Édesanyám immunbeteg. Székletében vért találtak, de ő nem vette észre mert "csak" sejt szintű. Mi állhat a háttérben?
Pontosan milyen immunológiai betegsége van?
Az okkult vérzést ezek szerint labor mutatta ki, tehát a diagnózis már folyik, netes tippelgetésnek helye nincs.
Legkevésbé ijesztő dolgot kihagytad a listából: aranyér.
Majd az orvosok kitalálják
Csakhogy az aranyér nem okkult vérzést, hanem hematocheziát okoz. Az okkult vérzés valóban tumorokra jellemző, de ha a kérdező végre elmondaná az autoimmun betegség nevét, többet tudnánk mondani.
Egyébként ha már itt tartunk, a gyomorfekélyből történő vérzés pedig melénát (szurokszék) okoz.
Namármást, nézzük sorjában:
1. "Nála anafilaxiás sokkal kezdődött, amit gyógyszerallergia váltott ki. Bekerült az immunológiára, és megállapították hogy agresszív az immunja, és immungyengítésre szedi a Medrolt, meg izületre." - ez mind szép és jó, de az anafilaxia akut teendő, tartós szteroidterápiát nem igényel. Tehát még mindig kellene a immunbetegség pontos neve. Ha ízületi gyulladásra szteroidot kap, akkor valószínűleg rheumatoid arthritise _is_ van.
2. "Megmondanád mit jelent az amit a végén irtál ?" - melena, magyarul szurokszékelés. A gyomorból érkező vér megemésztődik, ez pedig a székletet szurokfeketére színezheti.
3. "Én ugy tudom kilukadhat a gyomor a fekélytől...tévedek?" - ki, de ritka, és extrém fájdalommal jár. Amúgy a fekélye feltehetően a tartós szteroidterápia hatására alakult ki, ezért szoktak Medrol mellé ált. Quamatelt is felírni.
Köszönöm a válaszokat!
Nem vagyok buta, ha tudnám én vagy anyukám akkor megmondanám. NEM TUDOM. Bekerült a kórházba Debrecenbe, egy jól lefizetett orvoshoz az immunológiára, u.n. gyógyszer provokációra, aztán kiengedték két recepttel: Medrol és Anapen( adrenalin injekció). At mondták csak Panadolt szedhet mert Anafilexiát kap. Összes izületi gyulladásra felirták neki a szteroidot. Ennyit tudunk, most kezdett el járni megint de még csak a vérvételen és alapokon van túl, azért kézdezkődök mert nagyon aggaszt hogy mi lehet a betegsége.
Amugy amiket leírtál, ezt mind-mind én is tudom. De azért köszönöm. Én arra lennék kiváncsi, hogy jobban értsük egymást: gyomorfekély: ezt azért kérdeztem mert a házi orvosa mondta h a Medrolt miatt kijukadhat a gyomra.
A másik: én ugy tudom mert a családban volt ilyen hogy a véres széklet daganat tünete is lehet.Erre lennék kiváncsi, mert a neten konkrétan erről nem esik szó, csak én gyanakodom arra hogy netán ez okozza nála a széklet vérzést.
Mellesleg nagyon rossz lett a vérképe, és a vizelet is. Túl sok a fehérvérsejt ami szintén komoly betegségekre utal (tudomásom szerint). Nála ijesztően nagy volt az eltérés,de sajnos már pontos adatot nem tudok mondani.
Az ízületi gyógyszerek okozhatnak gyomorvérzést. Apukámnál szintén ez volt, nála nem járt extrém fájdalommal, "csak" elkezdett vért hányni. Előtte 1-2 napig neki is fekete volt a széklete. Ezzel ment orvoshoz és szerencse, hogy ott kezdett el hányni, mert azonnali műtéttel meg tudták menteni.
Én úgy tudom, hogy a vér a székletben jelezhet rákos elváltozást(persze ezen kívül mást is)és a magas fehérvérsejt szám is aggodalomra adhat okot. Még intő jel szokott lenni a hirtelen fogyás is.
Az orvos biztosan rendel más vizsgálatokat is. Az fog biztosat mondani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!