D3 vitamint csak K2 vitaminnal együtt érdemes szedni?
A D-vitamin és a K2 -vitamin a csontok építéséhez kell, sőt a D-vitamin által fokozódó kalciumfelvétel K2 hiányában rontja az életesélyeket a szív- és érrendszeri és egyéb lágyszöveti (pl.: vese) elmeszesedésének révén. a D-vitamin fokozza a matrix Gla-protein termelődését, ami fokozza a meszesedést. K2 vitamin jelenléte meggátolja a meszesedést, és az érfalakat is megtisztítja.
A D-vitamin túladagolás igen ritka eset, de a nem kívánatos magas szint is csak K2-vitamin hiányában jelent problémát. A warfarin típusú véralvadásgátlók egyik mellékhatása a D-vitamin-túladagolásos tünet, azaz a lágyszövetek elmeszesedése.
A magas D-vitamin-szint relatíve csökkenti K2-vitamin-szintet, hiszen a termelődő osteocalcin és a matrix Gla-protein aktiválása során a K2-vitamin elhasználódik. A megoldás nem a D-vitamin csökkentése, hanem a K2-vitamin bevitel növelése, mert akkor nem kell lemondanunk pl. a D-vitamin rákmegelőző hatásáról. A D-vitamin túladagolás okozta meszesedés tulajdonképpen nem a d-vitamin magas szintje, hanem a K2-vitamin túl alacsony szintjével függ össze. (Nem szószerinti idézet a következőből Szendi G. :Új vitaminforradalom Jaffa 2013).
Egyébként úgy 1 éve szedek átlagosan napi 6000-8000 NE-t (télen-nyáron), K2-vitaminnal. A hatásáról még nem tudnék nyilatkozni ez idővel fog igazolódni.
K2-ből is a MK-7 azaz menakinon-7 a legjobb, leghasznosabb.
K1-től én állandóan rosszul voltam, Konakion injekció formájában kaptam.
Én is úgy tudom, hogy D3-at K-vitaminnal (K2 MK7) együtt érdemes használni.
nature vitality K2+D3 együtt vagy orvossal iratsz fel Vigantolt, 10 ml-ben 20.000 NE van, és receptre 324 Ft.
A K2-ből 60 adag 1990 vagy 2990 de most több helyen akciós.
A D vitamin felszívódását a magnézium is segíti, a legjobb a Mg-citrát.
Szendi Gábor írásaiban lehet ennek nagyon alaposan utánaolvasni, ő összeszedte a kapcsolódó tanulmányokat is mellé, van a Vitaminforradalom című könyve, nagyon jól elmagyaráz mindent a témában.
Csak egy kérdésem maradt: aki trombózisra hajlamos, vajon az szedheti-e a K2 vitamint, mert ugye az alvadást elősegítő. Ezt semlegesítik a véralvadásgátlók egy része, ezért, aki pl. kumarint, warfarint szed, az elkerülhetetlenül komolyabb csontritkulást kap idős korára és még D vitamin hiánya is lehet. Mert hiába szed D vitamint, az nem hasznosul megfelelően és felhalmozódik a szervezetben a kalciummal együtt és még érelmeszedést is "be le lehet szerezni" emiatt.
Amúgy létezik komplex D3-K2-kalcium tartalmú készítmény is.
@első: Azért nem hallottál róla, mert annyira új.
A K-t akkor érdemes szedni, ha olyan korban vagy, hogy meg akarsz előzni vele érelmeszesedést, csontritkulást, vagy már kialakultak ezek az állapotok. Ha fiatal vagy, akkor szerintem felesleges. Ha véralvadásgátlót szedsz, akkor meg valószínűleg ellenjavalt, mert ellene dolgozik. Ha ilyesmit szeretnél szedni, akkor csináltass előtte egy vérképet, hogy van e K-vitamin hiányod, mert ha rendben van a szintje, akkor semmi értelme szedned. Konzultálj az orvosoddal ezügyben.
Nem tudom, hogy csak K-vitamin jelenlétében hasznosul e a D-vitamin. K-vitamin hiányos vérzékenyeken esetleg lehetne csinálni kísérletet ezügyben, hogy náluk mennyire hasznosul. Neked nem kell szedned mellé, mert van elég a véredben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!