Az a piros csík hogyan "működik"?
Használd a keresőt, mert hetente beírják ezt a kérdést, de leírom még egyszer:
A sebeknél a piros csík nem más, mint nyirokér gyulladás (lymphangitis). Ha eléri a környező nyirokcsomókat, akkor azok is megdagadnak és begyulladnak. Ennek a veszélyessége inkább a kórokozótól és a szervezet általános állapotától függ. Egy kevésbé virulens kórokozó által keltett fertőzést akár egedül is képes legyőzni a szervezet, míg mondjuk egy C. tetani-val fertőzött sebtől hamarabb meghal (kezelés nélkül) a beteg, minthogy bármilyen csík elindulna a sebből, mert a bacik toxinja gyorsabban terjed szét, mint maguk a baktériumok.
Az egész "elindul a piros csík" duma inkább óvodások rémtörténete, mert a súlyosság nem ettől függ. Amúgy az esetek 90%-ban egy egyszerűbb antibiotikumos kezelés megállítja a bacikat és a "csíkot".
első szépen leírta. Nyers sertéshústól elfertőződött az ekcémás kiütésem és másnapra hatalmasra dagadt a kezem és elindult az a bizonyos csík a karomon. Estére már a hónaljam is lüktetett, akkorára dagadtak a nyirokcsomóim, hogy nem tudtam leengedni a karomat, közben már be is lázasodtam. Az ügyeletről a sebészeti ügyeletre küldtek, ott kitisztogatták, fertőtlenítették a sebet, kaptam antibiotikum és lázcsillapító injekciókat + receptet, további antibiotikumra. Már másnap sokkal jobb volt és az antibiotikumot már csak a papírforma miatt szedtem végig. Ja, és azonnal hazamehettem egy pufók kötéssel a kezemen, a kb. félórás ellátás után. Látod, nem lehetetlen túlélni a "piros csíkot" :=).
Persze vannak olyan fertőzések, amiről az első is írt, de az nem a leggyakoribbak közé tartozik, ne aggódj. Ha valahol elfertőződik a sebed és elindul a kis csík, menj orvoshoz, hamar kitisztítják a sebedet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!