Szerintetek min múlik, hogy valakinek az első vagy a második covid oltás után vannak komolyabb tünetei?
Általában a vektorvakcinákra az a jellemző, hogy az első oltás után van erősebb oltási reakció. MRNS vakcináknál a második után erősebb.
Kivéve, ha az illető már átesett Covidon. Akkor ez reakció szempontjából kb a másodiknak felel meg. Tehát vektorvakcinák esetén enyhe oltási reakció várható mindkét oltásnál, míg mRNS esetén az elsőnél lesz erősebb.
Viszont: nem vagyunk robotok, sem miniatűr számítógépek, tehát nincs full sablon. Amit még tudni lehet: erősebb immunrendszer erősebb immunválaszt produkálhat. De ez se törvényszerű, csak egy megfigyelés a nagy számok törvénye alapján.
Összefoglalva: semminél nem lehet előre pontosan tudni, mire számíthat!
Voltam Covid-os, tegnap kaptam az első oltásomat Comirnaty (Pfizer-BioNTech) vakcinával, csak a vállam, ahova kaptam sajog egy kicsit. Húgom kissé belázasodott ugyanettől.
Sógorom első Sputnik után egész éjjel izzadt, verte a víz.
Én hivatalosan voltam covidos (pozitív lett még januárban a PCR tesztem), de a szaglásom gyengülésén kívül egyéb tünetem nem volt.
Május 3-án kaptam az első adat AstraZenecát. Egy kissé fájt a karom 2-3 napig, de különösebb bajom nem volt attól sem.
Remélem a második se fog kiütni, mert pont az oltás napján megyek koncertre. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!