Miért kell a koronavírus elleni oltásból emlékeztető oltás és miért nem kell azokból emlékeztető oltás, amit csecsemő és gyerek koromban kapok?
Na ezt magyarázza meg nekem valaki.
Azokból miért elég egy? Ebből meg miért kell emlékeztető?
A gyerekbénulás és tbc ellen azért nem "erőltetik", mert például egyikből sincs járvány éppen, részben köszönhetően a nyájimmunitásnak, amit a széleskörű oltásbak köszönhetünk.
A tetanusz ellen viszont rutinszerűen nyomják beléd az emlékeztetőt, ha bármi olyan sérülés ér.
Igen, ezért mondtam, hogy tetanuszt talán kaptam.
De nem is a gyerekkorról van szó.
Azt elhiszem, hogy gyerekkorban kapom az emlékesztetőket.
De ezekből felnőttkorban miért nem kell?
1. Ritkán mutálódnak
2. Nincs vírus, így nem derül ki, ha "mégis kéne"
3. Mivel már kaptál néhány ilyen oltást, ezért a szervezeted "megjegyezte", hogy létezik. De ez néha többedszerre megy csak, Pl. a dPTa-ból 5-t kapsz.
#22: amik ellen kapunk oltást, azok a betegségek már nem igazán fordulnak elő, mert mindenki be van már oltva. Némelyik az általános oltástól tűnt el, pl. feketehimlő.
Mellesleg a hepatitis ellen oltást 4. alkalommal kapod meg. Pár hét eltérésekkel kapod az első 3-at, a 4-et meg egy év múlva.
AZ influenza ellenit is évente adják.
A vírusok, baktériumok nem egyformák, nem mind ugyanúgy működik.
Ne haragudj, de elég buta a kérdésed.
"De ezekből felnőttkorban miért nem kell?"
Mondjuk azért, mert más típusú kórokozók. Pl. a fekete himlő ellenit nem is ismétlik. Azzal egyszer találkozik a szervezeted és egy életre megjegyzi. Más kérdés, hogy az annyira visszaszorult, hogy régóta már nem is oltanak ellene.
Más fajtát meg ismételni kell, illetve ha mondjuk kitörne egy olyan járvány, ami ellen gyerekkorban kaptunk oltást, akkor valószínűleg emlékeztetőt beadnák újra mindenkinek. A tetanusz mondjuk jóformán halálos, illetve nagyon súlyos, de van, ami gyerekként nagyon veszélyes, de ha felnőttkorban elkapnád, akkor azért simán felépülsz.
De ha rámész az oltóközpont oldalára, akkor láthatod, hogy amúgy egy csomó oltás létezik, pl. trópusi betegségek ellen, ha olyan helyre mennél. Az sem szól örök életedre, hanem csak X évre.
A coviddal a gond az, hogy előbb lekommunikálják, hogy az oltás megment, majd azt, hogy "lehet", hogy kell majd emlékeztető, aztán most meg ott tartunk, hogy jó, ha 4 hónapig véd. Ismerősöm 2 pfizert kapott még májusban, most gépen van. Erről ennyit. Ha ilyen hatékonyságúak lennének a kötelező gyermekkori oltások azok ellen a szörnyű betegségek ellen, akkor nem tudom, mi lenne....
Az influenzát is ismételni kell, mivel más típusok jönnek évről évre, de elég évente oltani. A egy év és a 4 hónap között azért elég nagy különbség van.
#26: " A egy év és a 4 hónap között azért elég nagy különbség van."
Az influenza szezonális. Azzal nem oltanak tavasszal és nyáron, mert akkor nincs inlfuenza vírus. ha lenne, lehet abból sem lenne elég az egy évente.
Ismerősöm 2 pfizert kapott még májusban, most gépen van.
minden noname kommentelőnek van ilyen ismerőse, érdekes.
Nekem 4 kórházból személyes tapasztalat, hogy nincs oltott gépen (ennyi helyen vannak gyakon tanítványaim)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!