Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » Fogszabályzósok! Nektek is...

Fogszabályzósok! Nektek is műtötték a bölcsességfogatokat?

Figyelt kérdés
Fogszabim van már tavaly novembertöl és mondták hogy majd felkell vágni mind a nágy bölcsességfogamnál az ínyemet és kiszedni a gyökerét vagy a fogat.És legutóbb azt mondta hogy ha nyáron nem nő ki az a fogam(ami nagy valósziníséggel nem is fog) akkor meg kell műteni.Kinek csináltak ilyet?Nagyon fájt?Hogy történt?
2010. jún. 14. 20:31
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
Nekem van fogszabályzóm, és a bölcsesség fogamat is kiszedték. Maga a műtét úgy 20 percig tart (érzéstelenítéssel együtt)és egyáltalán nem fáj, csak kicsit idegesítő hogy a szikével meg ilyen vésűszerűséggel matat a szádban. DE! Nem akarlak megijeszteni, de én a műtét után 1 hétig nem bírtam kinyitni a számat. Akkorára feldagadt az arcom, mint a mesékben, és az első napon folyamatosan zsepit kell a szád elé tartani mert vérezni fog nagyon. Szerezz be fájdalomcsillapítót, mert az egy hét alatt bőven lesz rá szükséged!(inkább csak az első két napon) A sebet össze fogják varrni, amibe egy fertőtlenítőszeres vattát raknak, aminek elég kellemetlen íze van, de az csak az első napon kell. 1 hétig nem szabad tejet innod, és semmilyen más tejterméket enned. Ja és jegeld majd a duzzadt arcodat és KITARTÁS!! Én túléltem! :)
2010. jún. 14. 20:52
 2/12 anonim ***** válasza:

Szia. Ezt nekem is megcsinálták. 3-at kiműtöttek, a 4.-et már lehetett húzni.

Maga a művelet egyáltalán nem fáj, érzéstelenítő injekciókat adnak be, és max. annyit lehet érezni, ahogy mozgatja a doki a fogat, vagy a véső rezgését. De egyáltalán nem fáj. Aztán összevarrja pár öltéssel, tesz rá ilyen gézpamacsot, amit ki lehet venni, ha már nem vérzik annyira (mint foghúzásnál). Annyi, hogy ha kimegy az érzéstelenítő hatása, akkor elkezd fájni, ezért fájdalomcsillapítót kell majd szedni pár napig (én ilyen 4 óránként szedtem, azt hiszem, és úgy rendben volt), és ír fel antibiotikumot. Emellett nem árt jegelni, az a fájdalomra is jó, és a duzzanatra is, ha van. A sebet tisztítani pedig úgy, hogy kamillateával áttörölgeted néhányszor naponta. Ezeket úgyis el fogja mondani a fogorvos is.

Ja és az egész nagyon gyorsan lezajlott, az érzéstelenítő percek alatt hat, és azzal együtt is 20 percnél szerintem nem voltam bent tovább. Nem kell tőle tartani (bár tudom, hogy mondani könnyű, az első fogamnál én is nagyon ideges voltam).

2010. jún. 14. 20:53
 3/12 anonim ***** válasza:
Nekem 2 hete van csak fogszabályozóm,de ugyebár tájékoztatott időben,hogy mit fog csinálni. Kicsi az állkapcsom és ez miatt nem fértek el a fogak és csámpásan állnak. Nekem azt mondta,hogy mind a 4 bölcsességfogam ki fog majd nőni.Ezért kell a fogszabályozó.Feltette 2 hete és kb 2 hét múlva kihúzza a 4db 4-es fogamat.Ő azt mondta,hogy a bölcsességfog értékesebb fog,mint a kisőrlő fog,ezért azt húzza ki.És ki tudja mikor fog a bölcsességfogam növésnek indulni,tehát így jó lesz nekem is=)azon kívül azt is mondta,hogy ezt a fogat(amikro a fogszabitól kilazult) könnyebb kihúzni és negyed annyi idő alatt gyógyul mint a bölcsességfog.Neked ilyeneket nem mondott??? Amúgfy anyukámnak húzták ki és az is nagyon fájt neki utána,gondolom akkor a kiműtés amikor megbolygatják az ínyt is az jobban fájhat.
2010. jún. 15. 11:15
 4/12 anonim ***** válasza:

Szia!

Nekem pénteken szedték ki a jobb alsó bölcsességfogat, ami nem volt kinn, panorámaröntgennel fedezték fel, hogy belenőtt vízszintesen az állkapcsomba. 1 óra volt a műtét, alig vártam, hogy vége legyen. Nem fájt, mert kaptam pár injekciót,de nekem nagyon kellemetlen volt a vésés, meg a fogó,a fúró....brrr, kiráz a hideg.Bevarrta a sebet. 2 napig nem is fájt abszolut, de vasárnap este óta nagyon sajog. A Cataflam sem segít, csak az algoflex forte. Enni az első két napban nem ettem, mert szokatlan volt a varrat és nem is mertem. Utána már igen, csak fogat kell mosni meg öblögetni óvatosan, hogy a seb nehogy elfertőzödjön.

Holnapután megyek a bal alsóval,attól félek rendesen, mert egy kicsit gázosabb helyzetben van a fog...és lehet nem csak 1 óra lesz...:S

Kitartást meg kell csnáltatni, egy hétig rossz utána nevetsz majd rajta!!!

2010. jún. 15. 11:32
 5/12 anonim ***** válasza:

Nekem a 4eseket és a bölcsességfogakat is kiszedték/kihúzták. Lehet valakinek annyira szűk a fogíve, hogy ez szükséges. A doki sem húzat egészséges fogat, ha nem muszáj.

Mindenesetre Kérdező, ne idegeskedj. Az orvos tudja mi a dolga, azzal tudsz neki a legtöbbet segíteni, ha nem reszketsz meg félsz tőle, hanem rábízod magad. :)

2010. jún. 15. 11:50
 6/12 A kérdező kommentje:
Hogy ti milyen rendesek vagytok!(: Köszönöm szépen a válaszokat kicsit megnyugodtam hogy csak 20 perc de én kicsit tartok az orvosomtol mert eléggé bunkó és kicsit hogy is modnjam szadista.. mert, rengetek bajom van/volt a fogszabályzómtól (feldagadt a szám rosszul csinálta meg mertt kiálltak a drótok és borzalmas volt mindíg visszakellet utazni.Utolsó: nekem három 3 egészséges meradandó fogamat kihúztak felül kettőt a zápfogamat és alul pedig középen a metszó fogamat amikor kihuzta ott középen és megláttam már kint sírva fakadtam de azóta már feleakkora és télleg nagyon köszönöm a válaszokat!((((:
2010. jún. 15. 13:28
 7/12 anonim ***** válasza:
Hát ez így érdekes...nekem azt mondta a dokim,hogy metszőfogat SOHA nem húznak ki,szemfogat úgyszintén,mert mindig a 4es kisőrlőket áldozzák fel.Érdekes amit írtál mindenesetre.
2010. jún. 15. 14:20
 8/12 anonim válasza:

Nekem úgy történt, hogy mikor még csak tervben volt a fogszabi akkor közölte a doki, hogy majd a bölcsességfog gyökereket ki kell műteni. Ez azért fontos, mert hogyha kinőnek később, akkor eltolják a többit és így gyakorlatilag semmit nem ért az egész fogszabályzás.

A műtét ha nincs semmi gubanc akkor tényleg 20 perc.. nem egy leányálom de ki lehet bírni.. és ha belegondolsz akkor ez is szükséges ahhoz, hogy szép fogsorod legyen a végére.. szóval szerintem megéri.

Nekem kb. 4 napig volt feldagadva.. a doki ír fájdalomcsillapítót.. és jegelni kell! .. Külföldön azt hiszem szoktak műtét után adni antibiotikumot is, hogy ne dagadjon be, de ebben abszolút nem vagyok biztos, szóval inkább kérdezd meg az orvost, hogy van-e valami gyógyszer azellen, hogy bedagadjon.. biztosan fogja tudni.. Máskülönben az teljesen normális dolog, hogyha bedagad..mivel felvágták.. kiszedték.. megügyködték..

Remélem segítettem

2010. jún. 16. 22:24
 9/12 anonim ***** válasza:
Hány éves vagy?
2010. jún. 16. 23:28
 10/12 anonim ***** válasza:

Nem ad az orvos antibiotikumot ha nem muszáj. Akkor ad, ha gyulladt bölcsességfogról van szó. Nekem nem adott a műtét után, pedig a csontból szedte ki, és mikor felvágta, akkor látta, hogy gennyes egy kicsit. Nem is dagadt be az arcom, meg is örültem, sőt az első két napban nem is fájt. De a 3. naptól olyan lüktető fájdalom jött rám, hogy azt nem kívánom senkinek. A Cataflam nem hatott, az Algoflex Forte másfél- két óra erejéig. Így visszamentem a dokihoz, hogy nézze meg, adjon vmi fájdalomcsillapítót, mert ez kibírhatatlan. Megnézte, mondta, hogy egy kicsit elfertőződött a seb (pedig minden étkezés után fogselyem, fogmosás, szájöblögető, na meg nem is ettem szilárd kaját, hanem gyümipépet), azóta minden nap kimossa a sebet, rak bele gyulladácsökkentőt meg antibiotikumot, meg mellette szedem a Dalacin 300 mg-t, napi 2*2-t.Azóta egy darab fájdalomcsillapítót nem kell bevennem.Az antibiotikum kicsit sok, de ma megyek a bal alsót kiszedetni...kicsit félek...pedig az egyiken már túl vagyok:)

Szurkoljatok!!!!

2010. jún. 17. 11:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!