Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » 4 évesemnek bedagadt a foghusa...

4 évesemnek bedagadt a foghusa, mi a teendő?

Figyelt kérdés

Van hátul egy lyukas foga. Tegnap elkezdett fájni, ma már belázasodott és meg is dagadt itt. Külsőleg nem látszik, azt hittem megfázás, de az előbb megnéztem és a belső oldalon van bedagadva.

Külföldön vagyunk, ebben a "csodálatos" országban a vasárnapi fogorvosi ügyelet ismeretlen fogalom. Mit adjak neki hétfőig? Kérdeztem egyik anyukát, nekik ilyenkor kihúzták a fogat.

Panadol-t adtam neki (nem tudom ismeritek-e, paracetamol tartalmú lázcsillapító), illetve kamilla teával és szóda bikarbónával öblögetjük a fogacskáját.

2018. febr. 3. 20:34
 1/4 anonim ***** válasza:
0%
jeges borogatás és többféle fájcsi felváltva
2018. febr. 3. 20:47
 2/4 anonim ***** válasza:

Hú... nem szemrehányásként, de az a duzzanat (ami akár tályog, vagy csonthártyagyulladás is lehet, főleg így, hogy láza is van), nem egy nap alatt alakult ki, azt a szuvasodást észre kellett volna venned. Mikor mostad a fogát nem tűnt fel? Vagy ha kacagott? A leheletén nem érezted, hogy kellemetlen? Ez legyen tanulság a jövőre nézve, mert egy elhanyagolt fogazat nem veszéltelen, pláne ekkora gyermeknél és bizony ez 100 %ban a te felelősséged. Abban a csodálatos országban pedig az is könnyen előfordulhat, hogy azért nincs ügyelet, mert egyszerűen nem fordulhat elő, hogy egy pici gyereket ilyen tünetekkel vigyenek a fogászatra. Az USA-ban pl a gyermek 1 éves koráig kötelező elvinnie a szülőnek a picit fogászatra, és utána is rendszeresen. Ha nem teszi, a szülőt megbüntetik. Hova tovább, itt Európában vannak országok, ahol konkrétan kimegy a gyámügy, ha ilyen tünetekkel viszik be a gyermeket. Csakhogy tudd, mennyit mulasztottál most. És ezt őszintén nem egrecíroztatásként írom, hanem a kislányod egészsége miatt és hogy te is tanulj az esetből.

Házilag amit meg tudsz tenni, azt megtetted. Fájdalomcsillapítót pont hogy nem szabad váltogatni, ha a Panadol nem használ, akkor holnap próbálj Nurofent, de ha lehet ennél nagyobb kárt csinálni, akkor az az, ha egyszer ilyet adsz, aztán pár óra múlva olyat. A Nutofennek van egy enyhe gyulladáscsökkentő hatása is. Szódabikarbónának semmi értelme, kamilla esetleg. De ezen sajnos házilag nem sokat lehet segíteni, de talán így megtanulod egy életre, hogy ez nem játék. Tessék mihamarabb elmenni orvoshoz ezek után is, hogy sürgősen helyre tegyék a fogait, mert ha egy ilyen van, akkor a többi sem lehet szép állapotban.

2018. febr. 3. 21:57
 3/4 anonim ***** válasza:

Olyan NINCS, hogy nincs fogorvosi ügyelet.

Hol éltek? Az már más kérdés, hogy a gatyádat ráfizeted az ügyeletre.

2018. febr. 4. 13:51
 4/4 anonim ***** válasza:

4 évesen kilyukad a tejfoga. Úristen.

Adj neki még több cukros szart.

Amúgy meg tudjuk mi az a panadol nem vagyunk hülyék.

2018. febr. 5. 10:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!