Tegnap kullancs volt bennem. Lehet baj?!
Figyeld a helyét! Ha holnapra elmúlik, nem pirosodik be, akkor valószínűleg semmi bajod sem lesz.
Ha kaptál kullancsoltást, akkor nincs miért aggódnod.
A kiszedett kullancsokat el szokták küldeni megvizsgáltatni, hogy fertőzöttek voltak-e. Egy ilyen vizsgálattal kiderülhet, hogy esetleg elkaphattál-e valamit a kullancstól.
2011. jún. 14. 14:57
Az a legkisebb baj, ha a fej bennmarad, az már nem okoz gondot, a szervezet kilöki. Kérdés, hogym ennyi ideje lehetett benn? Kicsi, barna volt? Akkor valószínűleg nimfakullancs, azaz még fiatal. Ha fertőzött volt, akkor kb 24 órával a csípés után kezdenek el áramolni a vérbe a fertőzött molekulák, addig csak szív. Ha bizonytalan, emnj orvoshoz.
2011. jún. 14. 14:58
3/10 A kérdező kommentje:
tegnap este szedtem ki. elméletileg be vagyok oltva, mert megkaptam mind a 3 oltást csak nem tudom hogy emlékeztető oltás hogy van, mert kb 3 éve volt az utolsó oltásom.
4/10 A kérdező kommentje:
hát párórája lehetett bent. mert kora délután még nem volt aztán haza értem és megláttam. még agyon kis picike volt. majdnem hogy hangya méretű volt.
2 féle betegséget lehet elkapni:
- agyhártyagyulladás: nagyon ritka, a kullancsok 1-2%-a fertőzött, tehát 1-2% esélyed lenne oltás nélkül. Ha jól tudom, emlékeztető oltást 5 évente kéne kapnod, szerintem nem lesz gond.
- Lyme-kór: nagy dózisú antibiotikummal jól gyógyítható a kezdeti stádiumban, nagyon kell figyelned magadat, ha bepirosodik a kullancs helye, vagy bárhol máshol a testeden piros foltot találsz a követekező kb. 2 hétben (a piros folt "vándorol"), akkor irány a doki, és mondd neki, hogy Lyme kórra gyanakszol. Sokszor nem ismerik fel, ezért kell szólni, hogy kullancs volt. A piros folt hamar elmúlik magától, a betegség pedig évekig lappang, utána súlyos panaszokat okoz, és akkor már nehezen kezelhető.
2011. jún. 14. 15:04
6/10 A kérdező kommentje:
ha 5évente kell adni az emlékeztető oltást akkor megnyugodtam.:) köszönöm a válaszokat.:)
Ha a feje benntmaradt volna,az sem gond,mivel az nem okoz problémát.Figyelni kell a helyét.Ha megkaptad a védőoltásokat nincs gond.:)
2011. jún. 14. 16:56
8/10 A kérdező kommentje:
egy nagyon pici kis piros pötty van ott.megkptam a védő oltást, de nem tudom mennyi ideig hat vagyis hogy mikor kell emlékeztető oltást beadni. 3-4 éve kaptam az utolsót(a 3.at).:)
Az emlékeztető oltásokat hivatalosan 3-5 évente kell beadatnod. Viszont akárhány orvosnál voltam, mindenki 3 évente adja be, azt mondják, így biztonságosabb.
2011. jún. 16. 15:10
10/10 melinda104 válasza:
nekem olyat nem is mondtak amikor megkaptam az emlékeztető oltást, hogy 5 évre is lehetne, 3 évre kaptam, és azt mondta az orvos, hogy 3 év után már teljesen hatástalan a dolog
2011. jún. 18. 22:31
Kapcsolódó kérdések: