3 napja mászott belém egy kullancs( akkor voltam erdőben). Most reggel vettem észre, már nagyon fájt és piros lett a helye. Kivetem gyorsan. Ugye nem leszek lime kóros? Vagy valami más bajom ugye nem lesz?
El kell menni bőrgyógyászhoz, ott megnêzik, lehet, hogy vért is vesznek, mert abból kimutatható a lime kórt okozó kórokozó jelenléte.
Megnézed a neten, hogy hol van a járóbeteg-szakellátás (bőrgyógyászat), viszed a TB-kártyàd, besétálsz ês kivárod a sorod. Nem kell időpontot kérni.
A Lyme-kór (nem lime, az a zöldcitrom) nem sima pirosodással jár, hanem ilyennel: [link]
De valóban érdemes felkeresni dokit.
Meg nem mindig kokárda szerű, nem mindig koncentrikus az a folt. Ha növekszik a folt, és több centisre akkor biztos, hogy az.
Nekem ilyen volt, kb. 5-6 centi átmérőjűre nőtt, majd fokozatosan elhalványodott, de mikor már majdnem a legnagyobb méretét elérte, 2 héttel a csípés után, akkor be is lázasodtam. Lefényképeztem, mert épp a 2-3 napban halványodott, mikorra időpontom volt magán bőrgyógyászhoz (akkor államiba esélytelen volt, covid 3. hullám derekán), meg házi tesztet is csináltam (ujjból vér csöpögtetős a jó, ezzel szemben ami a kullancsot vizsgálja nem jó, mert minden második kullancs Lyme pozitív, de csak minden 100-adiktól kaphatod el), ami bizonytalan pozitív volt Lyme antitestre.
Antibiotikumot írt fel a doktornő, elvileg 2 hétig kell szedni ha 4 héten belül vagy a csípés után, de mondta, hogy a biztonság kedveért mehet a 3 hét. Erős antibiotikum, amihez probiotikum is kell, plusz fényérzékenyít.
Egyébként utána olvastam, azért fontos az időben kezelés, mert később a baktérium gennyes gócpontokat képez, leggyakrabban fogínyben vagy szájüregben, a későbbi, már 1 hónapos antibiotikum kúrák pedig hiába irtják ki a baktériumot mindenhol máshol, ezen gócpontokban túl tudja élni. Épp ezért vannak akiknek sok évig visszatér a betegség, sokadik antibiotikum kúra után is.
Szóval a lényeg, hogy mindenképp menj bőrgyógyászhoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!