Kezdőoldal » Egészség » Immunrendszer, fertőzések » Van értelme favipiravir-t...

Van értelme favipiravir-t szedni tünet nélkül?

Figyelt kérdés

covidos vagyok, annyi bajom van hogy nincs étvágyam, néha köhögök. A háziorvos felírta a favipiravirt, merthogy sose lehet tudni. Kaptam mellé más gyógyszert köhögésre és az segített.

Igazából az egyetlen amitől parázok az a post-covid szindróma, azt el lehet kerülni vele?

2021. nov. 24. 16:09
1 2 3
 21/26 anonim ***** válasza:

Legyen akkor másik tapasztalat. Ne pontozzátok le, csak a sajátom tapasztaltaom írom le. És ezt tapasztaltam, még ha ez nem is tetszik sokaknak... :D :D :D

Nyilván ez gyógyszer, mindekinek más mellékhatása lehet.

Én beszedtem első nap a 2x8 szemet. Kicsit izgultam, mert félelmetes mennyiségnek tűnt. De semmit nem éreztem. Még a gyomrom sem izgatta. Igaz sok folyadékot ittam, hogy jól "átöblítsem". A többi (asszem) 2x2 vagy 3 szem sem volt a következő 4 nap emlékezetes.

Amúgy #20. Ilyen tüneteim nekem is voltak. Illetve amikor egy COVID tesztre mentem olyan volt, mintha részeg/bódult lettem volna. Vezetni valami félelmetes volt. De pulzioximéterrel akkoriban nagyon alacsaony, 88%-os volt a véroxigén szintem. Pedig a gyógyszert akkor már napokkal hamarabb bevégeztem. De ennek az oka az, hogy tüdőm nagyon megcincálta a vírús, és a doki szerint még 1 hónap amíg rendbe jön...

2021. dec. 9. 19:22
 22/26 anonim ***** válasza:

20-as vagyok én nem is bírtam az első 8-at egyben bevenni, hanem vagy 4 deci vízzel egyenként. :D

Igen, le van írva a betegtájékoztatóban egy félreeső félmondatban, hogy "ha fáradtnak érzi magát, ne vezessen!" vagy valami hasonló.

Ugye ez nyilvánvaló jó tanács, de más gyógyszereknél talán kevésbé tűnik fontosnak. Itt meg akkor szinte alapvető. Így tehát statisztikám szerint te vagy 3. ember, aki beszámol a favi egyik fontosnak tűnő, elhallgatott mellékhatásáról, a kábaságról, hiszen a betegtájékoztatóban nincs benne semmilyen altató, nyugtató hatás. Pedig ez nemcsak annyi, hogy megváltoznak a laborértékek, de amúgy nem érzel különösebben semmit.

2021. dec. 9. 19:36
 23/26 anonim ***** válasza:

#22:

A #21-et írtam. Az utolsó résznél pont a saját következtetésem felejtettem ki. :)

Szóval a "részeg" állapot nálam csak akkor jelentkezett, ha valami aktívabb dolgot csináltam mint a háton fekvés. :D De egyébként bódultság nálam nem volt. És ezt ezért én ezt nem a gyógyszernek, hanem az alacsony véroxigén szintnek tudtam be, ami pedig a rossz tüdőfunkció okozott. Persze ki tudja...

2021. dec. 9. 20:00
 24/26 anonim ***** válasza:

Nekem ez a legkülönlegesebb amit valaha gyógyszertájékoztatóban olvastam:

4. Lehetséges mellékhatások

- rendellenes magatartás - például hirtelen futásnak eredés, illetve fel-alá járkálás.

2021. dec. 9. 20:52
 25/26 anonim ***** válasza:

A rendellenes magatartás is vélhetően az idegrendszert befolyásoló hatásával függ össze. Hogy hogyan.. na azt én is szeretném tudni. :)

Mindenesetre egy biztos, valamilyen hatása van az agyra és az nem feltétlen jó.

Ezért írtam, hogy tünet nélkül semmiképp nem javaslom.

2021. dec. 9. 21:36
 26/26 anonim ***** válasza:

#21 voltam. Én is egyébként már akkor kezdtem szerdni, mikor már nagyon ment fel a lázam, és éreztem hogy a tüdőmet támadja durván. És éreztem ez nem a szokásos influenza (na meg szezonja sem volt).

Sajna a gyógyszertári teszt nekem eleinte hamis negetívot addott, pedig már lázam is volt. És emiatt késlekedve, mikor végül felhívtam a dokit, már Ő is hallotta hogy ha beszélek, kicsit kapodom a levegőt. Meg miután elmondtam hogy igazolt COVID-osal ültem egy autóban, és vagy 6 órát egy szobában. (Aki még akkor tünetmentes volt, és nem is tudta hogy COVID-os). Akkor mondta hogy tuti én is az vagyok. És fel is írta a Favipiravirt.

Szóval a doki nálam, nem is tartotta be, hogy legyen hivatalos pozítiv tesztem. Telefonon keresztül megsaccolta hogy szinte biztos hogy COVID... :) És igaza volt. 4 nap múlva kaptam csak hivatalos tesztre időpontot, és az már pozitív lett. De addigra kb be is szedtem majdnem a Favipiravirt :) Aztán hogy emiatt kezdtem rohamosan javulni, vagy amúgy is ez lett volna... már sosem tudom meg. De nem mertem kockáztatni.

És hozzáteszem, november 8-án kaptam el, 11-től már éreztem hogy valami betegség, aztán jött a romlás. És még a mai napig érzem még mindig nem igazi a tüdőm. Pedig nem is vagyok dohányos, túlsúlyos, cukorbeteg, stb. Ha futok, fel pl a társasházban a lépcsőn, hamarabb elkezdem kapkodni a levegőt.

Bezzeg akitől elkaptam.. Neki se oltás, se favipiravir. És három nap alatt letudta (+10 nap karantén), Én még beteg voltam mikor Ő "szabadult", és ajánlotta ha kell valami segít és leteszi az ajtóm elé. Na mondom fasza... Az oltatlan segít az oltottnak a gyógyulásban :D :D :D

2021. dec. 10. 00:53
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!