Kezdőoldal » Egészség » Immunrendszer, fertőzések » Veszett állatot simogattam....

Veszett állatot simogattam. Lehet belőle bajom?

Figyelt kérdés

1,5 hete egy erdőnél voltam,ahol volt egy szelíd kóbor cica. megsimogattam. kicsit folyt a nyála is,de nem vészesen,inkább csak csepegett. aztán rá 1 hétre megint ott jártam. ezúttal már habzott a szája is .egy barátom szerint veszett lehet.

kérdés,hogyha tényleg az, akkor ugye én nem kaphattam el?

ekcémás sebeim vannak kézen(és máshol). nem biztos, de elképzelhető,hogy a sebekhez ért a nyála is.

szerintetek van rá esély,hogy bajom legyen?

2016. márc. 29. 08:30
 1/9 anonim ***** válasza:
61%
A helyedben azonnal jelenteném az esetet az ÁNTSZ-nek, a macskát meg kell keresni, mi van vele, és mefigyelni, téged meg a biztonság kedvéért be kell oltani. A veszettség, ha megkaptad, már nem gyógyítható. A környéken más állatok is elkaphatják a cicától a betegséget az sem lenne szerencsés.
2016. márc. 29. 08:41
 2/9 A kérdező kommentje:

az lenne a kérdésem, hogy lehet tőle bajom?

mármint ha tényleg veszett volt, akkor úgy terjedhet,hogy ekcémára ráfolyt a nyála? bár csak feltételezés az egész

2016. márc. 29. 08:45
 3/9 anonim ***** válasza:

Alapszabály - pont az ilyenek miatt -, hogy kóbor állatot puszta kézzel nem simogatunk. Főleg, ha láthatóan beteg.

Nem valószínű, hogy bármi bajod lesz, a veszettség testnedvek és vér útján terjed, és a sikeres fertőzéshez szükséges egy bizonyos mennyiségű kódokozó véráramba jutása.

Meg ugye az sem biztos, hogy veszettség volt. Sok más betegség is okozhat habzó szájat meg nyáladzást. Szerencsére a veszettség elég ritka ma már.

De ha veszett is volt, 99,9%, hogy nem kaphattad el.

Viszont! És ez okozhat jókora dilemmát. Ha neadjisten netán mégis, akkor még a lappangási idő alatt meg kell kapnod a szükséges védőoltásokat, mert ha már maga a veszettség jelentkezik rajtad, onnantól elég kicsi a túlélés esélye.

Szerintem beszélj orvossal, mert még mindig jobb, ha feleslegesen kezelnek, mint ha elkaptad, és nem kezelnek.

2016. márc. 29. 08:46
 4/9 anonim ***** válasza:
39%
Igen, lehet. Mire vársz még, te világ hülyéje? A macska az egész testét végignyálazza, amikor mosakszik, a veszettség meg nyállal terjed.
2016. márc. 29. 08:47
 5/9 A kérdező kommentje:

4# köszi azért lehetne normálisan is .. én sem bunkón kérdeztem.

szóval háziorvos?

2016. márc. 29. 09:07
 6/9 anonim ***** válasza:
0%
Nlzd, az első hozzászólásom normális volt, hogy menj az ÁNTSZ-hez meg dokihoz, az nem tetszett, akkor most mit vársz? Aki ennyire hülye, hogy nem félti a sz...ros életét, az mégis mit vár?
2016. márc. 29. 09:22
 7/9 anonim ***** válasza:
Indulhatsz a háziorvoshoz, ő tudja, hova menj tovább, de valószínű, hogy kórházba küld, ott beadnak egy oltást, ami évekre védettséget ad a veszettség ellen. Megjegyzés: An ÁNTSZ-t is értesíteni fogja.
2016. márc. 29. 20:50
 8/9 anonim ***** válasza:
Szia! Mindenképp menj háziorvoshoz, de a macskának sokszor akkor is folyik a nyála ha dorombol. A habos nyál stb akár mérgezéstől is lehet. Veszettség rég nincs ebben az országban,a rókákat is folyamatosan oltják. A nyáladzásnál egy kicsit összetettebb a betegség...de menj el az orvosodhoz!
2016. márc. 30. 19:15
 9/9 anonim ***** válasza:
2014-ben 23 veszett állatot találtak Magyarországon. Ez azért nem volt nagyon régen..., azóta csak 1-1 denevér bizonyult veszettnek. A veszettség halálos betegség és terjed a kérdező által leírt módon. Jó lenne minél hamarabb orvoshoz menni.
2016. márc. 30. 22:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!