Astrazeneka vagy Sputnik vagy Sinofharm?
Pont, mint a 3-as. Szputnyik első után fejfájás, lustaság. Második után tök jól voltam. Este fürdés, vacogtam. Éjfélkor arra ébredtem, 38 fokos lázam van, hajnal folyamán 39,2. Konkrétan meg akartam halni. Fejfájás, szédülés, légszomj stb.
Szerintem mindegy melyiket választod, a szervezeted fog rá reagálni valahogy.
Párom astrat kapott, már az elsőnél is lázas volt. Ismerőseim közül valaki még hányt is.
Nekem doki azt mondta, hogy az Astrát nem adja be. Volt pár ismerőse még akinek első körben beadta és nagyon rosszul voltak tőle, de tényleg ez az 1 hétig fekvő beteg féle rosszullét. A második adagot be se adta nekik. Azt mondta, hogy azon kívűl mindegy, de ismerősnek azt az 1 oltást ő nem hajlandó már beadni.
Én a kínait kaptam, semmi rosszullét, fáradtság vagy valami extra tünet. Családban volt aki az oroszt kapta náluk se volt semmi.
Én szputnyikot kaptam, mindkettőnél lázas voltam éjjel. Az elsőnél kicsit rosszabb volt. Egy napra kiütött mind2 alkalom. Az öcsém szintén, ő tünet nélkül, minimális karfájással megúszta.
A párom Astrat kapott, ő is egy napig elég rosszul volt, láz, fejfájás, na meg feldagadt a karja az oltásnál és az napokig nem múlt el, de azért komolyabb baja nem lett. Anyám hasonlóan járt, de neki a másodiktól kutya baja sem volt és nem dagadt be a karja.
A sinopharmot azért nem javaslom, mert nem biztos, hogy külföldön elfogadják. Bár az is igaz, hogy még a szputnyik is kérdéses.
Az AstraZeneca és a Szputnyik kb ugyanaz, csak más adenovírust használnak vektornak. Ami lényeges különbség:
- Az AstraZeneca EU által engedélyezett, tehát tuti elfogadják mindenhol. A Szputnyikot még most vizsgálják, szerintem ez is rajta lesz a listán, de ugye ez még nem tuti fix.
- Szputnyikból nem jön több, tehát aki ezt szeretné, sietnie kell, hogy ne maradjon le róla.
- A Szputnyiknál jóval kevesebb, kisebb mértékű oltási reakciókról lehet olvasni.
- Ha már vektorvakcina, akkor a Jahnsen is jó alternatíva lehet.
A Sinopharm a legrégebbi technológia, az eddigi adatok alapján 18-59 év közötti egészségeseknek hatásos és biztonságos. A többiekre nézve meg nincs elég adat. Ami hátrány, az az, hogy EU által nem engedélyezett, és amennyire tudom, nem is lett benyújtva engedélyezésre, így az országok egyénileg döntenek arról, elfogadják-e. Ez annak fontos, aki szokott utazgatni.
Én személy szerint AstraZenecát kaptam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!