Ha egy olyan macskát simogattam, amelyik lehet, hogy veszett volt, akkor oltassam be magam, vagy semmiképp sem kaphattam meg a betegséget?
Tudom, hogy simogatás útján általában nem terjed, de nyálkahártyán keresztül igen, és nem kizárt, hogy megnyalta a kezem, és utána dörzsöltem a szemem.
Nem vagyok hipochonder, de sajnos mire ennek a betegségnek a tünetei jelentkeznek az emberen, akkor már egyáltalán nem gyógyítható. Ezért ha akár 1% esélyem is van arra, hogy elkaptam, akkor inkább beoltatnám magam...
Miből gondolod,hogy esetleg veszett volt?
Igen,oltasd be magad nyugodtan,az oltás ma már veszélytelen és fájdalommentes.
De,jópárszor előfordul,különösen az úgynevezett "erdei"veszettség,ami fő terjesztője a róka.
Veszett állat is engedi magát simogatni,csak épp a másodperc tört része alatt megváltozhat a viselkedése és minden előjel nélkül támad.Pl.veszett rókánál először a viselkedés változik meg,bemegy fényes nappal is lakott területre,embertől sem fél,sőt nemritkán simogatni is hagyja magát.Életveszélyes ilyen rókához érni!
Veszett macska főleg arcra ugrik és ejt súlyos sebeket.
Fertőzésveszély szempontjából a fej és ahhoz közeli sebzés a legveszélyesebb.
Utolsó:
Igazad van, tévedtem, lehet hogy megyével kapcsolatban hallottam ilyen kijelentést. Mindenesetre macskáknál az agresszivitás jellemző (ahogy írtad: fejre támadás).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!