Kezdőoldal » Egészség » Immunrendszer, fertőzések » Gond lehet a napi 1000mg...

Gond lehet a napi 1000mg C-vitamin?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Anyukám félt, mert 1000mg-os C-vitamint szedek minden nap, és mostanában megnőtt a zöldség-gyümölcs fogyasztásom is. Látott egy műsort a tv-ben, amiben azt mondták, hogy a napi átlag szükséglet az 50mg, és hogy mivel a többi kimosódik, és átmegy a vesén, vesekövet okozhat azoknál, akik erre hajlamosak. Ezt állítólag egy gyógyszerész mondta. Szerintem megint csak gyógyszerlobbi, hogy akik elhiszik, majd abbahagyják. Ma megkérdezte, hogy nem vágom-e ketté legalább a C-vitamint, hogy kevesebbet vegyek be... Mindig ő mondja nekünk, hogy nem kell mindent elhinni, amit a tv mond. Szedhetem az 1000mg-t vagy nem?

2013. nov. 9. 10:27
 1/9 anonim ***** válasza:
50%

Nyugodtan.

Semmi bajod nem lesz tőle.

Nálunk mindenki minimum ennyit szed, de megfázás esetén nem ritka, hogy napi 5-6 g-ot is szedünk egy hétig.

Elárulom, anyukám infúzióban is kapja (más betegség miatt) a C vitamint, akkor 15-20 g lemegy.

Nincs összefüggés a vesekő és a C vitamin. Ezt senki nem bizonyította.

2013. nov. 9. 10:35
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

Akkor hagy tisztázzak pár félreértést. Az aszkorbinsav oxálsavvá alakul a májban, ez pedig a vesébe kerülve valóban okozHAT oxalát követ. De erre még csak patkányokon találtak példát, embernél nem, ráadásul 6-8 grammos napi dózisok esetén. A napi 1000 mg teljesen jó, és ezt gyógyszerészként mondom, nem vagyok gyógyszergyári lobbista... Ez is tévhit, hogy aki ebben a szakmában dolgozik, az azt mondja hogy 50 mg C-vitamin elég. Az egyetemi óránkon ezt egy tanár sem mondta, sőt mindenki 500-1000 mg-ot szedett minimum. Szóval el lehet felejteni az ilyen összeesküvés-elméleteket.

Üdv!

dr. Nagy Ferenc

gyógyszerész

2013. nov. 9. 11:04
 3/9 anonim ***** válasza:
Én vagyok a másik oldal :) Anyukádnak igaza van. Gyógyszerlobbi. 20,30,50 éve sem szedtek az emberek több száz mg C vitamint,mégsem voltak többet betegek,mint most. Aki normálisan táplálkozik, nem viszi túlzásba a higiéniát(ezáltal "edzi" az immunrendszerét),sportol,sokat van szabad levegőn csoda vitaminok nélkül is egészséges marad.
2013. nov. 9. 11:36
 4/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Utolsó. A régi idő más volt. Akkor a gyümölcs tényleg gyümölcs volt, nem mindennel telenyomott tartósított valami, amit több ezer km-re termesztettek. :)

2013. nov. 9. 19:19
 5/9 anonim ***** válasza:

A szart! Már elnézést! :)

48 éves vagyok,van 2 gyerekem egyikünk sem szed még C vitamint sem,mégis évek óta nem voltam beteg.A gyerekeim is max. 1 évben 1-2x,akkor is 2-3 napig,de volt olyan év,hogy 1 nap hiányzásik sem volt az iskolából és ha volt is egész évben 3-4 nap. Nagy divat a rengeteg vitamin,de egészen más,mint amit természetes anyagokból szerzel meg. És nem kell több ezer km-ről ideszállított gyümölcsöket enni,vannak olyanok,amik nálunk teremnek meg és bár vegyszerezve vannak(mint minden),de ez nem befolyásolja a vitamin tartalmukat. Ki kell választani,ami idénygyümölcs,azokat enni frissen,de akár,ha elteszed a fagyasztóba akkor is megőrzi a vitamintartalmát és pl.egy házi savanyú káposztában annyi C vitamin van(természetes formában),mint egy tablettában. Ráadásul ezek nem is tudnak annyira érvényesülni,felszívódni.

2013. nov. 9. 19:29
 6/9 A kérdező kommentje:
Saját tapasztalatról beszélek én is. Egy évben 6-7 hetet vagyok itthon, van, amikor még júniusban is. Most meg utoljára akkor voltam, mikor nem szedtem.
2013. nov. 9. 19:40
 7/9 anonim ***** válasza:

Igen a gyümölcsökben van vitamin. De nem annyi mennyiség, amennyire a szervezetnek szüksége van. Nem mindenki olyan szerencsés, hogy soha nem betegszik meg, mert hihetetlen jó az immunrendszere, ez a ritka mint a fehér holló kategóriába tartozik és örülj neki.

Kérdező szedd a vitamint nyugodtan. Sőt ha érzed, hogy kezdesz beteg lenni nyugodtan emeld az adagot és feküdd ki, úgy gyorsabban túl leszel rajta.

2013. nov. 10. 08:42
 8/9 anonim válasza:

Érdemes elolvansi Szendi Gábor írását:

[link]

C vitamin nagyon is kell, és biztosra akkor mehetünk ha azt tabletta formájában is bevisszük.De érdemes a nap során 3-szori adagban, mert gyorsan ürül.Rákbetegeknél infúzióban adják, és egyes orvosok akik tudtak valamit (pl. Szent Györgyi) is szedték és milyen sokáig éltek.

2013. nov. 10. 14:43
 9/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a megerősítést és a válaszokat!

Hallottam most olyat, hogy ha hirtelen sokkolom a szervezetemet, késhet a menstruációm.(Ami most késik is, szerintem pont emiatt)

Ha elfogy ez a levél(ebből a dobozból az utolsó levél utolsó 3-4 szemnél tartok) akkor be fogom állítani heti 2-3 tablettára, hisz amit szerettem volna, azt eddig sikerült elérni.:)

Ha majd érzem, hogy beteg leszek, megint szedem napi szinten.

2013. nov. 10. 18:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!