A 8-9 éves tömés régi, ezért újra kell tömni?
Sziasztok!
Nem olyan rég voltam fogorvosnál általános ellenőrzésen, aki nagyon lesokkolt. 4 fogamat ki akarja fúrni, mert 3-ban régi a tömés, 1-re pedig annyit mondott hogy 'gaz'. Rákérdeztem, hogy mégis mit jelent, lyukas? Nem lyukas, csak megint 'gaz'.
Az ilyen 8-9 éves tömés tényleg réginek számít, amit újra kell fúrni és tömni? Itthon a családtagok azt mondták, hogy ilyet még nem is hallottak. Ugyan úgy fáj a kifúrása mint amikor először kifúrják a fogat?
Előre is köszönöm a válaszokat! Bocsi ha kicsit összeszedetlen voltam, csak nagyon lesokkolt ez az egész :(
Nem tudom mit értett az orvos a "gáz" szó alatt, lehetett volna ennél konkrétabb.
Az viszont, hogy a családtagjaidnak erről mi a véleménye, meg miről hallottak full laikus emberek, hát ne haragudj, de teljesen irreleváns. Ezeket a bizonyos "fogszínű", esztétikus kompozittöméseket valóban ki szokták cserélni egy 8-10 évente, akár gyakrabban. Nem feltétlenül van rá szükség, de egyrészről elszíneződnek, másrészről sajnos van egy olyan tulajdonságuk, hogy zsugorodnak. Ez a zsugorodás természetesen mikronnyi nagyságú réseket képez a széleken, amiket te nem látsz, de a baktériumok sem nagyobbak ennél, számukra az egy bécsi kapu. Ilyenkor szokott alászuvasodni a tömés, gyakrabban sokkal, mint az ördögtől való amalgámok esetében. Emiatt is inkább cserélik, ha úgy látják, nem olyan jó már a széle.
Sajnálom, hogy a te családtagjaid nem hallottak még róla, valószínűleg olyan embert kéne erről megkérdezni, akinek van is némi köze a fogászathoz.
Egyébként, ha csak töméscsere lesz, az értelemszerűen nem fog fájni, nem a fogadat fúrja, hanem a tömőanyagot. Ha alászuvasodott, az persze kellemetlen, de lehet kérni szurit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!