Ilyenkor hogy vannak a karantén szabályai?
Az itthoni gyorstesztem pozitív lett, holnap megyek hivatalos Pcr tesztre. Én karanténban vagyok, viszont anyummal élek aki 2x oltott és őt is karanténba tette a háziorvosa, miután csinált itthoni gyorstesztet ami negatívot mutatott, így most ő se járhat sehova se dolgozni, se vásárolni stb…
Ilyenkor helyes ez a döntés ? Vagy amúgy járhatna dolgozni?
Aki oltott, annak nem kell karantén, ha kontakt és panaszmentes. Ez elég világosan le van írva az eljárásrendben. Ezt a háziorvosnak is ismerni kellene. Ha nem ismeri, az elég szomorú. Ebben az esetben el kell neki vinni kinyomtatva.
3-as javaslom az eljárásrend értő olvasását. A karanténnak semmi köze a közösségi terjedéshez. Az akkor számít, ha valakinek panasza van. A kontaktoknál nem lényeges. Nem ugyanaz a kategória, ha valaki gyanús és ha konmtakt.
"Mentesül a járványügyi megfigyelés alól, aki a koronavírus elleni védettségi igazolásáról szóló 60/2021.(II.12.) Korm. rendelet szerinti védettségi igazolvánnyal rendelkezik."
Most nem a gyanús esetekről beszélünk, ahhoz tünetnek kell lenni (lásd esetdefiníció)
Ha nincs tüneted, nem lehetsz gyanús. Ha csak sima panaszmentes kontakt vagy, és van védettségid, akkor nincs karantén.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!