Szoptatás alatt be lehet adatni a bárányhimlő elleni védőoltást?
Igen, én szeretném beadatni magamnak. A baranyhimlo.hu oldalon azt olvastam, hogy lehet, de másoknak eltérő a véleménye. Akkor mi is az igazság?
A bárányhimlő nem gyermekbetegség, akik gyermekkorban nem estek át rajta, azok felnőttkorban még fogékonyak. A felnőttkori bárányhimlő rendszerint súlyosabb lefolyású és több kockázattal jár, ezért főleg, ha kisgyermek van a közelben, érdemes védőoltással védekezni a megbetegedés ellen.
Az oltóanyagot terhesség alatt nem, a szoptatási idő alatt viszont meg lehet kapni.
A háziorvosom, a gyerekorvos és a honlap szerint be lehet adatni szoptatás alatt is. A nőgyógyászom és a védőnő viszont nem ajánlja. Sajnos gyerekkoromban pont akkor voltam influenzás, amikor az oviban bárányhimlősek lettek a többiek, így nem kaptam el (s azok sem, akik akkor influenzásak voltak).
Az utolsó választ nem nagyon értettem. Elalszik alatt a szopizás elhagyását értetted? :)
Ne! Szoptatás alatt semmiképp, de utána se nagyon kockáztatnám meg.
Az utolsó hozzászóló meg csak poénkodott, szó szerint értette azt, h szoptatás alatt. (értsd: közben)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!