Kullancs!? Most mit csináljak?
Vasárnap voltam a Mátrában, és találtam magamban 3 kullancsot este. 2 nagyon pici volt a lábamon,egyik a térdhajlatnál, másik a vádlimon, azokat szemöldökcsipesszel kiszedtem, majd lekentem a helyét 20%-os ecettel, majd jóddal. A 3. a felkaromon volt, már kicsit meg is szívta magát, cérnával kötöttem a nyakára hurkot, és kitéptem. Egészben kijött, le is fertőtlenítettem úgy, ahogy a másik 2-őt, de ma vettem észre, hogy fáj ha megnyomom. Ez természetes még utána, vagy lehet valamilyen fertőzés is akár?
17/L
Mielőtt nagyobb baj ér valakit! :)
Soha, semmilyen körülmények között ne várjátok meg, hogy magától kiessen a kullancs és ne kenegessétek semmivel sem!
A kullancsok a fertőzést a visszaköpött, emésztett béltartalmával juttatja vissza a szervezetbe. Az "éhes" kullancs a neki megfelelőnek titulált helyen először vért szív és ha jól lakott, emésztésbe kezd. Csak utána "köp" vissza. A nagy kullancsmizériában egy fontos dolgot lenne érdemes megtanulnia minden embernek, hogy este tartson alapos kullancsvizitet a testén. Így a felfedezett kullancsot azonnal ki lehet szedni. Csipesszel, kullancskiszedő kanállal, akár cérnával, de semmi esetre sem kenegetéssel, mert az öklendezésre készteti a fulladozó állatot! Ha időben kiszedjük az állatot, még ha fertőzött is megúszhatjuk a fertőzést, mert nem kerül vissza a szervezetünkbe a baktérium, vírus. Ezért is mondják, hogy 6-12 óra alatt kiszedve nem okoz gondot a kullancs!
Jól tetted, hogy kiszedted!
Nem ontunk ra semmit es nem kenjuk be semmivel! Akkor fulladni fog es beledoklendezi a korokozot.
Letezik kullancs kiszedo csipesz, de sima csipesszel is kiszedheto. A potrohat nem szabad megnyomni, annyi a lenyeg. Ha a feje veletlenul leszakad es bentmarad, az nem baj, majd kilokodik. Fertotlenitovel csak kiszedes utan kendd be a helyet.
Gyuru alaku piros folt alakul ki,ha megfertoz. Az a lyme kor elojele.
A masik fertozesre, az agyhartyagyulladasra pedig van vedooltas, de az megelozesre van, a csipeskor beadva mar nem hat. Ha kertesbe laktok, tartsatok baromfit szabadon, minimalisra redukaljak a kullancsok szamat a kertben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!