Levette a nővér a kesztyűjét a vérvételhez, hogy jobban ki tudja tapintani a vénámat. Elkaphattam valamit?
EÜ dolgozóként nem tartom elegánsnak :D
de anno én is gyakran csináltam ezt, amikor kevésbé voltam még ügyes.
Mondjuk a beszúrás konkrét helyét sosem tapiztam össze, csak fölötte + a kezem is lefújtam előtte.
Én abszolút megértem, hogy idegesít. Az egyik kollégám egyszer, miután összetapicskolt két beteget, kézfertőtlenítés nélkül vett tőlem vért úgy, hogy a beszúrás helyét is jól összefogdosta előtte. Nyilván nem lett semmi bajom, de na...
Én egészségtudományi karon vagyok végzős hallgató. Pár éve az egyetemen az egyik professzor immunológia előadáson azt mondta "a vénába bele is lehet sz@rn!" szóval nyugi, ennyitől nem lesz semmi bajod.
Röviden az a magyarázat, és azért mondta ezt a prof mert azok az immunsejtek(minimum 40 féle van mindnek más a feladata) amik egy kórokozó szervezetbe jutáskor észlelik, azonosítják, körbeveszik, ártalmatlanítják, felfalják, megemésztik stb a vérben vannak jelen a legnagyobb számban, igy a tűszúrással véráramba került kórokozó itt találkozik leghamarabb az immunrendszereddel, tehár ha a buszon egy éles szélű széktámla megkarcolja a bőröd, vagy egy falágnak mész és felhorzsolja a szemgolyód szélét nagyságrendekkel nagyobb egy fertőzés veszélye mint az általad felvetett szituációban. Remélem érthetően fogalmaztam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!