokat érdemes lecserélni, echinacea tea nagyon jó és úgy sokáig fogyaszthatod. Így nem kell szedni őket hanem ha ráállsz hogy eszed akkor végülis folyamatos a pótlás. :)

Nekem pajzsmirigy alulműködésem van: szelén és D-vitamin egész évben kell kúraszerűen amikor csak lehet, orvosi előírás.

Emellé amikor úgy van hogy nem tudtam elég gyümölcsöt, zöldséget enni akkor c-vitamint is veszek be. Ez főleg télen kell. Nyáron igyekszem másból pótolni illetve hetente 2x halat enni.

2016. máj. 10. 18:57
 8/9 A kérdező kommentje:

Sajnos leterített ez a vírus engem, már évek óta nem szedtem antibiotikumot és most 4 (!!!) fajtán kellett túl lennem, alig keveredtem ki belőle..

Amúgy totál egészségesen élek, bio cuccokat eszünk ha lehet, vegyes étrend, nem főzök olajjal, csak zsírral, sütit sem sütök csak vajjal, minden nap frissen főzök, nincs gyors kaja, sokat sportolok heti 4x, ebből kettőt reggel 6-kor, szóval nem hiszem, hogy az életvitelemmel volt a baj, és mégis... ezért gondoltam, hogy vitaminokkal ráerősítek az immunrendszeremre.

2016. máj. 11. 09:22
 9/9 anonim ***** válasza:
Szia,nemértem mire szede a többit amit fent leírtál,C vitamin OK (de abból is legalább 1500mg) ezenkívül ősz,tél,tavasz: D3 vitamin +K2 : 2000-400NE (sokan nemtudják de nemhasznosul a d vitamin k2 nélkul) a másik jo multivitamin pakk ami nem gyogyszertárbol származik,valami jo testepito uzletbe (Biotech USA,Scitec) legjobbak,piacvezetok még mindig. emellé omega 3 esetleg 1000 de 3x egy nap....egy nagyon rég nem beteg csaj!!!nem találombol irtam,sokat kutattam,konyvek profiktol....kutatasok....nedolj be az orvosoknak!jo par orvos ismeros van és ok is nagyon jol tudjak a vitaminok hatasat,de nem ajánlhatjak mivel gyogyszeripar nevelte ki oket,és nekik ez nem kedvezne!!!!
2017. okt. 5. 10:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!