Kezdőoldal » Egészség » Immunrendszer, fertőzések » Mi értelme van a vény nélkül...

Mi értelme van a vény nélkül is kapható antibiotikumok, lázcsillapítók árusításának?

Figyelt kérdés

Azon kívül persze, hogy vkik meggazdagodjonak. Ha így edzetjük a baktériumokat, akkor hamarosan kifogyunk a hatásos szerekből, szerintem. A lázat pedig csak kb 39 fölött érdemes csillapítani, akkor meg már rég az ügyeleten a helye a betegnek (ha előtte nem járt még az orvosnál)...

A fájdalomcsillapítokról is hasonló véleménnyel vagyok, de fájdalom gyakrabban \'adódik\' orvost nem igénylő esetekben is, szóval, azt úgy-ahogy értem.

2009. szept. 29. 04:51
1 2
 11/15 A kérdező kommentje:

Na még egy kísérlet, hogy belásd nem csak én vagyok hülye. :)

"Tények és tévhitek a lázról és lázcsillapításról

VÉDÕNÕ címû szakmai lap XIX. évfolyamának 1. számában olvastam errõl a témáról egy érdekes vitaindítót, amibõl néhány érdekes gondolatot most megosztok a kedves olvasóval.

Kétségtelen, hogy hazánkban nagyon kifejezett a lázfóbia. Már hõemelkedésnél is a szülõk lázcsillapító gyógyszert adnak a gyermeküknek, illetve ilyennek a javaslatát várják

az orvostól. A lázzal kapcsolatos orvosi ismeretek az 1980-as évek elejére alapvetõen megváltoztak. A láz hasznos szerepe a fertõzésekkel szemben immunreakció során

bizonyítást nyert és általánosan elfogadottá vált. Ezért elmondhatjuk, hogy a fertõzés okozta láz hasznos élettani folyamat. Az utóbbi évtizedekben az is egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a magas láz nem okoz károsodást

az emberi szervezetben.

Korszerû lázcsillapítási ajánlások:

- A láz hasznos, ezért nem kell azonnal csillapítani.

- A láz rossz közérzetet okozhat, járhat fájdalommal, itatási nehézségekkel. Ezen esetekben a lázcsillapítás gyógyszeresen indokolt. (Tudni kell, hogy a lázcsillapító gyógyszerek egy része fájdalmat is csillapít.)

- A láz jelentkezése önmagában az esetek többségében nem indokolja az azonnali orvoshoz fordulást.

Megoszlanak a vélemények a fizikai lázcsillapítás (hûtõfürdõ, vizes borogatás) esetében is, mivel kellemetlen volta miatt ellenérzést vált ki a betegben. A lázcsillapítást általában nem kell túl korán és túl erõteljesen végezni. Mégis a lázas gyermeknél az elsõdleges feladat, hogy az orvos megállapítsa, hogy

mi lehet a láz oka, és ennek megfelelõen az orvos eldönti, hogy mi lesz a tennivaló.

Orvos felkeresése javasolt láz esetén:

- 6 hónaposnál fiatalabb a csecsemõ

- Ha erõs fejfájása, tarkó merevsége van, vagy zavarja a fény.

- Légzése nehezített, fullad.

- Nem iszik.

- Folyamatosan hány, aluszékony, fájdalmai vannak, bõrön kiütések jelentkeznek.

Tudni kell, hogy a láz a betegségek jórészének kötelezõ velejárója. Több napos fennállása akár lázcsillapítással, akár anélkül nem okvetlenül jele a betegség súlyosságának és az erõteljes beavatkozás szükségességének. A szokványos légúti hurutokban szenvedõ gyermekek ritkán lázasak tovább, mint 5 napig, addig el kell fogadnunk, hogy a gyermek "még mindig" lázas. Be kell tartanunk az orvos utasításait, bõséges folyadékpótlásról, a gyermek ágynyugalmáról, otthoni pihentetésrõl kell türelmesen gondoskodnunk.

Jó egészséget kívánok!

Puskelné Ollé Ilona, védőnő"

MEZÕBERÉNYI HÍRMONDÓ Közéleti információs lap

XIX. évfolyam, 2009.március

[link]

[link]

[link]

Mivel nem hiszel a magyar Wikiben...

2009. szept. 29. 12:01
 12/15 anonim ***** válasza:
100%

a láz azt jelenti, h a szervezeted harcol a bacilusok ellen.

viszont, egy kisgyereknél veszélyes a magas láz, a kisgyereket inkább lázcsillapítsuk, úgyis meggyógyul. kisgyerekeknél nemszabad ilyet játszani, h ne adjunk semmit, majd meggyógyulaz magától.

felnőtteknél se mindig célravezető a lázat magára hagyni, ugyanis, az 5 vagy annál több ideig tartó láz már káros lehet.

a gyógyszertárban árusított vénynélkül kapható szerek meg szerintem hasznos, ugyanis senki sem szereti a fél napján egy rebndelőben tölteni, 50 másik beteggel együtt, csak az.ért h kapjon vényre egy mittomén, algopirint. ennyire sajnos senkisem ér rá, és aki esetleg azért dolgozik, hogy arra a nyamvadt algopirinre legyen pénze, azmeg pláne nemfog betegszabadságot kivenni, hanem bevesz egy vénynélkülit, aztán majdmeggyógyul.

felesleges minden aprósággal orvoshoz rohangálni, mint ahogyan egyesek azt teszik, egynap 2vel többet tüsszögött mint az átlag, másnap már az orvosnál ül, ésd magyarázza hiogy ma 3 helyett 5öt tüsszögött, az orvos meg néz....ésmivel már ott a "beteg" ezért felír neki vmit, ami baromi felesleges, az átlagember meg persze beszed minden szart amit az orvosa írt fel neki.

sokszor sokkal rosszabb az h az ember mindenért orvoshoz megy és minden beszed, mint az h megveszi magának a patikában az alacsonyabb hatóanyagú, már bevált szert.

2009. szept. 29. 12:04
 13/15 anonim ***** válasza:

"A láz rossz közérzetet okozhat, járhat fájdalommal, itatási nehézségekkel. Ezen esetekben a lázcsillapítás gyógyszeresen indokolt."

Na tessék, még a te reklámanyagodban is ez van.

Ha lázas vagyok, beveszek lázcsillapítót, mert javítja a közérzetem. Elég nagy baj lenne, ha ezért egy délelőttöt az orvosi rendelőben kellene töltenem.

2009. szept. 29. 12:58
 14/15 anonim ***** válasza:
Én csak a saját nevemben nyilatkozok,én frontérzékeny vagyok,szóval néha napján olyan fejgörcsöm van,hogy azon nem segit sem az alvás,se a különböző csodanövények,házi praktikák,egyszerűen nem múlik el ha nem veszek be egy algopirint ,tudom mivel kipróbáltam: az eredmény 2-3 napig éjjel nappal fejfájás.ja és voltam már kivizsgáláson,semmilyen szervi bajom nincsen,egyszerűen érzékeny vagyok az időjárásra.Szóval én inkább beveszek egy szem gyógyszert,mint hogy három napig olyan legyek mint akit egyszer megrágtak és kiköptek.
2009. szept. 30. 14:31
 15/15 anonim válasza:
A láz a szervezet védekezőreakciója a bejutott kórokozó ellen. 37 és 38 fok között nem érdemes csillapítani, hacsak nem nagyon zavaró.
2011. jan. 6. 22:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!