A korlátozások, tilalmak meghozták a várt eredményt?
Ezeknek a korlátozásoknak marginális hatása van. Éjjeli kijárási tilalom, este 10 helyett 7-ig vásárolni csak, idősáv, ugyanmár.
Az iskolabezárás sem ért semmit, ez elég tökéletesen látszik, cserébe hatalmas károkat okoz.
A legkülönbözőbb járványkezelési stratégiák is hasonlókra futnak ki, ezért kár orrba-szájba korlátozni, hogy még extra is szívassuk magunkat.
Egyelőre szerintem nem, de persze nyilván van egy átfutási idő.
Én a magam laikus módján úgy érzem, hogy egyrészről későn lettek bevezetve a szigorítások, november elején már bőven ott kellett volna tartanunk intézkedések terén, mint most; másrészről amíg valóban nincs szankcionálva a szabályszegés (helytelenül hordott maszk, kijárás este 8 után), addig sajnos a fegyelmezetlenség fogja uralni az intézkedéseket, mindenki ott keres kibúvót, ahol csak lehet “én fulladok a maszktól; allergiás vagyok; viszketek tőle; engem csak ne korlátozzon senki; nem véd semmit - olvastam a gyakorin ezoanyu128 kommentjében”. Pénteken fél12kor mentem vásárolni, tele volt az üzlet látványosan 70+os öregekkel. Persze, mehetnek bmikor, ezt értem én, de fél12kor menni egyenlő a látványos lesz*rásával a járványnak. Mert, aki fél12kor oda tud érni, az ott tud lenni 1 órával korábban is, pláne ha nyugdíjas az illető. De persze tudom, pont akkor végeztek mindannyian az sztk-ban az éves vérvételes kontrollon, szemvizsgálaton meg egyéb olyan prevenciós vizsgálatokon, amiről köztudott, hogy az átlag magyar rendszeresen megjelenik.
Nagyon megdöbbentő továbbá, hogy mi minden vált hirtelen sürgőssé, ami viszont évek óta teljesen rendben volt. Olyan problémával mennek pl fogászatra, ami nem sürgős, pusztán esztétikai beavatkozás, de ő a fa alatt fogat akar akkor is, ha ezzel sokadmagával kell várnia az orvosra, kockáztatva ezzel a saját és a másik egészségét, nem beszélve arról, hogy ha úgy sem lehet rendezvényeket tartani, akkor legyen már mindegy, hogy van-e Hollywood mosolya a fa alatt, vagy nincs.
Itt gyakorin is olvasni, hogy mennyire nem veszik komolyan a tüneteket. “Lányom szaglása elment, de nem lázas, mehet iskolába?” “Vegyél be egy lázcsillapítót és nem fogsz lebukni a magas hővel” “A maszk elbutulást okoz (én is észrevettem, hogy a magyar orvosok körében milyen gyakori az elbutulás 50 éves korban, szemben Kasszás Arankával, aki 80 évesen is friss szellemmel ébred és megy a sakkklubba)” “miért ez a nagy hűhó, amikor én is könnyedén estem át rajta”. Lehetne folytatni.
Itt a 10millió orvos, epidemiológus és virológus országában elég nehéz bmilyen intézkedést úgy meghozni, hogy azt ténylegesen betartsa a döntő többség és ne kezdjenek el az emberek akadékoskodni, légből kapott elméleteket a legnagyobb komolysággal előadni, olyan szakkifejezésekkel példálózni, aminek a jelentésével még tisztában sincsenek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!